Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TREBA GRADITI NOVE ZAKONSKE UVJETE RADA U NOVINARSKOJ PROFESIJI

HRVATSKOM NOVINARSTVU TREBA REFORMATOR

Što je radio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković otkako je izabran na funkciju predsjednika 25.4. 2015?

OBJAVLJUJEM NJEGOVU EVIDENCIJU AKTIVNOSTI KOJE JE SAM NAPISAO za dva perioda od od 25.4- do 10.7 te od 11. 7. - 13. 8. 2015.
Prvo izvješće objavljeno je na web portalu HND-a.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

IZVJEŠĆE PREDSJEDNIKA HND-a SAŠE LEKOVIĆA O AKTIVNOSTIMA OD 11. SRPNJA DO 13. KOLOVOZA 2015. GODINE

Nakon gotovo tromjesečnih nastojanja HND-a uspješno su završeni razgovori koji će omogućiti da i slobodni novinari/honorarci imaju jednak tretman pri otvaranju i korištenju zaštićenih računa u slučaju kad su im redovni bankovni računi blokirani zbog ovrha. Za razliku od prijašnjeg Ovršnog zakona koji je protuustavno onemogućavao otvaranje zaštićenih računa pripadnicima slobodnih profesija /honorarcima novi je Ovršni zakon to formalno omogućio no praktično je to pravo, iz nekoliko razloga, ostalo neprovedivo

Na inicijativu HND održani su sastanci sa ministrom financija, ministrom pravosuđa, te predstavnicima Porezne uprave i FINA-e. Konačan je zaključak da će FINA na svojoj web stranici objaviti jasnu i potpunu proceduru izdavanja uvjerenja u Poreznoj upravi na temelju koje će potom FINA rješavati otvaranje zaštićenog računa. Ministarstvo pravosuđa se obvezalo već na zajedanju Sabora u rujnu predložiti dodatne izmjene Ovršnog zakona kojima bi se pripadnici slobodnih profesija/honorarci kod otvaranja i korištenja zaštićenih računa izjednačili sa stalno zaposlenima.

Koncept projekta „Western Balkan’s RegionalPlatform for advocating media freedomandjournalists’ safety“ u kojemu je HND partner uz NUNS iz Srbije, udrugu B-H novinari iz BiH, Sindikat novinara Crne Gore te Udruženje novinara Makedonije prošao je prvu razinu odlučivanja u Europskoj komisiji. Do kraja rujna bit će predan čitav projekt a potom će biti donesena konačna odluka o tome koje će od ponuđenih projekata Europska komisija financirati u svom IPA programu.

Dogovoreno je da HND sudjeluje u provođenju projekta „Istinomjer“. U Hrvatskoj će ovaj projekt (kakav već postoji u BiH te Srbiji) provoditi GONG. Riječ je o „online“ platformi na kojoj će se po jasnoj metodologiji i na temelju činjenica objavljivati ocjene ispunjavanja političkih obećanja i provođenja političkih programa, te izjave političkih aktera u Hrvatskoj.

U proteklih mjesec dana konstituirani su Komisija za članstvo HND-a te Upravni odbor Novinarskog doma i odmah su počeli raditi poslove iz svoga djelokruga. Također je održana konferencija za novinare na kojoj se povodom pravomoćne presude u slučaju Vidović Krišto - Zagreb Pride govorilo o sukobu dvaju prava na slobodu izražavanja. Sudjelovali su suradnica HND-ovog Centra za slobodu izražavanja Vesna Alaburić i predsjednik HND-a Saša Leković.
Predsjednik HND-a razgovarao je sa povjerenicom za informiranje Anamarijom Musa o mogućnostima suradnje na provedbi Zakona o pristupu informacija. Sabor je usvojio izmjene Zakona…koje djelomično smanjuju njegovu efikasnost u odnosu na raniji tekst Zakona… Uz to je Vlada usvojila Smjernice fiskalne politike prema kojima ispada da će se proračun Ureda Povjerenice za informiranje smanjiti ispod minimuma, tako da neće biti novca niti za inspektore, a niti za provedbu novih ovlasti/odgovornosti koje je Povjerenica dobila posljednjim promjenama Zakona… To je očigledna opstrukcija rada Povjerenice za informiranje pa će HND, čim dobije službenu potvrdu svih informacija, javno izraziti zabrinutost zbog takvog tretmana Povjerenice i poslova koje njen ured treba obavljati.

Predsjednik HND-a se sastao i sa Mirjanom Rakić, ravnateljicom Agencije za elektroničke medije i predsjednicom Vijeća za elektroničke medije a od Vijeća… je zatražio i objašnjenja u nekoliko slučajeva pritužbi nakladnika elektroničkih medija na odluke Vijeća… o dodjeli novca za rad iz Fonda za pluralizaciju medija, s obzirom na to da se u pritužbama naglašavalo kako odluke o dodjeli novca nisu jasno obrazložene a utječu na egzistenciju zaposlenih.

U Hrvatskoj Kostajnici predsjednik HND-a je prisustvovao otkrivanju spomen-obilježja Gordanu Ledereru, snimatelju HTV-a, ubijenom 1991. godine u Domovinskom ratu.

Predsjednik HND-a je sudjelovao kao panelist na dvodnevnoj konferenciji „ Sloboda izražavanja, medijske slobode i (auto)cenzura na području djelovanja Organizacije za sigurnost i suradnju“ koja je održana u Beogradu. Ujedno se sastao i sa predstavnicima Medijskog odjela OSS-a i više nacionalnih novinarskih udruga te dogovorio konkretnu suradnju. Sve troškove su snosili organizatori.

I u ovom razdoblju HND je izdao više priopćenja u vezi aktualnih događaja vezanih za medije, novinare i novinarstvo, koje s e može pronaći na web stranici HND-a. Nastavljena je komunikacija sa ograncima i zborovima HND-a kako bi se povećala njihova aktivnost a nastavljen je i rad na pripremi novog web portala HND-a.

Nastavljene su i aktivnosti na organizaciji prvog „Fra-Ma-Fu festivala“ koji bi trebao biti održan u rujnu u Virovitici te dogovorene aktivnosti na realizaciju još nekoliko aktivnosti u organizaciji ogranaka/zborova do kraja godine.

U skladu sa financijskim mogućnostima isplaćivane su jednokratne pomoći i pozajmice članovima HND-a te posmrtne pripomoći obiteljima preminulih članova.

Odvjetnici Centra za zaštitu slobode izražavanja i dalje svakodnevno dežuraju i pomažu članovima HNDS-a koji to zatraže. U slijedećem mjesečnom izvješću bit će navedeno koliko je zahtjeva stiglo, o kakvim je slučajevima riječ i kako su odvjetnici pomogli. Popis dežurstava sa kontaktima dežurnih odvjetnika je na web stranici HND-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je potpisalo ugovor o posebnim popustima za svoje članove ali i članove drugih nacionalnih novinarskih udruga iz regije pri korištenju apartmana u Beogradu. Apartmane, koji su i inače jeftiniji od hotelskog smještaja, tako sada i članovi HND-a, uz predočenje važeće članske iskaznice, mogu koristiti sa 20-30 posto popusta. Više pojedinosti može se naći na web stranici HND-a.




HRVATSKOM NOVINARSTVU TREBA REFORMATOR

Što je radio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković otkako je izabran na funkciju predsjednika 25.4. 2015?
U državi sređenog ekonomskog stanja to bi pitanje bilo suvišno. Međutim istraživački novinar Saša Leković došao je na funkciju predsjednika HND-a u trenutku kada je sasvim jasno da se status hrvatskih novinara u medijima u kojima rade, a nisu u stalnom random odnosu, mora poboljšati. Novinari koji su u stalnom random odnosu, koriste prava iz rada. No veliki je broj novinara koji pišu na portalima, honorarno, privremeno ili povremeno, s neredovitim honorarima i Zakon o radu se na njih ne odnosi , niti će ikada uživati prava iz rada ako se takvo stanje nastavi. A naredno pitanje je:, Što novinare koji tako rade čeka u budućnosti? Kako, odnosno od čega će ti novinari živjeti kada će, zbog godina starosti biti umirovljeni i hoće li uopće imati mirovinu - ako im se ne pišu godine staža. O problemu zapošljavanja novinara i upisanog staža rada, koji mnogi nemju, HND i Saša Leković trebali bi pripremiti ozbiljnu Konferenciju s kompetentnim osobama, gdje bi se usuglasili relevantni zaključci povoljni za novinare i održivi za provođenje.

NEPRAVDE PROŠLOG VREMENA

U prethodnih 14 godina mnoge hrvatske tiskovine su izbrisane iz registra postojanja, jer su neki ljudi pod imenima svojih tvrtki u kraćem ili dužem vremenu više tiskovina doslovno uništili, novinare otpustili, a kapital tvrtke prisvojili. Tako je bilo s pisanim medijima i na lokalnim i na ragionalnim razinama, s lokalnim radio postajama također. Novinari su postali žrtve u egzistencijalnom smislu., često puta su morali biti poslušnici novoizabranih lokalnihpolitičkih čelnika – koje je zanimala samo vlast, a o informaciji nisu znali ništa, ali nisu ni željeli da se o njihovu radu izvještava. Zato su mediji morali biti prilagođeni njihovim viđenjima događanja. Novinari koji su se protivili odlukama takvih otpušteni su s posla i vode dugogodišnje sudske parnice.Tko takvim novinarima može vratiti porušenu egzistenciju? Predsjednik HND-a Leković trebao bi zapravo biti reformator hrvatskog novinarstva. HND bi trebao stvoriti arhivu istinitih informacija o tome kako su i pod kojim prethodnim okolnostima prestale izlaziti tiskovine zbog kojih je danas veliki broj novinara bez posla.

INTERNET PORTALI

Treba li posvijestiti i izrijekom reči da su mnogobrojni internet portali nastali zbog potrebe novinara da radi, da pišu i objavljuju informaciju, nakon što su ostali bez posla zbog otkaza, zbog toga što su bili višak zaposlenih ili se medij u kome su radili ukinuo pod sumljivim pravnim okolnostima. Zanimanje je promijenio mali broj novinara. Jedan od razloga je i taj što, ako je na Zavodu za zapošljavanje osoba sa već visokom stručnom spremom, ne može se doškolovati, usavršiti neki od jezika ili doktrorirati o trošku Burze rada, a nema posla u svojoj struci, jer Hrvatski zavod za zapošljavanje nije predvidio opciju da takvim zaineresiranima financira usavršavanje po njihovu odabiru. U Europskoj uniji bi to trebalo biti moguće. Pisanje na portalu je postalo riješenje sa novim problemima. Otvaranje portala zahtijeva ozbiljno riješenje u financiranju, koje se u ekonomskoj krizi teško realizira. Novinari tada rade potplaćeni i bez ikakvih prava iz Zakona o radu. Članstvom u Europskoj uniji, Ministarstvo kulture otvorilo je opciju dodjele financijskih sredstava portalima po natječaju. No ta priča neće još biti dugog trajanja, jer Fond nije beskrajno dubok, a vrijeme prolazi. Nakon toga problem će biti isti. Hrvatski novinari podnijeli su teret liberalne demokracije, kao i građani zaposleni u mnogim proizvodnim zanimanja. No ljudi koji oblikuju i prenose informaciju moraju poboljšati uvjete svoga rada i svoga života. Iako je zanat, novinarstvo je intelektualan posao. Zato treba tražiti riješenja sa zakonskim odlukama.

Da li je članstvo HND trebao biti aktivnije u vrijeme dva mandat prošlog predsjednika HND? Svakako da, no kako novinari mogu raditi više nego što je bivši predsjednik pokazivao potrebe za inicijativom. Vrijeme koje je prošlo se ne može vratiti, ali treba graditi nove zakonske uvjete rada u novinarskoj profesiji .
Margareta Zouhar Zec




Post je objavljen 04.09.2015. u 14:41 sati.