Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Recikliranje PET-a


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 89




Tijekom 2014. godine Europljani su prikupili i reciklirali ekvivalent jednak 66 milijardi PET boca od litre i pol, to jest oko 57 % plastičnih boca i druge plastične ambalaže koja je stavljena na tržište. Podaci su to koje donosi Petcore Europe, paneuropska udruga sa sjedištem u Bruxellesu koja predstavlja cijeli PET vrijednosni lanac.






Prema prikupljenim podacima, na razini Europe prošle je godine zabilježen rast prikupljene PET ambalaže i to za 6.8 % u odnosu na 2013. godinu. Istovremeno je porasla i potražnja za PET ambalažom i to za 4.8 %.

Patrick Peuch, izvršni direktor Petcore Europe, pojašnjava: "Potreban nam je dvosmjerni pristup: s jedne strane treba stajati industrija čiji bi cilj trebao biti bolja organizacija procesa prikupljanja iskorištene ambalaže, dok bi s druge strane trebalo povećati svijest potrošača o važnosti prikupljanja i vrijednosti recikliranja te njihove uloge u cijelom procesu, posebice unutar konteksta gospodarstva kao cjeline".

Iz ove udruge javljaju kako se stope recikliranja ambalaže znatno razlikuju od države do države, a niz zemalja članica EU premašuje prosjek od 57 %. Istovremeno, nemali je broj zemalja članica koje su debelo ispod prosjeka te trebaju mnogo toga učiniti kako bi povećali razine reciklaže. Detaljni rezultati istraživanja biti će predstavljeni na nadolazećoj godišnjoj konferenciji udruge koja će se održati 24. studenog 2015. godine.

Što se Hrvatske tiče, ministar Zmajlović je izjavio: "U sustavu povratne naknade u 2014. prijavljeno je oko 576.667.826 komada boca i limenki, a sakupljeno je 534.786.659 odnosno 93,6 %". Na žalost konkretan podatak koliko je toga reciklirano - nije bilo moguće pronaći, no čim je prikupljeno i evidentirano, vrlo vjerojatno je ili reciklirano u ovlaštenim tvrtkama ili je prodano inozemnim tvrtkama koje se bave otkupom i recikliranjem.

Izvori:
Croenergo.eu:
EU: 2014. godine reciklirano 66 milijardi PET boca
Animated flags




Post je objavljen 21.09.2015. u 11:59 sati.