Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Chicago - my kind of town ...





Iako tek treće po veličini megalopolis područje u Americi, Chichago za europljane definitivno predstavlja možda najvažnija vrata Amerike. Grad je na obali jezera Michigan, jezera veličine Jadranskog mora gdje ljeti temperatura prelazi užarenih 35 u hladu a zimi, zbog hladnih vjertova iz Kanade, osjetilno pada do iste brojke u negativi.

Grad je to koji je svojedobno, krajem 19. stoljeća, revolucionirao građevinarstvo jer su upravo tu svojedobno počeli nicati prvi čelični neboderi u svijetu. Grad je to gdje se, stjecajem okolnosti, još i danas nalazi najviši neboder na svijetu, Willis Tower. Neboder koji je zbog svoje veličine i zahtjeva sigurnosti revolucionirao visokogradnju.

Grad je to sa najvećom zajednicom poljaka izvan Poljske pa ćete tako ovdje pronaći čak i službene napise na poljskom a što ne predstavlja ostavštinu nekih ne tako davnih vremena, vremena prohujalih sa Johnom Dillingerom i Alphonse Gabriel Caponeom, poznatijima po St. Vallentine massacre i još ponečem. a što se zbi baš u ovome gradu.

Bi to nekad. A kako je danas?

Chicago je sigurno možda jedan od najljepšiih, najelegantnijih i najsigurnijih gradova Amerike, grad u kome čak i u ponoć bez problema vadite iz džepa i otvarate novčanik pun zelenih dolara i bankovnih kartica svih boja. City of Chicago očišćen od kriminala, prosjaka i klošara koji žicaju, city zbigecan kao mlada za bogato u-davanje u kome doslovce možete jesti sa poda.

Tu je i nadaleko poznati Millenium Park sa Art Gallery u susjedstvu (o čemu nekom drugom prilikom) što kao predivan arhitektonsko-urbanistički biser zajedno sa udaljenim Shedd Aquariumom na jugu (i o njemu nekom drugom prilikom) predstavljaju jedinstven waterfront drive (dugačak dvadesetak kilometara) ne samo u US nego i u svijetu.

Grad je to tradicionalno vrhunske talijanske kuhinje koja iz razumljivih razloga ovdje predstavlja neku vrstu autohtone tradicije. Grad je to vrhunskih jazz klubova gdje još i danas, baš kao u ona vriemena, praši najbolja vruća jazz i blues svirka na svijetu. Ne vjerujete li, evo nekolicine velikana poteklih iz Chicaga: Muddy Waters, Junior Wells, Howlin' Wolf, Sonny Boy Williamsons, Nat King Cole, Gene Ammons, Benny Goodman, Bud Freeman, Curtis Mayfield, Thomas Dorsey i još mnogi mnogi drugi. Svi oni započeli su svoju karijeru baš ovdje, u ovom predivnom gradu.

I na kraju, posljednje ali možda i ne najbezačajnije, grad je to kome se Giovanni Bocaccio uvijek i iznova s radošću i velikim osmijehom vraća. Na dolasku i na odlasku jer zna da opet sljedi novi dolazak.

Chicago, my kind of town, Chicago.
































Post je objavljen 26.08.2015. u 20:41 sati.