Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

Kako je matematicki problem postao politicko-bankarska urota

Konverzija kredita s deviznom klauzulom u svicarskim francima ima svoju (nepozeljnu) povijest.
Pretvoreno u politicko pitanje, prepusteno je politicarima (kao politicki odgovor onih koji ustrajavaju na tvrdnji kako je politika poizvela problem "svicaraca).

Tvrdnja Sdp-ovih kadrova o zavjeri banaka i dijela politike (HDZ-a), te nuznost politickog rjesenja problema je navelo SDP na (pravno sumnjiv) postupak (jednostranog) upravljanja problemom. (Svi koji znaju teorije upravljanja znaju postupak ostvarivanja cilja postivanjem algoritma ...)

Ali, uvjeti podizanja kredita kod komercijalnih banaka je poznat i poznati su uvjeti podizanja kredita s deviznom klauzulom u svicarskim francima.
Kreditna sposbnost je podrazumijevala predocavanje visine stalnih primanja. Uz garanciju vlastitim stalnim primanjima, uobicajeno je (neuobicajeno u razvijenim drzavama) svaki podnositelj zahtjeva za kreditom morao pribaviti i suduznike ( koji su jednako predocavali dokumente o visini stalnih prihoda). Zakon o ovrsnom postupku je sadrzavao stavku o 1/3 stalnih prihoda koji su mogli biti ovrseni temeljem ugovora o kreditu.
Kamatna stopa na kredit s deviznom klauzulom u eurima je bila dvostruko veca (preko. 9%, za svicarski franak ispod 4%).
Nikada bankovni sluzbenici nisu nagovarali podnositelja kredita koji je zahtijevao kredit s deviznom klauzulom u eurima na svicarski franak, ako su po racunu otplate kredita klijent mogao otplacivati mjesecne rate (ili bi mu banka ovrhom naplacivala od mjesecnih primanja).
Vecinom su klijenti htjeli podici veci kredit i dobrovoljno pristajali na sto veci kredit (u okviru svojih kreditnih sposobnosti).
Obaveza bankarskog sluzbenika napraviti otplatni plan i osigurati banku ( i ovrhom u okviru ovrsnog zakona) u naplati je matematicki izracun ( a ne bankarsko politicka zavjera).

Tvrdnja kako su jedan problem pretvorili u politiciki (i na temelju te tvrdnje preuzeli obavezu rijesavanja tog problema) je tipicna sdpovska praksa zabluda.
Oni koji politickim rijesavanjem kredita profitiraju (bili bi ludi kad bi postupali drukcije) podrzavaju tvrdnje i postupke sdpa. A oni koji tom politikom gube bili bi ludi kad ne bi osvoili vlast i kaznili i sdp i kreditne duznike koji su svoj problem politikom (i izbornim glasom) prebacili na sugradane koji s njihovim kreditima nemaju nikave veze. Pogotovo kad se sluze tvrdnjama kako su ih korumpirani politicari i banke urotnicki prevarili.
(Postupak pretakanja materijalne koristi od jedne skupine stanovnika drugoj u svrhu sticanja politicke vlasti je zabranjena dokumentima Un-a.)



Post je objavljen 23.09.2015. u 22:00 sati.