Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/decembar2001

Marketing

Pjesničkom riječju STOP NASILJU NAD ŽENOM

Sinoć je u više od 30 gradova užeg regiona u isto vrijeme, na inicijativu pjesnikinje i književnice Lidije Puđak, slavonke sa zagrebačkom adresom, održana večer poezije sa istom temom: vrisnuti pjesničkom riječju protiv nasilja nad ženom.




Cilj manifestacije je ukazivanje na problem nasilja nad ženama koji je, nažalost, mnogo veći od poznatog javnosti.



U Mostaru pod palicom Nery Škegro i Anite Martinac večeri poezije odazvale su se mnoge pjesnikinje i obojile vrisak protiv nasilja, ne samo pjesmom i pričom, nego i uvodnom riječju.




Iz sigurne kuće " Mirjam" mogla se čuti prestrašna istinita priča mlade žene od 26 godina, koja je trebala zaštitu više od pola godine. Priču je pročitala volonterka sigurne kuće Marija Ćeškić.





Predsjednica nevladine udruge " Žena BiH", Azra Hasanbegvić pročitala je ulomak istinite priče štićenice sigurne kuće "Margarita", koja je sa 18 godina prošla kalvariju bijelog roblja preko mnogih gradova Italije i uspjela pronaći svjetlost na kraju tunela, vratiti se živa i počela vjerovati ljudima i povratila zgažene emocije.






Tijekom večeri dirljive stihove, koji su dizali jezu na koži, pratila je mlada glazbenica Anita Šunjić, na gitari sa probranim melodijama čije su riječi bile sukladne temi večeri.






Večeri su nazočili mnogi gosti i doprinijeli uzvišenosti brige za ženu, koja se boji prijaviti nasilje u obitelji iz mnogih razloga:

• strah od počinitelja
• dugi sudski procesi
• niske kazne za počinitelje
• strah da će ih se okriviti za preživljeno iskustvo
• osjećaj krivnje i odgovornosti
• u većini slučajeva počinitelj su žrtvi poznati ili su bliske osobe.


Svi navedeni mogući razlozi pridonose činjenici da se npr.seksualno zlostavljanje ubraja u najmanje prijavljivane zločine sa najvećom proporcijom tamnih brojki:

- na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15-20 neprijavljenih, dok kod obiteljskog nasilja na jedno prijavljeno dolazi 10 neprijavljenih.





Na kraju moram spomenuti te jake žene, koje stihom iskažu ono što mnogi osjećaju:
Alma Fazil Obad, Ružica Soldo, Marina Kljajo Radić, Senka Marić Šarić, Sanela Kuko, Aida Điho Šator, Jozefina Pranjić, Mara Cica Šakotgić,Sanijela Matković, Marela Jerkić Jakovljević, Marija Lovrić, Zijada Zekić, Anita Martinac, Nery Škegro. Svojom pjesmom "Apologija ljubavi" naša draga blogerica Dijana Jelčić pridonijela je važnosti događanja u cijelom regionu.












Post je objavljen 25.11.2015. u 09:03 sati.