Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

House of the Long Shadows (1983)




Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Američki pisac ulazi u okladu u kojoj ima mogućnost dobiti 20 000 dolara ukoliko u 24 sata, koje provede u jednoj napuštenoj kući, napiše roman bolji od Orkanskih visova. Nakon što je došao u veliku kuću koja je naizgled napuštena, ubrzo otkriva kako u kući ipak boravi nekoliko prilično neobičnih ukućana...



Deset godina nakon ovog filma napustio nas je legendarni Vincent Price, godinu poslije toga Peter Cushing, a eto, svjedoci smo i nedavne smrti vječnog Chrisophera Leeja u 93. godini života. Trojac koji je osvojio horor žanr kroz nekoliko desetljeća i koji je u mnogo kombinacija strašio gledateljstvo, okupio se u ovom polu-humorističnom hororu kada su svi već imali podosta godina iza sebe. Također, ne smije se zaboraviti ni Johna Carradinea, također legendarnu ikonu koja je glumila u više od 340 filmova. Ovaj projekt, House of the Long Shadows, primarno je baziran na samoj glumačkoj postavi nego što se težinski gledalo na kompleksnost radnje, koja je u svakom slučaju zanimljiva i dosjetljivo razrađena. Mislilo se na dosta toga i film je ispao zabavan i kompletan, iako s ponešto sporijim uvodom čija se polaganost proteže čak do polovice filma. Ova recenzija svojevrsno je odavanje počasti Leeju, s obzirom da sam ovaj film pogledao prije nekih mjesec dana, a ne planirajući ga recenzirati iz ne znam kojih, lijenih razloga. Karakterno gledajući, ako niste ljubitelji navedene trojice (makar iskreno ne znam kako ne možete biti ako ste ljubitelji horor filma), film će vam ostaviti veoma mlak dojam, čak i ispodprosječan, no ako ste poštovatelji glumačkih radova, jedva ćete ih čekati vidjeti u raznoraznim ulogama, mada su im uloge u nerijetkim slučajevima iste - gospodske, stojičke i veoma zle.



Radnja počinje prilično interesantno i pomalo namještajuće od strane kladioničara, budući da se kroz cijeli film ispitujete je li istina ovo što glavni lik vidi ili je to sve plod njegove mašte. Film sa nekoliko twistova u sebi zapravo je određena parodija na neke filmove u kojima su se Price, Lee i Cushing pojavljivali, a koji uključuju slične premise i događaje, odnosno, grofovske kuće pune paučine i visokih stropova i svijećnjaka, gdje su uključene raznorazne tajne, spletke i zavjere. Film uistinu posjeduje neke uznemirujuće scene, pogotovo za ono doba gdje se ne bi nikako moglo navesti kao da je riječ o pukoj horor komediji, pogotovo zato što ovdje komedije u veoma malo tragova ima, samo u smislu referenciranja na neke nedefinirane teme u filmovima. S druge strane, valja obratiti pozornost na neke tehničke greške koje su se događale tijekom filma, a koje svakako mogu narušiti dojam, pogotovo ako se osvrćemo na neke scenarističke nebuloze i očito brzi završetak rada na njemu zbog kojega su se dogodile rupe, neki suvišni dijalozi i neke nespretne sekvence. Mimo toga, jednom kada se udubite u priču i kada uvidite što se ustvari počinje događati, film bi vam se trebao otvarati u ponešto bržem ritmu te biste se trebali prepustiti njegovoj eleganciji koju posjeduje, iako iza te svoje fasade krije zamjetne greške.



Ukoliko tražite horor iz osamdesetih da se uplašite i da uživate u jednostavnosti scenarija, s ovim filmom neće dobiti to po što ste došli. Ukoliko ste horor fan i želite vidjeti četiri velikana na jednom mjestu kako izmjenjuju rečenice, pogledajte ovaj nenametljiv i poviše simpatičan film. Ništa drugo, ništa jednostavnije.

Post je objavljen 13.06.2015. u 17:19 sati.