Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

Marketing

Zašto Hrvatskoj treba Oskar znanja?

Znanstvenik Marin Soljačić je zagrebački učenik i američki student, fizičar i filantrop, dobitnik prošlogodišnje Blavatnikove nagrade u iznosu od 250.000 dolara koja se dodjeljuje najboljim svjetskim znanstvenicima mlađima od 42 godine. Prof. Soljačić je novac od nagrade odlučio donirati talentiranim hrvatskim učenicima i studentima. Newyorška akademija znanosti u rujnu 2014. objavila je vijest o utemeljenju Soljačićeve nagrade za nadarenu hrvatsku djecu koja će biti poticaj učenicima i studentima zaineresiranima za znanost. Bravo za mladog hrvatskog znanstvenika i velikog čovjeka.
Prije desetak dana razveselila me vijest da je prof. Soljačić odlučio nagraditi s 5.000 dolara ovogodišnje hrvatske maturante koji će najbolje napisati državnu maturu iz fizike i matematike. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podržalo je sjajnu inicijativu, a iz medija smo saznali kako će se novčana nagrada dodjeljivati i ubuduće. Varate se ako mislite da maturanti nisu ovo pročitali i međusobno komentirali. Pet tisuća dolara je odlična motivacija. Divno, konačno netko potiče izvrsnost u našoj državici.
No, nakon nekoliko dana, evo pljuske! Oskar znanja, koji se dodjeljuje tradicionalno svakog lipnja najboljim učenicima, zbog nedostatka novca za izradu kipića i iznajmljivanje dvorane NSB-a, neće se održati ove godine. Ne mogu vjerovati. Kakvo je ovo objašnjenje? Ne znam, jesmo li samo licemjerni ili smo i nesposobni i neinteligentni kada donosimo ovakve odluke? S jedne strane, Ministarstvo se zalaže za dodjeljivanje novčanih nagrada koje stižu na pladnju iz inozemstva, a s druge strane, kada je Agencija za odgoj i obrazovanje predložila otkazivanje Oskara znanja, Ministarstvo je odmah dalo svoj blagoslov. Tema se ubrzo s društvenih mreža preselila u medije. Pokrenuta je peticija protiv ukidanja Oskara znanja na web stranici srednja.hr. Potpisali smo je cijela moja obitelj i ja. Nakon što se javnost pokrenula, pronađen je način za uštedu. Kipiće će izraditi učenici s poteškoćama u razvoju iz Čakovca (svaka čast divnim, velikodušnim, skromnim ljudima iz Čakovca), a priredba će se održati u HAZU bez naplate iznajmljivanja prostora.
Slušala sam ovih dana na televiziji mišljenja nasumce izabranih građana koje su novinari pitali što misle o ukidanju Oskara znanja. Većina njih je zgrožena odlukom, jedan dio je ravnodušan, a neki misle da simboličnu nagradu najboljima ne treba niti dodjeljivati. Dakle, kao ponosna majka dvaju dobitnika Oskara znanja, meritorno mogu komentirati. Dodjela Oskara znanja je prekrasna svečana priredba na koju državni i međunarodni prvaci u znanju dolaze sa svojim mentorima i sretnim, ozarenim roditeljima. Prekrasna je zato jer je prekrasnom čine izvanredni, neumorni profesori darivatelji znanja i njihovi vrijedni učenici primatelji i oploditelji njihovog znanja. Ovakve dodjele priznanja su jedinstveni trenutci za sve one koji su pridonijeli dječjem uspjehu. Trenutci kojih se sjećamo s radošću i zbog kojih se živi. Nije važan niti oblik niti cijena kipića. Važno je da djeci pokažemo da je njihov trud i uspjeh primjećen i vrijedan poštovanja. Nema bolje motivacije za dalje. Nemojmo ovakve dragocjene malobrojne manifestacije pozitivne enegije, mladosti i znanja omalovažavati. Zašto naša djeca moraju po pohvalu u inozemstvo? Bilo bi dobro da i Hrvatska konačno nauči reći svojoj djeci: „Bravo!“




Post je objavljen 11.06.2015. u 17:27 sati.