Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

Maestro

Počasni naziv glazbenih velikana, posebice dirigenata, i šahista (lat. „magister“ – učitelj, tal. „maestro“ – učitelj, umjetnik, prvak, vještak). Za Dubrovčane to je i naziv sjeverozapadnoga vjetra na Jadranskome moru maestrala ili smorca.

„Maestro“ je također i naziv zabavno-glazbenoga showa HTV-a kojemu je u tijeku druga sezona. Radi se o licenciranoj emisiji, koja se na BBC-u prikazuje od 2008., u kojoj poznate javne osobe što se ne bave klasičnom glazbom nastoje što bolje i točnije ravnati simfonijskim orkestrom HRT-a. U prvoj sezoni 2014. pobjedu je odnio glumac Ozren Grabarić. Ovogodišnji natjecatelji su gospodarstvenik Davor Štern, novinar Dražen Ilinčić, glumci Jelena Miholjević i Borko Perić, TV-voditeljica Željka Ogresta i pjevači Mile Kekin i Jelena Radan. Emisiju vodi Duško Ćurlić. Ocjenjivački sud čine maestro Vladimir Kranjčević, koncertna majstorica violinistica Mirjam Pustički Kunjko i maestro Tomislav Fačini.

Maestro je i vrsta bankovne debitne kartice, dok je pjesma Maestro i violina uspješnica bh.-srb. šansonijera Dragana Stojnića (1937.-2003.). A redatelj Rajko Grlić 1978. snimio je film „Bravo maestro“ za koji je napisao i scenarij skupa sa Srđanom Karanovićem. Glavne su uloge igrali Rade Šerbedžija, Aleksandar Berček, Mladen Budišćak, Božidar Boban i Koraljka Hrs. Film je te godine osvojio Srebrnu arenu u Puli te Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija) i fotografiju (Živko Zalar), a prikazan je i na Filmskome festivalu u Cannesu.

Nedjeljko Nedić


Post je objavljen 30.10.2015. u 18:15 sati.