Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srpbrod

Marketing

Vijesti iz Splita

Vijest i Splita
Ranko Adorić -- Zdravo! Predstavljanje SRP-a u X izbornoj jedinici prigoda je iskorištena da se plasiraju stvari koje inače nemamo priliku reći !



Socijalistička radnička partija ponovno izlazi na izbore u X. IJ, bez obzira na „prognoze“, „šanse“ i prijašnje rezultate, zato što ne doživljava političku borbu za socijalizam kao kratkoročno ulaganje koje ima određenu „vjerojatnost povrata“, već ponajprije kao politički proces, što od radničkih partija traži upornost, dosljednost i stalnu prisutnost među radnicima i biračima – upravo bez obzira na kratkoročne izglede!
Procjenjujemo da protok vremena od devedesetih i aktualna kriza koja se posebno osjeća, još uvijek ne generiraju kritičku „pobunu svijesti“ i stoga ne čudi izostanak zastupnika autentične lijeve provenijencije u predstavničkim tijelima vlasti, kao i otvorena podrška ili snažniji politički klasno orijentirani angažman građana, sindikata i nezaposlenih radnika. No, s druge strane, to ukazuje na mogućnost da SRP postane izbor kada više „ne bude drugoga izbora“, kada institucije u lokalnim sredinama i centralnoj vlasti u očima obespravljenih građana potpuno izgube svoju svrhu, a parlamentarni izborni igrokaz se počne naširoko doživljavati doslovce kao iracionalno ponašanje i uzaludno očekivanje. Tome smo ipak sve bliže.
Svjesni svega ovoga, kao i činjenice diskriminatorne suštine izborne „igre“ i neravnopravnosti političkih takmaca jer se parlamentarne stranke financiraju iz buđžeta golemim novcem, a ostale iz članarine i priloga (SRP ovu zemlju 18 god. postojanja nije koštao niti jedne lipe), izlazimo samostalno na izbore, pozivajući radnike i građane da nam se u tome pridruže. To znači radikalno raskinuti sa „socijalnom politikom“ koja se oslanja na skupljanje i povrat ambalažnog otpada i dr. To znači ne koristiti policijski represivni aparat za discipliniranje radnika koji traže svoja prava kao onda u Pučišćima na Braču, koji se bore za svoju egzistenciju i za poduzeće koja su sami stvorili i koje im pripada, ma što im kapitalistička „pravna država“ na to rekla. SRP nudi program reformi pod nazivom „ Za kapitalističke probleme – socijalistička rješenja !“, „Stop stečajevima – tvornice radnicima !“ i dr. To znači poticati samoupravne oblike organiziranja radnika, administrativno, tehnički pa i financijski, a ne plašiti ljude baukom komunizma. Nijedan bauk nije toliko strašan koliko glad, bolest i ljudska bijeda!
A takva perspektiva nam se kreira i čeka nas iza ugla, ukoliko umjesto vlastitog angažmana i odluke da biramo socijalističke zastupnike u tijela vlasti, nastavimo koketirati sa „alternativama“ kapitalističke „desnice i ljevice“, sa svim „nezavisnima“ u vakuumu političke naivnosti između ovih umjetnih polova.
Podsjećamo još jednom radnike dalmatinskih tvrtki, onih firmi koje su opljačkane i izbrisane poput nekadašnje Dalme, Jugoplastike, Jugovinila, Koteksa, Jadrantekstila, Melioracije, viške tvornice Neptun ili dugoratske tvornice ferolegura, stečajne i privatizacijske pacijente poput Dalmacijavina, Brodosplita, Željezare Split, Uzora, Imote, Pomgrada, Konstruktora ili Montera, najamne radnike u kavezima sitno-trgovačkih i turističko- uslužnih obrta i poduzeća, potplaćene i ignorirane prosvjetne i zdravstvene radnike i druge, kao i sve naše sugrađane koji žive od svoga rada, sve lošije i u sve većem strahu: ne mijenjajte više samo političare po onoj narodnoj „Nek sjaši Kurta da uzjaši Murta“- mijenjajte konačno i politiku!
Takav zaokret se može ostvariti relativno brzo, jednostavno i promišljeno, dok još uvijek jedna skupina savjesnih i hrabrih građana se otvoreno okuplja pod zastavom socijalizma i ističe svoje liste kandidata. SRP ponovno izlazi s tom namjerom na ove izbore, a konačni rezultat, uspjeh ili neuspjeh, bit će uspijeh ili ne radnika i građana koji su birali, a ne SRP-a kao političke opcije. To je sada već svima jasno.
I za kraj, upozoravamo na rastuće opasnosti fašizacije društva koja proviruje ispod skuta dugotrajne ekonomske krize pri čemu postaje iznimno važno jačati socijalističke snage u, što biste svojim glasom za SRP uradili. Toj opasnosti nema drugih efikasnih brana – podsjećamo: Glavaševi SS-ovci marširaju ulicama, Karamarkovi vinovnici najavljuju progone antifašista, a Milanovićevi gradonačelnici polažu vijence na dan osnivanja ustaške države.
Recite tome dosta – glasajte za SRP !




Post je objavljen 26.10.2015. u 18:33 sati.