Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Dramatično smanjene komplikacije

… jer plastika to omogućava



Transkateterska zamjena aortalnog zaliska, koja se obično preporučuje pacijentima s teškim suženjem aortalnog zaliska koji su prebolesni za kirurški zahvat zamjene aortalnog zaliska na otvorenom srcu, može izazvati aortalnu insuficijenciju. To je propuštanje krvi u krivom smjeru kroz umjetni zalistak koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Ovo je novija metoda zamjene aortalnog zaliska koja se u svijetu primjenjuje u zadnjih desetak godina, a u Hrvatskoj posljednjih 5 godina. Prvih godina kateteri sadržavali su i metalne dijelove, pa je često znalo dolaziti do komplikacija, što kod ovakvih stanja pacijenata svakako nije bilo lako rješivo.


Ovu vrstu kompletno plastičnog katetera razvila je kompanija Direct Flow Medical iz Santa Rose u Kaliforniji, SAD. A kako je izjavio Randolph Chitwood direktor kompanije Qmed - odjela za suradnju s kirurzima, koja je razvila sestrinski tip katetera, ovakva plastična izvedba "dramatično je povećala sigurnost ovog postupka", odnosno plastično kućište katetera i dijelovi pokazali su se 30 puta sigurniji od katetera u metalnom kućištu i s metalnim dijelovima. A to je posebno važno kod pacijenata koji su i prije postupka bili u kritičnom stanju.


Na razvoju ovakve izvedbe katetera radio je cijeli tim stručnjaka, razvojnih inženjera, znanstvenika iz područja materijala i kemičara s iskustvom s polimerima. Tim je uspio definirati plastični materijal koji je potpuno kompatibilan i prihvatljiv ljudskom organizmu, trajan i pouzdan, ispunjava zadanu funkciju, nije kontraindikacija drugim dijagnostičkim postupcima i znatno je sigurniji u primjeni.

Hrvatska kardiokirurgija koristi također ove katetere za usađivanje aortalnih zalistaka i to kod bolesnika, kako je u uvodu napisano, koji su prebolesni za kirurški zahvat. Uspješnost ovog postupka s plastičnim kateterom je veća od 95 %, što je značajni medicinski napredak … jer plastika to omogućava.




Izvori:
Qmed:
Could an All-Plastic Design Make TAVR 30 Times Safer?
Plastic Today: Replacing metal with plastics dramatically improves safety factor of surgical device




Post je objavljen 29.09.2015. u 13:33 sati.