Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EDUKACIJU O RUKOVANJU PESTICIDIMA POHAĐALO 70 000 OSOBA



EDUKACIJA U 2016. PREMA INTERESU POLJOPRIVREDNIKA!

Edukaciju o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida svaki mjesec provode djelatnici Savjetodavne službe. Datumi 9., 10., i 11., prosinac su zadnji datumi održavanja edukcije u 2015. godini a interes za edukacijom je različit. U nekim općinama je interes takav da su sva raspoloživa mjesta popunjena, dok u nekim drugim općinama mjesta za slušatelje edukacije ima.
Aleksandar Horvatić, dipl. ing. agr. viši koordinator za obrazovanje i osposobljavanje iz Karlovca, koji je djelatnik Savjetodavne službe odgovorio je na nekoliko mojih pitanja:


Hoće li edukacije o rukovanju pesticidima biti i naredne 2016. godine?

- Edukacija o sigurnom rukovanju i primjeni pesticida će se nastaviti u narednoj 2016. godini i nadalje na cijelom području RH, ovisno u prvom redu o interesu obveznika izobrazbe. Svaki onaj tko namjerava nakon 26.11. 2015. nabavljati i koristiti sredstva za zaštitu bilja namijenjena profesionalnim korisnicima mora tom prigodom, dakle pri prvoj i slijedećim nabavama, imati potvrdu o položenom ispitu ili iskaznicu.

Koliko je do sada osoba u RH pohađalo edukaciju ?
- Do sada je edukaciju u RH pohađalo nešto više od 70 000 osoba.

Da li je edukacija namijenjena tek vlasnicima OPG-a, obrta i tvrtki koje se bave poljoprivredom, ili svakom domaćinstvu koje ima vrt i voćnjak te će imati potrebu za kupnjom pesticida?
- Pravila igre nisu vezana uz tip/vrstu/kategoriju proizvodnje ili zemljište, ili količine koje se nabavljaju/koriste, ili za razinu obrazovanja, već za to kakove pesticide netko koristi. Ako namjerava koristi pesticide koji su namijenjeni profesionalnim korisnicima, onda mora položiti ispit koji dolazi na kraju osnovnog modula izobrazbe. To su, praktično, gotovo sva sredstva za zaštitu bilja koja se nalaze u prodaji u poljo apotekama.
Tzv. amaterskih pripravaka, koji će se moći kupovati i primjenjivati bez ispita i iskaznice, kod nas registriranih ima za sada 6 i ne znamo rokove i za koja sredstva i da li će i koliko još eventualno trgovci zatražiti registraciju. Da li je neko sredstvo za zaštitu bilja registrirano kao amatersko ili profesionalno može se provjeriti na https://fis.mps.hr/trazilicaszb/


Od kada će na snagu stupiti odluka prema kojoj se više neće moći kupiti nikakv pestidid bez predočenja iskaznice o završenoj edukaciji? kaciji?
- Zaključni datum je već prošao – to je 26.11.2015. Od tada, bez potvrde ili iskaznice se mogu kupovati samo amaterski pripravci.

Zakon o održivoj upotrebi pesticida objavljen je 5.2. 2014 u NN 14 / 2014 i stupio je na snagu osmog dana od dana objave u NN.

http://www.savjetodavna.hr/adminmax/files/Prirucnik_Pesticidi.pdf To je publikacija od 230 stranica .

IZ PRIRUČNIKA OBJAVLJUJEM POPIS ZAKONA, st 218. KOJI SU POSTALI NEVAŽEĆI STUPANJEM NA SNAGU ZAKONA O ODRŽIVOJ UPOTREBI PESTICIDA.

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 04.12.2015. u 04:17 sati.