Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRVA OSOBA SUDBENE VLASTI ZAŽELJELA DA NEMA SUČELJAVANJA IZBORNIH KANDIDATA NA HRT-u VEČER UOČI IZBORNE ŠUTNJE !



PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA RH JE SUGERIRAO,
A RUKOVODITELJICA INFORMATIVNOG PROGRAMA HRT PRIHVATILA!


Hrvatska radiotelevizija obavijestila je javnost priopćenjem 5.11 „da je odlučila otkazati televizijsko izborno sučeljavanje predviđeno za petak 6. 11. Razlog tomu je očitovanje Državnoga izbornog povjerenstva u kojemu stoji da je HRT-ovo 'tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno'; te da bi se time 'utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora'. „
Lamija Alečković rukovoditeljica informativnog medijskog servisa Hrvatske radio televizije tom je prilikom na video linku rekla i poručila sljedeće: „
Hrvatska radio televizija POŠTUJE ODLUKU Hrvatskog izbornog povjerenstva, ali smatra da se njome dovelo u pitanje autonomnost uredničkih odluka te zakonom i pravilima zajamčena neovisnost Javnoga servisa. Ovom odlukom Hrvatska radio televizija nedvosmisleno poručuje javnosti i svim sudionicima izbornoga procesa da ne pristaje biti instrumentalizirana u izbornoj kampanji.“
Politika je u Hrvatskoj uistinu vrlo jaka, mnogo jača nego što je to javno vidljivo . No iznošenje prijedloga u vidu zahtijeva Hrvatskoj radio televiziji , ni manje ni više već predsjednika Državnog izbornog povjerenstva dipl. iur Branka Hrvatina , da se otkaže izborno sučeljavanje jer je ono suviše arbitrarno'; te da bi se time 'utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora je uistinu liberalan pristup institucije koja ima ovlasti biti arbitar samo u dan izborne šutnje i na dan izbora. No gospodin dipl. iur Hrvatin ima još jednu važnu i jaku funkciju, a ta je predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Tako jedna osoba obnaša dvije važne državne funkcije. Treba li tumačiti i dalje; u trodiobi vlasti na izvršnu sudbenu i zakonodavna vlast Vrhovni sud je sudbena vlast. Prva osoba sudbene vlasti zaželjela je da nema sučeljavanja političkih kandidata na HRT-u.
Ima li pravo predsjednik Državnog izbornog povjrenstva i predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske zadirati u program Hrvatske radio televizije dan prije izborne šutnje i tako utjecati na dostupnost informacije širokom gledateljstvu? Dakako da nema pravo, ali predsjednik Državnog izbornog povjrenstva i predsjednik Vrhovnog suda to si je pravo uzeo i manipulacija je bila uspješna. I teoretičar Machiavelli je prije pet stotina godina uočio i napisao da su u političkoj sferi dozvoljena sva sredstva za realizaciju političkog cilja. Machijavelizam se zove učenje i shvaćanje politike koja ne bira sredstva da bi ostvarila cilj.

S obzirom na političke aspiracije aktualnog premijera Zorana Milanovića i predsjednika HDZ-a Karamarka, najače oporbene stranke, ne treba odbaciti sumnje da je i predsjednik izbornog državnog povjerenstva uvučen u posredovanje prema HRTu i tako instrumentaliziran prema želji jednog od dvaju žestokih izbornih kandidata i protivnika. Bez sumnje je istinita rečenica iz očitovanja Državnog izbornog povjerenstva da bi sučeljavanje utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora.


GLEDATELJI SU NAJVEĆI GUBITINICI !


Što znaći rečenica u kojoj rukovoditeljica Lamija Alečković kaže da ovom odlukom, a ona jer odlučila, Hrvatska radio televizija nedvosmisleno poručuje javnosti i svim sudionicima izbornoga procesa da ne pristaje biti instrumentalizirana u izbornoj kampanji?
Ništa, osim da je rečenica fraza i ima prizvuk žalovanja za propuštenim.Novinari su instrumentalizirani jer su njihove namjere u pružanju informacije stavljene ad akta. Novinari HRT-a su u i dalje, kao i ostali hrvatski novinari, u jarmu politike, neki puta izvšne vlasti, neki puta zakonodavne, a ovoga puta u jarmu sudbene vlasti. Najveći gubitnici su gledatelji pretplatnici HRT-a koji su ostali zakinuti za informaciju o važnoj odluci: dati glas za HDZ i Domoljubnu koalciju, za SDP i koaliciju stranaka ili nekom novom kandidatu na izbornoj listi na dan parlamentarnih izbora 8. studenog?
Novinarka Lamija Alečković mogla je odlučiti drugačije i ne prihvatiti sugestiju Državnog izbornog povjerenstva. Ali po svemu sudeći nije bila spremna na odgovornost u kojoj bi morala otrpjeti niz nepredviđenih događanja i za nju i za redakciju informativnog programa HRT-a.

autorica komentara Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 06.11.2015. u 09:46 sati.