Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Koalicija "Hrvatska raste" planira 70 mandata

Vidio sam jučer u jednim dnevnim novinama (zaboravio sam koje - ne kupujem, nego sam prolistao Jutarnji, Večernji i Novi list u knjižnici, a ne da mi se gledat ima li na netu) člančić o sjednici Glavnog odbora SDP-a, koja je trajaja tek 15-ak minuta. Naveden je cilj/želja koalicije "Hrvatska raste" glede osvojanja mandata na predstojećim saborskim izborima.

Koalicija Hrvatska rasteCilj je 70 mandata (dakle, 50% u teritorijalnim izbornim jedinicama), bez IDS-a. raspodjela pak bi bila, prema mjestima na listama koja se smatraju sigurnim ili skoro sigurnim:

SDP = 56
HNS = 7
HSU = 3
HL-SR = 3
A-HSS= 1
(nesiguran, na rubu)

Zagorska stranka, iako članica koalicije, ne bi dobila izgledno mjesto na listi za osvajanje mandata.

Računaju, ako se ipak priključi IDS za nastup sa zajedničkm listom, da bi mu pripala još 3 mandata.

To bi bilo znatno manje nego 80 mandata, koliko je "Kukuriku koalicija" osvojila 2011. (a k tome dodajmo i laburisti šest).

To je otprilike ono što je nužno da se vrlo vjerojatno može sastaviti vlada (uz potporu, ipak makar i postizbornu IDS-a, pa SDSS-a i drugih manjinaca, te možda još KUH, ORaH...).

Zanimljivo je da prema gornjem "reper" čini rezultat na izborima za Sabor 2007. Tada su, samostalnim nastupom, SDP, HNS i IDS osvojili točno isti broj mandata (56, 7 i 3), a HSU jedan (iako su bili blizu još ponekom - zeznula ih je tada SU, otevši kritičnih oko 1%). To je bilo ukupno 67, jer su imali post-izborno dogovor u vrijeme kad nije bilo sigurno tko će prikupiti većinu.

HDZ je tada imao 66 (od toga pet od hrvatskih ne-rezidenata, tzv. "dijaspore"), ali je formirao vladu zahvajujući dogovoru s jednim zastupnikom manjina, HSS-om (6) i SDSS-om (3).

Je li ovo realno? PMSM ulazi u područje dostiživog, ali s malom vjerojatnosti. No, normalno je da se u bitku za glasove ulazi s ciljem/željom da se ostvari više od onog što je najvjerovatnije za očekivati.

Kako sam pisao ranije, mislim da će "treći" osvojiti barem 20 mandata, tako da bi u toj podjeli DK (domoljubna koalicija) imala 50 (plus garantirana 3 od nerezidenata). HDSSB 4-5, KUH 1-3, MOST 2-3 (X. izborna jedinica, a drugdje tko zna, možda nešto uhvate...), ŽZ i ORaH vrlo nesigurno (od nula pa čak do 10), pa još par koji mogu nešto uloviti (Koalicija Spremni, Milan Bandić, Stipe Petrina...).

Ipak, ako bi KHR osvojila 60 mandata i DK također 60, KHR bi KJTV imala više šanse da prikupi većinu (iako ne bi bila sigurna). Natezanje oko formiranja većine moglo bi biti vrlo veselo. Dosad smo takvu situaciju imali jedino spomenute 2007. g..

Zna li netko je li procurio takav plan podjele sigurnih i izglednih mjesta na listama za "Domoljubnu koaliciju"? Vjerujem da tako nešto mora postojati.

Oni bi mogli ići s ciljem da osvoje 80 mandata (koliko je imala Kukuriku koalicija 2011.), plus spomenuta garantirana tri.

Post je objavljen 11.09.2015. u 09:46 sati.