Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/1971

Marketing

"Stand-by" do pojave poštenih i vrijednih

Počelo je, počelo... Izbori se bliže. Spletke, uvrede i podmetanja ponovo su surogat za nepostojeće programe političkih opcija. Bit će ih teško izdržati. Već sad iskaču iz svake ladice.

Što se promijenilo u odnosu na prošle parlamentarne izbore? Na prvi pogled - gotovo ništa. Isti protagonisti u tek izmijenjenim ulogama. Ista sredstva za isti cilj, a on je 4 godine vlasti. Po bilo koju cijenu. Vlast je slast, osobito u Hrvatskoj. Šansa da dobro zaradiš, uhljebiš rodbinu, pokradeš lovu, zdereš, piješ i voziš se u skupim limuzinama, a sve na račun poreznih obveznika koji će zaokružiti opciju koju predstavljaš samo zato jer im je ona druga mrskija i jer si ih opet izmanipulirao bombastičnim i tebi nebitnim pojmovima poput domoljublja, abortusa, ustaša i partizana.

No, ipak se nešto promijenilo... Dovoljno je svratiti svakoga dana na društvene mreže da bi čovjek shvatio promjenu. Za onu očiglednu svi znamo: ukoliko SDP ili HDZ ne potkupi iznenadnim državljanstvom izbjeglice s bliskog istoka, broj glasača je smanjen. Otišli su ljudi tamo gdje je posao važniji od ustaša i partizana.

I druga razlika, koja barem meni postaje sve očiglednija: sve je više onih koje se ne može utjerati u crveno ili plavo obojan tor. Onih koji su shvatili da prebacivanje krivnje nije program razvoja, te da im neće biti ništa bolje pod bilo kojom od opcija koje im se za sad nude. Kad kažem "pod bilo kojom od opcija", mislim tu i na Živi zid čiji je program bacati se pod noge policiji, a u tome ih vode jedan idealist koji se fura na Isusa, jedan redikul kojemu će prva plava radodajka bez većih problema promijeniti sve svjetonazore, te jedan propali poduzetnik koji je dan-danas dužan dobrom dijelu suradnika iz svoje poslovne karijere, a mislim tu i na MOST čiji je predvodnik toliko anemičan u nastupu, da svoju priču neće moći nametnuti ni najstrpljivijima. Ove druge opcije zapravo i nisu tu zbog promjena - čini se da su to samo oportunisti (osim spomenutog idealista) koji su prvi uvidjeli porast šansi za bilo kakvu treću opciju, te su u ovoj priči važni jedino kao roba postizborne političke trgovine.

Sve je, manje-više jasno. Na izborima će pobijediti desna opcija jer lijeva nije napravila ništa pametno u svoje 4 godine mandata. Nakon toga će na vlast opet doći lijeva opcija, jer desna također neće postići nikakav napredak. Sjašio Kurta da uzjaši Murta.

Napredak i nije cilj. Mislim, tko bi se sad time bavio, kada šanse za vađenje nema?? Odradi svoje četiri godine, uzmi što možeš (koliko se zapravo može izvući iz 4 godine??) i čekaj ponovnu priliku. To je politika u Hrvata.

A glasačko tijelo "treće opcije" je sve veće i veće. I čini mi se da još uvijek nekoga čeka.

I kladim se o sve gaće iz ormara da će na ove izbore izići daleko najmanji broj glasača do sada, te da će broj nevažećih listića biti veći no ikad.

Osobno ću učiniti isto kao na predsjedničkim izborima... U prvom ću krugu glasati za nekog od ovih "autsajdera" (iako, vidjet će se - nitko od četiri opcije koje sam spomenuo nije totalni autsajder koji će dobiti tek smiješnu šačicu glasova), čisto da pomognem u zakuhavanju drugog kruga, a nakon toga ću vjerojatno prekrižiti listić.

Verzija u kojoj ću zaokružiti lijeve iz čisto ideoloških principa, jer ni jedna kost u mom tijelu nije konzervativna, sve mi je manje vjerojatna. Previše mi je lažnjak onaj njihov vođa. Glasni, napuhani, bezvrijedni neradnik, profesionalni uhljeb identičan pandanu mu Karamarku.

Iste torove s čvrstom ogradom nam njih dvojica grade, jedina razlika je u boji.


Post je objavljen 10.10.2015. u 21:10 sati.