Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KAKO LEGALNO PRODAVATI BOŽIĆNA DRVCA?



UPISNIK ZA PROIZVODNJU, PRODAJU I UVOZ

Kalendarska godina 2015 bliži se kraju, te dolazi period koji ima običaje koji se svake godine ponavljaju . Jedan od njih je iprodaja božićnih drvaca odnosno borova, jela i smreka . Tko može prodavati božićna drvca?
Ne samo prodavati, već i prozvoditi i uvoziti božična drvca mogu osobe upisane u Upisnik dobavljača božićnih drvaca. Upisnik vode uredi državne uprave u županijama, nadležni za poslove šumarstva. Osobe koje proizvode božićna drvca upisuju se u upisnik prema mjestu proizvodnje božićnih drvaca.
Popratnicu za božićna drvca, s porijeklom površina u privatnom vlasništvu na zahtijev izdaje Savjetodavna služba prema mjestu svoje nadležnosti. Uz zahtjev savjetodavnoj službi za poprtnicu potrebno je priložiti, osobnu iskaznicu, obrtnicu, izvadak vlasničkog lista na ime podnositelja zahtijeva za upis, riješenje o Upisniku dobavljaća božićnih drvaca.
Prije izdavanja popratnice ovlaštena će osoba pregledati površine na kojima se proizvode, odnosno rastu božićna drvca. Inače dobavljaći imaju obvezu da podatke o proizvodnji božićnih drvaca iz prošle godine dostave nadležnom tijelu od kojeg su dobili upisni broj do 1. ožujka tekuće godine. Sve promjene treba prijaviti u roku od 60 dana kako ne bi bili brisani iz Upisnika.
Svako božićno drvce namijenjeno prodaji mora imati markicu, kao obavijest o proizvodu. Na markici mora pisati ime božićnog drvca na hrvatskom jeziku,, ime, adresa i OIB dobavljača, broj Upisnika te porijeklo proizvoda- odnosno božičnog drvca.
Ako se prodaja radi na javnoj površini na otvorenom ili u pokretnom sredstvu potrebno je zatražiti riješenje nadležnog Upravnog odjela nadležne općine ili grada te platiti naknadu za korištenje javne površine.


Post je objavljen 22.11.2015. u 07:45 sati.