Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nevenkagaragic

Marketing

DENIS – DEVETA GODINE BORBE S "VETRENJACAMA"

(post pisan 07.08.2013.)



Dana 03.08.2013.godine mi stize pismo Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Potvrdjuju prijem predstavke sa kompletnom dokumentacijom. Uz pismo dostavljaju kodirane nalepnice za sledece podneske vezane za moj predmet, Garagic protiv Bosne i Hercegovine. U potpisu E.Turkusic, pravna savetnica.

Datum pisma 25. juli
OSMA godisnjica Denisove smrti

Na Alternativa forumu "sinkezg" mi je napisao:
"Mislim da Vam je Denis upravo poručio da ne brinete"

Da, cudna koincidencija…
U proteklih 8 godina Denisa sam samo nekoliko puta sanjala, no nikada nije progovorio ni rec, osim jednom... pre 2 godine.

Bilo je to u noci 26. na 27.07.2011.god. kad sam prvi put "cula" glas svog mrtvog sina…
Sanjam kako sam zadremala u dnevnoj sobi, na dvosdu, kad iznenada cujem uzvik: "mama, mama"

Okrenem se i vidim Denisa, bas tu pored mene, iza dvoseda! Nista vise nije rekao.
Uzvik je bio tako stvaran da sam se istog trena probudila.

I bas tog dana, 27.07.2011. iz Opstinskog suda Tuzla je stigao poziv za pocetak sudjenja po privatnoj tuzbi - parnici protiv UKC-a Tuzla.
Tuzbu sam podnela 21.07.2008.godine - 3 godine, 1 mesec i 6 dana ranije. Toliko je tuzba skupljala prasinu po ladicama Opstinskog suda kada se isti PRVI PUT oglasio. Predmet je lutao od sudije do sudije i zavrsio kod TRECEG… ZASTO, ne znam, to samo ONI znaju!
Postupak je trajao sve do 27.12.2012.godine kada je donesena prvostepena presuda (nepravosnazna)... Univerzitetsko-klinicki centar Tuzla je izgubio parnicu, ali je ulozio zalbu na presudu, tako da moja tuzba opet skuplja prasinu, sada u ladicama Kantonalnog suda u Tuzli.

PRAVDA je spora, prespora, no ipak ce na kraju STICI... polako, ali sigurno... bez obzira kako i koliko dugo je cekala.

Procitavsi pismo iz Strazbura (do kraja), moja prva misao je bila:
"Ne veruj Danajcima ni kad darove nose"...

Svakako ne slucajno. Dugogodisnja borba sa BH pravosudjem je razlog da Vergilijevu recenicu „prevedem“ na danasnje (ne)prilike i stanje u drzavi:
Ne veruj Bosancima ni kad iz Strazbura pisu...

Zasto? Ipak su predstavnici BiH u Strazburu "ispekli zanat" ovde, kod kuce, u BiH, u ovoj zabokrecini i od pravosudja - zna se kakvo je...

Cast vrlo, vrlo retkim izuzecima, medju kojima je Dalida Burzic (Kantonalni sud Sarajevo) koja je imala profesionalne hrabrosti (citaj ipak – duznosti) izreci PRVU PRESUDU u BiH (Amili Cvijetic-Koldzo) za nesavesno lecenje - "DOKTORKA SMRT"

Led je probijen...

A ja ipak... "Volim da sumnjam u sve; takvo raspolozenje ne smeta odlucnosti karaktera – naprotiv; sto se mene tice uvek odvaznije idem napred kad ne znam sta me ceka. Jer gore od smrti nista se ne moze desiti – a smrt ne mozes izbeci." (M.Ljermontov)

Idem napred… deveta godina borbe s "vetrenjacama" je nastupila. Koliko jos?
Za istinu i pravdu vredi zrtvovati sve, a za mog Denisa i zivot ako zatreba.
Cekaj me sine…




Post je objavljen 21.05.2015. u 07:53 sati.