Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

VELIKA GOSPA (Palma, 15.8.2001.)

Image and video hosting by TinyPic
Uvod: Blagdan je Uznesenja Marijinog na nebo. Zašto je Marija uzašla? Jer je bila lagana. Slo-bodna od grijeha. Priznajmo i mi grijehe da možemo u ovoj misi uzići Bogu.
Blagdan Velike Gospe najmiliji je blagdan hrvatskom puku. Već noćas krenule su rijeke hodo-časnika prema svetištima: Trsatu, Sinju, Mariji Bistrici, Međugorju, Aljmašu, Voćinu, Olovu, Kondžilu…
Mjesta su to gdje se dodiruju nebo i zemlja. Stoljećima je tu naš narod oplemenjivao dušu. Tu su izvori naše duhovnosti i civiliziranosti. Zato je Marija "Duša duše Hrvatske". Srce naših sr-daca. Hrvatsku su tkale molitve hodočasnika. Možemo reći: državu stvaraju političari, a do-movinu hodočasnici.
Blagdan Uzašašća nas poziva da i mi uziđemo Bogu. Poziva nas: "Gore srca!", "Izdigni se!"
Zemlja nije dom. Ovdje smo neprilagođeni, "kao da smo pali s neba".
Nebo nije prostor, već stanje življenja s Kristom. Pozvani smo već sada stvarati nebo ovdje. Biti kao stablo koje živi na zemlji ali s korijenjem u nebu. Ukorijeniti se u Kristu, zaodjenuti se njime, obući se u Silu odozgor.
Zato je život hodočašće. Marija je prva dohodočastila nebu. U njoj je Duh sasvim ovladao ma-terijom. Sasvim je oblikovana od Duha Svetoga. Najuzvišenije ostvarenje evanđelja. Na njoj je potpuno ostvareno: "Blaženi čista srca oni će Boga gledati."
Pozvani smo biti nebo jedni drugima. Pozvani smo biti nebesnici, tj. oni koji svojim životom ovaj svijet uzdižu Bogu.
K nebu se dolazi oslobađajući se zakona zemlje, njenih tereta. Anđeli imaju krila jer su slobod-ni od svega. Raketa da bi se oslobodila zemljine gravitacije treba potrošiti nekoliko tona gori-va.
Ipak, Krist je taj koji nas uzdiže. On je kao magnet koji za sobom povlači čavliće. Kristom za-hvaćeni druge zahvaćaju.
Ako se bojiš Oca pođi Sinu, ako se bojiš Sina pođi Majci.
Marija ima oka da zapazi, srca da posreduje, riječ da upozori.
-- ('onaj')


Post je objavljen 15.08.2015. u 11:04 sati.