Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Exeter (2015)

 photo exeter_zpsmxarst0e.jpg

Sve u svemu: 2 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Prijatelji nakon noćne zabave u napuštenoj ustanovi za nestabilnu djecu shvaćaju da su oslobodili zlog demona koji će ih početi opsjedati jednog po jednog...

 photo Exeter 1_zpsikpcr2qf.jpg

Redatelj filma Marcus Nispel dostavio nam je prvi potpuno autorski horor, budući da je prije bio "poznat" po pravljenju remakeova kao što su Texas Chainsaw Massacre (2003., ok remake), Frankenstein (2004., loše) i Friday the 13th (2009., također ok). Odmah moram naglasiti da mu premijera slobodnog pristupa scenariju nije legla baš najbolje, pogotovo zato što i ovdje imamo susreta s mnogim žanrovskim uspješnicama, kao da je i ovdje ustvari riječ o remakeu. Exeter je film o opsjedanju, potjeri i napuštenoj bihevioralnoj ustanovi, prepun mladih ljudi koji se nastoje izboriti za svoj život dok su zaključani u prostorijama zgrade. Zanimljivo, cijeli film se u potpunosti odvija po danu, odnosno od jutra do početka mraka, što je za takve tematske horore interesantna stvar, iako su hodnici i dalje ispunjeni mrakom. Sve ostalo bojim se da je toliko sramotno i loše izvedeno da naprosto ne mogu vjerovati kako netko može komentirati na kritičarskim sajtovima: ovaj film je podcijenjen, ovaj film ima karizmu...ne ne, ovaj film niti ima karizmu niti ima išta što bi me natjeralo da ga ikome preporučim, horor fanu ili ne. Veoma slaba realizacija straha i neuspješno slanje straha gledateljstvu, mnoge, ali uistinu mnoge suvišne scene, raspad sistema kada se twist dogodi, sve u svemu...baš bad, bad movie.

 photo exeter05_zps82wrstwm.jpg

Zatvoreni u ludnici jednom kada se zlo oslobodi, ekipica, nakon burne noći sastavljena od opijata, alkohola, lakih i teških droga, iako im je striktno napomenuto od strane svećenika (kojega btw glumi Stephen Lang) da ne prilaze ustanovi dok se renovira, pokušava pobjeći na raznorazne načine davajući svakojake glupe prijedloge. Biti na Internetu u starom prostoru bez signala naprosto je nevjerojatno, a još je nevjerojatnije guglati članak Uradi Sam Egzorcizam: 10 lakih koraka...nakon toga mislim da sam dovoljno vidio u filmu i da se ovo pretvara u parodijsku farsu, iako nigdje nije naznačeno da je riječ o komediji. Preopušteno ponašanje glumaca, odnosno likova ne može biti opravdano, zlo luta svuda oko vas, a vi tu i tamo znate nabaciti koju foru + prijatelj vam nedavno umre, a vi umjesto potpunog šoka zbijate šale s 20-ak godina. Nevjerojatno kako nitko o tome ne može razmišljati i da ne postoji osoba za reguliranje takvih banalnosti, a da ne pričam da su fore koje govore u najmanju ruku loše. S druge strane, moram priznati da je film kvalitetno snimljen. Dobri kutovi snimanja i mijenjanja scena koja upućuju na modernitet tehnologije i novih ideja solidno su učinili film interesantnijim i interaktivnijim. Posljednjih 25 minuta bilježi dobre krvave scene pune gorea koji podsjeća pomalo na Evil Dead (kažem, redatelj je nastavio trend remakeova), a primjer je odlično ubojstvo četkicama za zube u oči. Nažalost, tu ćemo morati stati s dobrim stranama filma, ne bih ni komentirao iritantnost likova koja je već normalna u klišejastim lošim hororima.

 photo Iz73565542rezak_zpsvdboc9vf.jpg

Baš film za preskočiti, ne bih ga vjerojatno ni pogledao zbog radnje, da ga nisam nabavio na DVD-u po povoljnoj cijeni. Exeter je baš osim tri četiri dobre solucije ispao jadan predstavnik žanra te će ga se nastojati lako zaboraviti.


Post je objavljen 10.11.2015. u 15:49 sati.