Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Za Velu Gospu sve je spremno

Kako nas izvještavaju iz Marijanskog svetišta na Trsatu u Rijeci, za proslavu Vele Gospe sve je spremno. Očekuje se nekoliko desetaka tisuća vjernika (40-50.000), a euharistijsko slavlje na otvorenom predvoditi će riječki nadbiskup Ivan Devčić. Misi će prisustvovati i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako je najavljeno.


Foto: D.Škomrlj


Kao što je i vidljivo s fotografije, vjernici, pa i predsjednica će sjediti na plastičnim stolicama, koje su se u ovakvim prilikama, okupljanjima velikog broja ljudi pokazale nezamjenjivima. Lagane su, lako prenosive i složive, brzo i jednostavno ih se postavlja, a i udobne su. Pored plastičnih vrećica i PET plastenki, jedan su od najraširenijih plastičnih proizvoda na svijetu.

Najčešće se izrađuju pod polietilena visoke gustoće (PE-HD) i polipropilena (PP), a one, recimo to malo kvalitetnije, čvršće (ali i teže i skuplje) i više za unutarnje prostore - od polikarbonata (PC) i poli(vinil-klorida) (PVC). Ovisno o proizvođaču, izrađuju se i od poli(etilen-teraftalata) (PET), poliamida (PA) i akrilonitril/butadien/stirenske plastike (ABS).

No ove najčešće, najraširenije i najjednostavnije izrađuju se u gotovo pa bezbroj oblika i u nekoliko kategorija - ovisno o predviđenoj težini korisnika, pa tako ima stolica do 80 kg nosivosti, do 100 kg i do 150 kg i to ovisi o konstrukciji i količini materijala koji će biti upotrijebljen za izradu. Izrađuju se postupkom injekcijskog prešanja. Na žalost, vlasnici ili organizatori koji ih nabavljaju uvijek biraju najjeftinije, a to znači i one s najmanje utrošenog materijala odnosno s najmanjom nosivošću. Stoga, oprez. Ipak, nije stolica kriva niti je loša plastika, već su krivi škrti vlasnici otvorenih prostora i terasa.




Ako želite vidjeti koliko su raširene plastične stolice i gdje ih se i u kakvim prilikama može naći, pogledajte simpatični blog Plastic Chairs kojeg vodi jedan njemački bloger.



Izvori:
Novi list:
Euharistijsko slavlje na Veliku Gospu na Trsatu predvodi riječki nadbiskup Devčić




Post je objavljen 14.08.2015. u 13:04 sati.