Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

I ovo će vam Prijatelji prešutjeti

Koliko vode troši vrećica?


Cipele, mobiteli i majice su samo neki od svakodnevnih predmeta koji imaju daleko veći utjecaj na okoliš nego što mi to mislimo. Pregled utjecaja svakodnevnih predmeta na svjetske resurse bio je predmet studije mreže udruga Friends* of the Earth koja je prisutna u 74 zemlje svijeta.

Na temelju podataka koje je prikupio Trucost, studija 'Mind your step' poziva globalnu industriju da obrati pozornost ne samo na ugljični otisak svojih proizvoda, već i na druge ključne pokazatelje kao što su potrošnja vodnih resursa i tla.

Izvještaj pokazuje da se za proizvodnju jednog para kožnih čizama potroši čak 14,5 tona vode i 50 četvornih metara zemljišta. Za proizvodnju mobitela potrebno je gotovo 13 tona vode i 18 četvornih metara zemljišta. Obična pamučna majica (a to je ekvivalent jednoj pamučnoj vrećici) troši čak 4 tone vode i nešto više od 4 četvorna metra zemljišta. Za ploču čokolade potroši se gotovo tona i pol vode i više od 2,5 četvornih metara zemljišta.

Što se plastičnih vrećica tiče, poznato je da se u proizvodnji 1000 plastičnih vrećica troši manje od 1 decilitra vode, a nije poznato koliko je za to potrebno zemljišta - vjerojatno ništa ili beznačajno malo, ako vrećice proizvodimo od sirovina na fosilnoj osnovi (tehnološki viškovi koji nastaju pri preradi nafte i prirodnog plina).

Naravno da se ti podaci značajno mijenjaju (na lošije) ako govorimo o bioizvornoj plastici jer velike količine vode i zemljišta upotrebljavaju se za uzgoj biljaka iz kojih se kasnije dobiva sirovina za plastične vrećice.

U studiji se napominje kako razlika u potrošnji resursa uglavnom ovisi o pakiranju i izboru sirovina. Tako čak 20 % potrošnje vode i tla u tekstilnom sektoru ovisi o materijalima koji se koriste za ambalažu, dok u sektoru proizvodnje igračaka taj postotak raste na čak 84 %.

Ti lošiji podaci za određene proizvode, koji ovise o ambalaži, prvenstveno se odnose na papirnu ambalažu, za koju je poznato da se troši jako puno vodenih resursa - bilo za uzgoj sirovine tako i u tehnološkom procesu proizvodnje papira, a iza čega ostaju velike količine zagađene vode.


SLIKA: Bordovi na isušenom Aralskom jezeru. Snimio: Ismael Alonso
Valja istaknuti da je Aralsko jezero isušeno zbog nekontrolirane potrošnje vode za uzgoj i vrlo malu preradu pamuka. Naime, najveći dio prerade pamuka odvija se u drugim zemljama, naravno što je još dodatna potrošnja vode.



I na kraju, sve ovo valja zagovornicima platnenih vrećica i svim ti navodnim Prijateljima jasno i posebno glasno naglasiti da znaju za posljedice, kada se tako olako zalažu za pamučne vrećice. Da se ponašaju kao ekološki trojani - u korist naše i vlastite štete.

Ovdje nije uzeta u obzir količina vode potrebna za pranje vrećica kako bi ih se moglo više puta koristiti. Još jedan podatak koji nikako ne ide u korist zagovaratelja pamučnih i protivnika plastičnih vrećica. Naime, da bi se izjednačio ugljikov otisak platnenih vrećica s tzv. jednokratnim plastičnim vrećicama, platnene je potrebno koristiti najmanje 393 puta odnosno oko 2 godine, a u međuvremenu bi ih valjalo i oprati, zdravstvenih i higijenskih razloga radi (izvor podataka na sljedećem LINKU).

Ovdje upućujem čitatelje da svakako pogledaju izvještaj Prijatelja Zemlje - Friends of Earth: Mind Your Step Report (klikom na naslov otvoriti će se izvještaj u pdf-u) gdje se vrlo slikovito prikazuje potrošnja vode za pojedine proizvode. Također, iz izvještaja je vidljivo da ambalaža u potrošnji vode za određeni proizvod sudjeluje od 2 % (za plastičnu ambalažu) do čak 84 % (za papirnatu ambalažu).


* Napomena autora bloga:
Ovdje valja napomenuti da se ovi Prijatelji Zemlje itekako razlikuju od naših takozvanih
Prijatelja životinja.
Da, prijateljstvo je vrlo širok i rastezljiv pojam kojeg neki vrlo zloupotrebljavaju.




Izvori:
Croenergo.eu
: Znate li koliko vode potroši jedan smartphone
Friends of Earth: Mind Your Step Report
Phillip Whish-Wilson: The Aral Sea environmental health crisis
Ahmad M. Manschadi at all: Beyond the Aral Sea Syndrome
Plastično je fantastično: U korist vlastite štete - ekološki trojan
Plastično je fantastično: Analiza životnog ciklusa potrošačkih vrećica
UK Environment Agency: Life Cycle Assessment of Supermarker Carrier Bags




Post je objavljen 24.05.2015. u 14:04 sati.