Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

...izvan teme ... EUROPSKA FEDERACIJA NOVINARA OD HRVATSKIH VLASTI TRAŽI DA ZAŠTITI NOVINARA ŽELJKA PERATOVIĆA


PERATOVIĆEV ŽIVOT I DALJE UGROŽEN OD NAPADAČA

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
PRIJEVOD

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Željko Peratović 5.5.2015. na terasi kafića Press klub, Perkovćeva 2, nakon što je dobio nagradu HND-a za istraživačko novinarstvo za 2014.
Fotka mzz

U obrazloženju Peratovićeve novinarske nagrade za istraživačko novinarstvo piše kako on novinarstvo ne shvaća kao profesiiju već kao poziv. Slobodni je novinar od 2005. godine. U reminiscenciji važnijih događaja u karijeri kaže " da je ostao bez posla u Vjesniku 2005. zbog intervjua s Pavlom Gažijem o ubojstvu Stjepana Đurekovića iz 1983. Vjesnik intervju nije htio objaviti pa ga je on ponudio Feral Tribuneu. Taj intervju s bivšim sekretarom unutrašnjih poslova SRH u vrijeme ubojstva Đurekovića posato je dio obrazloženja doživotne osuđujuće presude suradniku Službe državne sigurnosti SRH Krunoslavu Pratesu na suđenju u Njemačkoj 2008. Isti novinarski razgovor kao dokaz nalazi se u prošle godine ( 2014.) obznanjenoj optužnici protiv šefova Službe državne sigurnosti SRH , Josipa Perkovića i Zdravka Mustaća.
Novinar Željko Peratović doživio je satisfakciju o kojoj sanja svaki istraživački novinar, a ta je da su njegova otkrića dovela do sudskog epiloga osoba o kojima je novinarski pisao, te je već prošle godine javnost počeo upoznavati o novim pojedinostima tog slučaja preko svoje web stranice 45lines.com kao i prigodom svojih gostovanja na raznim elektronskim medijima na koje je bio pozivan.
Novinar Željko Pratović 2014. je nastavio s istraživanjem i objavljivanjem novih informacija o opstrukcijama vezanim za ubojstvo svjedoka ratnih zločina Milana Levara iz 2000. godine. Zahvaljujući njegovim navodima da su se zadnje opstrukcije u predmetu Levar dogodile na razini bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, što je intervjuom objavljenom u Jutarnjem listu u prosincu 2014.i žrtvina udovica Vesna Levar, ministar policije raspisao je novčanu nagradu za svaku informaciju koja bi dovela do počinitelja te je MUP poduzeo i poduzima i druge radnje da se taj slučaj iz mračne prošlosti završi."






Post je objavljen 18.06.2015. u 23:20 sati.