Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Robert Galbraith: „Dudov svilac“

Neposredno nakon što sam vam opisala svoje oduševljenje prvim krimićem Roberta Galbraitha pod naslovom „Zov kukavice“, dopustite da isto učinim i s njegovm drugim romanom iz istog žanra, koji je naslovljen kao „Dudov svilac“. Za potrebe konciznosti, smatrajte da je oduševljenje izazvano istim razlozima kao i ono kod „Zova kukavice“.

Cormorana Strikea, nakon što je stekao slavu u dnevnom tisku svojim prethodnim riješenim slučajem, ne prestaju opsjedati zainteresirane stranke, što se posebno odnosi na supružnike koji sumnjaju u vjernost svojih boljih (ili lošijih) polovica – on i Robin imaju pune ruke posla, zbog čega čudi da je Strike (potaknut vjerojatno prkosom prema bahatom bogatom klijentu) prihvatio slučaj u kojem ga prilično oronula, očigledno siromašna pedesetogodišnja Leonora Quine angažira za pronalazak svog supruga Owena Quinea, enfant terriblea londonske književne scene, koji ima davno stečenu sklonost teatralnosti, povremenim nestancima, nevjeri i ekscesnom ponašanju, ali koji nedostaje svojoj kćeri Orlando – Leonora je uvjerena da joj Owen iz inata nije htio reći u koje se utočište za pisce povukao, a ne može to saznati niti od njegovih urednika u izdavačkim kućama, niti od njegove mrzovoljne agentice Liz Tassel.

U ovom romanu je Robin, koja je trebala biti privremeno tajničko rješenje za privatnu detektivsku agenciju Cormorana Strikea, pokazala ambiciju za ozbiljnijim angažmanom, pa ona i Strike sve više počinju nalikovati pravom istražiteljskom timu (u čemu sam nemjerljivo uživala). Naravno, njihovi privatni životi zbog toga trpe, pa je i Robinina veza s Matthewom u krizi.

Također me razveselilo s koliko žara autorica parodira suvremenu književnu scenu tzv. lijepe književnosti, koja sigurno u stvarnosti nije bila milostiva prema njoj s obzirom na njezin komercijalni uspjeh – borba za čitatelje je surova stvarnost svakog pisca, stremio on ka književnoj izvrsnosti ili ne.

U svakom slučaju, kao i kod „Zova kukavice“, iako sam svjesna da su ukusi različiti i da će vam neki drugi čitatelji da su umrli od dosade čitajući, uzmite k srcu i moju preporuku: nećete požaliti ukoliko za ljetno štivo izaberete upravo roman „Dudov svilac“ Roberta Galbraitha, a.k.a. J.K. Rowling.


Post je objavljen 20.06.2015. u 16:45 sati.