Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RIBARIMA NOVAC IZ EUROPSKOG FONDA ZA RIBARSTVO



ISPLATA 1,6 MILIJUNA KUNA IZ EUROPSKOG FONDA ZA RIBARSTVO

Po objavi Pravilnika od strane Ministarstva poljoprivrede, a nakon završene obrade prijava za mjeru 1.2. Privremena obustava ribolovnih aktivnosti koja se financira iz Europskog fonda za ribarstvo, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralno razvoju započela je 31. srpnja s isplatom 1,6 milijuna kuna na račune 15 korisnika kojima je potpora odobrena. Slijedom novopristiglih zahtjeva za isplatu od strane korisnika ove mjere, Agencija za plaćanja nastavit će s daljnjom obradom zahtjeva i isplatom potpore.

Privremena obustava ribolovnih aktivnosti okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom, na koju se odnose ove isplate, odvijala se tijekom druge polovice siječnja, u svrhu očuvanja resursa male plave ribe, uz osiguranje financijske kompenzacije ribarima (članovima posade) i ovlaštenicima povlastice za gospodarski ribolov na moru.

RIBARIMA IZDANE PRIVREMENE ODLUKE ZA SCRAPING

Nakon završenog natječaja za mjeru 1.1. Trajna obustava ribolovnih aktivnosti (tzv. scraping) koja se financira iz Europskog fonda za ribarstvo, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju izdala je odluke o privremenoj dodjeli sredstva prijaviteljima na ovu mjeru.

Nakon administrativne obrade izrađena je rang lista korisnika koji udovoljavaju uvjetima Pravilnika i Natječaja. Sukladno raspoloživim sredstvima za provedbu ove mjere koja iznose 36.122.212,00 kuna, za sada prvih 17 korisnika s rang liste ostvaruje pravo na potporu.

Po završetku žalbenog postupka izradit će se konačna rang lista te će se potom izdati konačne odluke korisnicima.

Korisnici ove mjere su pravne i fizičke osobe koje su vlasnici povlastica za gospodarski ribolov na moru, a prihvatljive su aktivnosti trajna obustava ribolovnih aktivnosti uništavanjem i trajna obustava ribolovnih aktivnosti prenamjenom za aktivnosti izvan ribolova. Iznos javne potpore izračunat je uzimajući u obzir najbolji omjer isplativosti temeljen na objektivnim kriterijima poput starosti plovila, tonaže u GT ili snage pogonskog stroja plovila izražene u kW te prosječne tržišne cijene ribarskih plovila u Republici Hrvatskoj, a iznos potpore je 100%.







Post je objavljen 31.07.2015. u 23:43 sati.