Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stella

Marketing

Kultura komentiranja


Blog je po definiciji dnevnik, koji pišemo na netu da bismo se kreativno izrazili i da bi drugi o tome dali mišljenje. Tako komentari postaju sastavni dio posta, njegov nastavak. Ma kako dobar dio, post je nedovršen bez komentara. Od stotina postova koji prođu kroz blog.hr dnevno, ne možemo sve čitati i ne mogu nam se svi svidjeti. Ako smo dugo ovdje, čitamo redovito stare znance. Nekad stignemo svima ostaviti znak posjete, nekad ne. Novi se pojave, pa ako nas privuče naslov ili izgled posta, pročitamo, a ako nam se dopadne, ostavimo komentar. Nekad se zgrozimo nad pročitanim, pa nas i to ponuka na komentar. Ponekad primijetimo da blogeru treba pomoć, bilo oko izgleda bloga ili tehničkih detalja, avatara, linkova, slika, pa se eventualno ponudimo za pomoć. Neki to cijene, neki ne. Neki imaju problema s gramatikom i pravopisom, možemo to preskočiti, a možemo i posavjetovati, pa ćemo prema reakciji vidjeti da li su takva mišljenja dobrodošla. Netko bira da odgovori na svaki komentar kod sebe, 1:1, drugi da odgovara na više komentara odjednom, treći da isključivo odgovara na blogu posjetitelja. To je stvar osobnog odabira. Neki nikad ne odgovaraju na komentare i ponašaju se kao da su poseban svemir, što treba uvažiti, svidjelo nam se ili ne.
No što god pisali i o čemu god davali mišljenje, smatram da kultura komentarisanja nalaže slijedeće:
- Nikome ne soliti pamet
- Nikoga ne vrijeđati
- Radije preskočiti komentar nego namjerno povrijediti pisca posta
- Reći što imamo u jednom komentaru, eventualno dva, ne pretvarati blog u chat
- Uobičajeno je dati znak na svom blogu da smo vidjeli komentar i posjetiti
blog komentatora, pozdraviti ga. Ako nam se ne svidi, neće biti daljnjih posjeta.
-Nije obavezno da nam se svidi sadržaj posta čak ni od starih znanaca, ali to možemo i trebamo reći kulturno i pristojno.
Svi na blog dolazimo da podijelimo svoje misli s drugima i da nam bude ugodno. Uz malo truda od strane svih blogera, blog može biti oaza za odmor.



(snimila Lastavica)


Post je objavljen 20.09.2015. u 07:33 sati.