Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Nuklearne novosti, te nešto o cijenama i propagandi

Kompletan tekst: Nuklearne novosti, te nešto o cijenama i propagandi

Nekoliko novosti o zbivanjinjima u vezi nuklearne energije u SAD, Japanu i Finskoj. Dodajemo jednu kratku usporedbu aktualnih odnosa cijena nuklearne i solarne energije, te komentar promotivne brošure Hrvatskog nuklearnog društva. (...)

(...)

Hrvatska: malo rutinske propagande

Hrvatsko nuklearno društvo je početkom ove godine, uz potporu HEP-a i Nuklearne elektrane Krško, tiskalo brošuricu "Nuklearne zanimljivosti".

Klasični propagandistički uradak, kakvih je bilo puno i prije 30-40 godina. Pokazuje, kako nuklearci kronično ne znaju gajiti odnose s javnosti. Smatraju dovoljnim objavljivati pažljivo frizirane informacije i dezinformacije.

Samo jedan detalj. Između ostaloga se navodi, u stilu "ovo sigorno niste znali: »Francuzi su najveći izvoznici električne energije u svijetu. Imaju 58 nuklearnih elektrana u pogonu (...) Najveći je kupac te energije Njemačka, koja je odlučila do 2022. zatvoriti sve svoje nuklearne elektrane«

Da su Francuzi odlučili do 2025. zatvoriti bar 22 reaktora, nisu smatrali potrebnim spomenuti.[6]

Drugo: Francuska ne izvozi električnu energiju u Njemačku, nego obrnuto, o čemu smo svojedobno objavili podatke iz njemačkih i francuskih službenih izvora.[7]


Jedan od velikih problema nuklearne energije su nuklarci. Kad govore neistine (ili barem manipuliraju istinom, skrivajući bitne podatke), o stvarima koje i upućeni laik može provjeriti, kako im pokloniti povjerenje u poslovima koje može razumjeti samo ekspert, a potencijalna opasnost za milijune je ogromna?

Cijena nuklearne energije u usporedbi sa solarnom

Vijest iz Jordana prije desetak dana odnosi se na solarnu energiju, ali je zgodno spomenuti zbog usporedbe cijena.

Jordan's second PV tender leads to recordlow tariffs

Jordansko Ministarstvo energetike i mineralnih resursa izabralo je pobjednike drugog "solarnog tendera" za gradnju četiri fotonaponske elektrane snage po 50 MW.

Ukupno su podnesene 33 ponude. Četiri najniže cijene su između 6,1 i 8,7 američkih centi po kilovatsatu. Riječ je o garantiranoj cijeni koja će se isplaćivati tijekom 20 godina.

Prije dvije godine, na prvom tenderu, cijene za 12 projekata bile su između 14,8 i 16,9 USD centi po kilovatsatu.

Garantirana otkupna cijena za novu nuklearnu elektranu Hinkley Point C (UK) je 92.50 funti/MWh = 14,5 US centi/kWh.

________________

Bilješke

(,,,)

6.Vidi članak na ovom blogu "Francuska nuklerna tranzicija", 30. lipnja 2014., https://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2014/06/30/francuska-energetska-tranzicija-nuklearke-out-obnovljivi-in/ . Francuska nacionalna skupština donijela je neke ključne odluke u tom smijeru početkom ove godine. Iako je popularnost aktualne vlade niska, podrška javnosti ovom planu je visoka i oporba ga ne ističe kao veći problem. ^

7. Članak objavljen 27. listopada 2013., http://ekoloskaekonomija.wordpress.com/2013/10/27/dobro-je-znati-njemacka-izvozi-elektricnu-energiju-u-francusku-a-ne-obrnuto/ ^



Post je objavljen 27.05.2015. u 20:02 sati.