Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Priče iz prošlih vremena

Priča Peta (Moj strip)
A.D. MCMLVIII

Na ovaj post ponukala me serija kratkih dokumentarnih filmova koje emitira HTV3 pod naslovom „Strip u Hrvatskoj“. Kao dječarac oduševljavao sam se stripovima. Gledajući emisije iznenadio sam se koliko mnogo strip-crtača danas ima iz Hrvatske. U ono davno vrijeme nije ih bilo, po mojem mišljenju, ni desetak posto kao danas.

Gledajući seriju, prisjećao sam se da sam kao dječak i sam crtao stripove u svom Dnevniku. Za Uskrs su bile kod nas unučice, pa da ih odvojim od dlanovnika i TV-a uzeo sam Dnevnike da im pokažem što sam u njima pisao i crtao. I tako, listajući ih, naletih na strip. Cure su se zainteresirale i navaljivale da im sve pokažem. Na kraju sam se i sam iznenadio koliko sam tih stripova nacrtao. Sigurno bi ih bilo i više, i mnogo boljih, možebitno bih postao i crtač stripova da su bila drugačija vremena. Tada crtanje stripova i nije bila neka zanimacija koja bi se preporučivala mladima. Smatralo se da je strip dekadentna izmišljotina 'trulog zapada'. Umjesto toga bolje učiti jezike i svirati klavir. „Učiti i samo učiti“, govorilo se u skladu s učenjem velikog Lenjina. Možda je to točno, no nisam imao sklonosti prema takvim 'zanimacijama' pa je na kraju ispalo da niti sam postao strip-crtač, niti poliglota a najmanje virtuoz na klaviru.

Prvi strip koji sam nacrtao bio je, naravno, vezan uz školu. Paradoksalno, nikada nisam volio školu iako sam bio odličan đak. Da škola nije bila moja ljubav najbolje mogu posvjedočiti dva stripa u kojima sam crtao rat škole u učenika.

Prvi strip nastao je 1958. godine pod naslovom „Tu su školski praznici“. Evo nekoliko isječaka tog stripa.






Drugi na istu temu nastao je dvije godine kasnije, 1960. Primijetit će te da je crtež kvalitetniji od prvog.








1958. godine nastao je i strip „Smrt na trkaćoj stazi“ na temu namještanja automobilskih utrka (namještanje rezultata i pobjednika nije baš izum demokracije)…




…a 1959. strip o trojici prijatelja i njihovoj borbi s kriminalcima pod nazivom „Jež, Medo i Zeka“ (kako se teme ponavljaju).








Onda je došla 1961. godina i moj najambiciozniji strip „Tajni let rakete X“. Prve table upućuju da sam zaista imao velikih ambicija. No za uspješnu realizaciju jednog takvog, danas bi rekli, 'projekta', manjkale su dvije stvari: nedostatak vremena i nepoznavanje tehnologije crtanja stripa. Bio sam gimnazijalac. Učenje je oduzimalo previše vremena da bi mogao nastaviti u započetom stilu. A što se tiče tehnologije, crtao sam iz glave tablu po tablu izmišljajući usput sadržaj bez da sam imao scenarij i grube skice svake table. To je rezultiralo time da sam nakon prvotnog entuzijazma, nastavak stripa crtao najprije samo u tehnici tuša a onda do kraja samo u olovci. Tako nacrtani strip je tek bio spreman za pravu obradu, no odlazak na fakultet je prekinuo moju 'karijeru' strip-crtače. Ostale su samo uspomene u Dnevniku.








Post je objavljen 25.05.2015. u 20:58 sati.