Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srebrnesvinje

Marketing

EKATERINA VELIKA - Ekaterina Velika (1985.)

Druga dugosvirajuća ploča ove beogradske Rock grupe "Ekaterina Velika" istoimenog naziva odmah izazvala veliko zanimanje ondašnje publike.Tako sam ja davne 1985 godine prvi grupe puta čuo na radiju njihovu pjesmu "Oči boje meda". U to vrijeme nas učenike je kući razvozio stari školski minibus marke "TAM".

Na prvo slušanje meni se pjesma nije baš dopala, jer sam uvijek više volio pjesme koje imaju rimu, a ta pjesma mi se kao četrnaestgodišnjem klincu učinila kao čista metafizika. Stihovi Milana Mladenovića vođe grupe Grupe bili su mi jako neobični. Nikako nisam mogao razumjeti kako to voda može padati u nečije oči boje meda? Danas je smatram jednom od najboljih pjesama Post Novog Vala i razumijem njezino značenje koje se temenji na različitim poetskim slikama i erotici.

Na ovom albumu prisutna je promjena u zvuku grupe. Glazba je postala brža i energičnija, ali je zadržala osobine koje će biti karakteristika svih EKV albuma: suptilnost i osjećajnost same glazbe i poetični, introspektivni stihovi Milana Mladenovića. Javljaju se i prvi hitovi: "Oči boje meda", "Tattoo", "Modro i zeleno" i "Hodaj". Ovaj album predstavlja sve ono što Ekatarina Velika jeste i čemu će dalje stremiti. Kao gosti na albumu pojavljuju se Massimo Savić i Tomo In Der Milen. Jedna od specifičnosti ovog albuma jeste pjesma I'Ve always loved you, koja je prema članovima grupe najsloženija pjesma koju su do tad napisali.

Na treba iztaknuti da je po meni ovo jedan od najutjecajnijih albuma Post Novog Vala i bio je popularan posebno među studentima osobito u Zagrebu. Pamte se njihovi koncerti u Zagrebu koji su bili izuzetno posjećeni Svakako je najupečatljiva osoba grupe klavijaturistica Margita Stefanović koja je s vremenom postala njihov zaštitni znak.

 photo Omot 1_zpsy4tvghzs.jpg

Popis Pjesama:

Sve pjesme i aranžmane napisala je Ekatarina Velika.

Pjesme naoisao je Milan Mladenović, osim pjesama 2 i 8 koje je napisala Margita Stefanović i pjesme 7 - Ekatarina Velika.

1."Oči boje meda" – 3:36
2."Zaboravi ovaj grad"– 3:03
3."Tatoo" – 2:49
4."Hodaj" – 4:06
5. "Ruke" – 3:01
6."Modro i zeleno" – 4:00
7."To sam ja" – 3:58
8."Olovne godine" – 3:47
9."I've Always Loved You" – 5:14

Grupa:

Milan Mladenović - vokal i,gitara
Magi Stefanović - klavir,klavijature, prateći vokali
Bojan Pečar - bass, prateći vokali
Ivan "Firchie" Fece - bubnjevi


PREUZMI

PREUZMI 2



Post je objavljen 19.09.2015. u 16:23 sati.