Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Jedrenje kometom

Malo profesionalnog blogiranja, idućih dana ćemo mnogo čuti o sondi(ci) Philae i misiji Rosetta, pa neće škoditi mali update i ovdje.

Slikica komete Churyumov-Gerasimenko od pred desetak dana, 05.062015, sa udaljenosti od oko 200km:

gf

Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0

Samo kamenje i led nam ne bi mnogo rekli. Ovi strumeni materije koje kometa izbacuje su ono zanimljivo, to je materijal iz njene unutrašnjosti. Kemijska analiza toga nam može mnogo reći o kemiji Sunčevog sustava u ranoj mladosti, jer komete su ostatak primarnog materijala. To je zadatak instrumenata poslanih prema kometi.

Do sada je već izmjereno da je voda prisutna na toj kometi drugačija od one na Zemlji (ima vise deuterija, teža je), dakle, komete iz njezine generacije nisu donijele vodu na Zemlju. Što ne znači da komete sa neke druge lokacije u Sunčevom sustavu ili asteroidi nisu-i dalje je ta teorija jedina neoborena koju imamo za porijeklo vode na Zemlji, koliko god se to mnogima (uključujući i mene) ne svidjalo. Smisli bolju teoriju pa onda kritiziraj, moj je motto.

Sad postaje zanimljivo! Philae je u subotu dala znak da joj je dosta spavanja na njenoj skrivenoj poziciji. Element neizvjesnosti je ponovo ovdje, plus stvarno fantastična tehnička izvedba i brdo sreće za Rosetta tim. Na kraju bi se vrlo lako moglo desiti da Philae zajedri na jednom ovakvom strumenu materijala izbačenog iz unutrašnjosti komete i nadje se ponovo u orbiti iznad nje.

Držimo im palčeve da instrumenti dobiju dovoljno struje sa solarnih panela i ponovo prorade, izmjere i snime ono oko sebe. Nemamo često priliku zajahati kometu i pratiti ovako nešto!


Post je objavljen 15.06.2015. u 11:37 sati.