Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 23

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Što prije to bolje

Na jednom od redovnih roditeljskih sastanaka u dubrovačkim vrtićima roditeljima je nedavno predloženo da se u vrtiće uvede vjeronauk.


Ma ne samo u vrtiće. Vjeronauk treba uvesti i u jaslice. Zar ne bi bilo divno da dijete prije nego što kaže Mama ili Tata kaže Bog ili Isus?
Komentar cinika: Ispiranje mozga - uči nas povijest - treba početi što ranije, bit će s takvima, kad odrastu, lakše vladati.
(2015-05-28)

Sve samo ne ono pravo

Energetska budućnost Hrvatske naziv je konferencije koja će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva u hotelu Esplanede. Između inih o energetskoj budućnosti Hrvatske govorit će eminentni čelnik iz područja energetike – Ivan Vdoljak, ministar gospodarstva.

Wikipedija o spomenutom ministru piše:
Ivan Vrdoljak rođen u Osijeku gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju (smjer matematika-informatika) i Elektrotehnički fakultet na kojem je i diplomirao elektrotehniku. Na početku radnog vijeka radio je u tvrtki RPM Engeharia u Brazilu kao projektant u programima AutoCad, a zatim u Novoj livani u Osijeku kao inženjer-pripravnik u automatizaciji. Potom je prešao u tvrtku Neo inženjering gdje postaje voditelj projekata u procesima automatizacije i upravljanja. Zajedno sa suradnicima osniva tvrtku ATO Inženjering u Osijeku, u kojoj je bio i direktor. Ivan je polaznik Akademije za politički razvoj Vijeća Europe, član je Lovačkog saveza Hrvatske i Lovačkog društva Mursa iz Osijeka. Bavi se nogometom (osnivač i član malonogometnog kluba HNS Osijek).
Komentar cinika: a gdje se u njegovom životopisu spominje da je eminentni čelnik (stručnjak) iz područja energetike?
(2015-05-28)

Prokušana retorika Milana Bandića

Ovdje ćemo napraviti najljepši trg u Zagrebu s najvećim spomenikom dr. Franju Tuđmanu - najavio je večeras zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s pozornice na Trgu Franje Tuđmana, otvarajući koncert Zagrebačke filharmonije i više zborova, kao rođendanskog dara građanima uz Dan Grada Zagreba.

Zna Milan Bandić na što narod trza. Kakvi razvojni projekti, kakva proizvodnja, kakve kulturne ustanove. Jedino što Zagrebu i Zagrepčanima nedostaje je najveći spomenik F.T.
Komentar cinika: Kako stoje stvari možemo očekivati oštru borbu između Knina i Zagreba tko će sagraditi veći spomenik. Kao što se vodila i bitka oko vojnih parada na radost i veselje sretnog puka.
(2015-05-31)

Ma koji zakon?

„Koji zakon? To su branitelji, zar ćemo branitelje u kolicima tretirati kao nekakve huligane koji krše zakon“ glasio je odgovor predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na opasku novinara da su branitelji prosvjedujući na Trgu svetog Marka prekršili Zakon o javnom okupljanju jer nisu prijavili prosvjed.


U Hrvatskoj kao na Životinjskoj farmi, gdje su svi jednaki, ali neki su jednakiji, postoje oni jednakiji od drugih. A ti jednakiji, prema Karamarku, imaju onda pravo kršiti zakon bez ikakvih posljedica, dok oni koji su samo jednaki u istoj situaciji kršenja zakona budu rastjerani ili pritvoreni. Ako dođe na vlast vjerujem da se to neće odnositi samo na branitelje nego, primjerice, i na 'zaslužne' pripadnike njegove stranke. Glavni kriterij: tko je više pokrao državu toga će zakon više maziti.
Komentar cinika: Quod licet Jovi, non licet bovi. - Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu.
(2015-05-31)

M.- M.m.

Boris Glogoški, sin Đure Glogoškog, na Facebooku je grubo vrijeđao ministra branitelja Predraga Matića. Nazvao ga je majmunom i optužio ga da je 'kupio' odlikovanja:
"Monkey man; Stvar je u tome što si ti to kupio dok su oni ratovali svi. A ti po podrumima uzimao odlikovanja", stajalo je u postu Borisa Glogoškog na njegovom Facebook profilu.


Komentar cinika: Jabuka ne pada daleko od stabla ili Iver ne leti daleko od klade.
(2015-06-01)

Vršidba

Bez blagoslova i molitve ne idu ni otvaranje cesta, školskih zgrada, sportskih dvorana i industrijskih pogona (puno manje nego prethodno spomenutih, op.s.c.), ni svečane akademije o godišnjicama političkih stranaka, ni politički prosvjedi.
„Vršili smo molitvu krunice“, reče nedavno na televiziji jedan šatoraš.

Iako agnostik, znam da se molitva „ne vrši“, vrše se žitarice, molitva/krunica se moli. No to naši branitelji Crkve u Hrvata i inih nacionalnih vrednota ne znaju. Oni molitvu 'vrše'. Nisu oni jedini koji ne znaju hrvatski. Evo primjera:
„Prodaje se svinja“, pa kad nazovete broj i tražite svinju da s njom dogovorite uvjete njene prodaje, onaj/ona na drugoj strani telefona se čudi (umjesto: prodajem svinju ili svinja na prodaju).
„Radove izvodi (u šetnju, op.sc.) ta i ta firma“ (umjesto: radi/gradi ta i ta firma).
„Nezaposlenima ulaz zabranjen“ (dakle najmanje njih 300.000 ne smije ući), umjesto: neovlaštenima ulaz zabranjen.
„Pazi oštar pas (vlasnik ga svako jutro oštri oštračem noževa, tzv 'štrajherom'), umjesto: pazi opasan pas, etc.
Komentar cinika: Hrvatska/Domovina se ne brani samo mecima i prosvjedima nego i pismenošću i znanjem.
(2015-06-02)

Tko im je kriv što nisu 'šatoraši'


Tim studenata FER-a u Zagrebu na Finalu Svjetskoga studentskog ACM ICPC natjecanja u programiranju osvojio je srebrnu medalju i sedmo mjesto u ukupnom poretku u konkurenciji od 128 najjačih sveučilišnih timova iz cijeloga svijeta. U timu su nastupili Stjepan Glavina, Ivan Katanić i Gustav Matula. Bili su bolji od studenata takvih Sveučilišta kakva su MIT i Stanford.

O tome sam najprije saznao čitajući 'tekuću traku' s vijestima na N1 televiziji. I to je bilo sve. Nakon nekoliko dana u J.L. se pojavio u donjem kutu n-te stranice kratak tekst o tom uspjehu. Istovremeno na naslovnici i na udarnim stranicama dominirale su vijesti o 'šatorašima'. Nigdje vijesti da su ih primili Premijer ili Predsjednica. Ili da su im barem čestitali na uspjehu. Sve to pokazuje što je i tko važan za napredak Hrvatske. Barem prema shvaćanju kreatora 'žutila' u mas-medijima.
Komentar cinika: stoji u naslovu!
(2015-06-03)




Post je objavljen 06.06.2015. u 20:27 sati.