Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Dijete vegan može se vratiti u vrtić

Prenosim s jedne stranice na internetu:

Općina Merano u Italiji izbacila je dijete iz vrtića nakon što je njegova majka zatražila da mu se omogući veganska prehrana. Obitelj je uz pomoć odvjetnika sudu predočila znanstvene dokaze da je takva pravilno planirana prehrana zdrav izbor za djecu predškolskog uzrasta.

Sud je na temelju toga odlučio da je općina, kao vlasnik vrtića, dužna poštovati pravo djeteta na moralan i etički izbor prehrane u vrtiću. Donosimo prijevod napisa u kojem je opisan ovaj slučaj, koji predstavlja pouku o pravu na slobodan izbor i u području prehrane, ali i ukazuje da se jedino znanjem te odgovornim i odvažnim pristupom mogu ukloniti predrasude i prepreke na putu ka zdravijem i skladnijem životu pojedinaca i zajednica:

Sve je počelo u veljači. Glavni su likovi ove priče dijete vegan i svjesna majka. No idemo redom.
Vrijeme brzo prolazi svima, pa tako i majci iz mjesta Merano koja mora početi dijete uključivati u društveni život, točnije – upisati ga u vrtić. Važno je napomenuti da ova majka zbog osobnih uvjerenja slijedi određeni zdrav i etičan način prehrane temeljen isključivo na biljkama. Ovakav pristup životu u Italiji prihvaća sve više ljudi.
U skladu s tim, majka je zatražila od vrtića da njenom djetetu zamijene neprirodnu hranu kojom se hrane mala djeca u vrtićima, često pripremljenu u tvrtkama za catering, zdravim biljnim jelima.

Općina Merano taj zahtjev smatra nevjerojatnim i neprihvatljivim i ne samo da ne udovoljava zahtjevu, nego i udaljuje dijete iz vrtića! Mama je, naime, morala donijeti liječničke potvrde (koje se, među nama, mogu lako dobiti od bilo kojeg liječnika prijatelja ili onog koji nam je naklonjen) i napraviti klinička testiranja na djetetu kojima će dokazati da je dijete dobrog zdravlja.

Stav Općine je čvrst: veganska dijeta je opasna za maloljetnike, posebno u predškolskoj dobi te se ne primjenjuju Smjernice o prehrani u školama jer se iste odnose na škole, a ne na vrtiće i jaslice. Skinuti sa sebe odgovornost tipično je za političare. Stav je zapravo smiješan i pokazuje potpuno neznanje općinskih službenika, neznanje koje je rašireno i u drugim područjima medicine.

Regionalni sud Regije Alto Adige povijesnom presudom odobrava zahtjev majke i obvezuje upravu vrtića da ponovo primi dijete, a Općina Merano kao vlasnik ustanove mora platiti sudske troškove.
Prema obrazloženju presude, “veganska prehrana bolja je od one “svejeda” i poštivanje takve prehrane je ljudsko pravo, čak i u jaslicama”.

Carlo Prisco, odvjetnik mlade majke, smatra da se radi o prekretnici u priznavanju prava na etičnu alternativnu prehranu, a to pravo proizlazi iz Ustava.

Odvjetnik nastavlja da “ne treba nikakva potvrda da bi se u bilo kojoj dobi tražilo veganski obrok, roditelji vegani ne mogu biti objekt diskriminacije, čak niti tako da se od njih traže dodatne provjere i dokazi koji se ne traže od drugih. Ovaj će slučaj biti od pomoći svim drugim, budućim slučajevima u kojima ustanove ili javne službe onemogućavaju građanima da uživaju prava vezana za svoj odabir etične prehrane.”


Post je objavljen 26.08.2015. u 15:00 sati.