Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kucasplavimvratima

Marketing

Pronašli smo zemljište!

Nakon 4-5 mjeseca traženja zemljišta koje nam se sviđa, a koje si možemo priuštiti, javlja nam poznanik da zna za neko. Koje si možemo priuštiti. I shvatimo da je to ono isto od kojeg smo odustali, jer je uspon bio strava. Tada smo mislili da ćemo lakše naći svoju zemlju.

Kad smo se podvinutih repova vratili još jednom podno "Himalaje", hrabro sam izdržala uspon do vrha. A tamo smo bili nagrađeni lijepim, osunčanim zemljištem, s prekrasnim pogledom (oš` na Zagreb, oš` na šumovito brdo preko puta našeg) i što je najvažnije, zemljištem koje smo si mogli priuštiti. Nešto više od 700m2, zadnja parcela u ulici.



Tada smo imali nekoliko nedoumica- da li ako smo slijepa ulica moramo osigurati mjesto za okretanje vatrogasnog vozila? Zapravo se iza našeg zemlišta nastavljao nekekav poljski put, no budući da je postojao i u katastru, to je bilo dovoljno da se smatra putom- nismo slijepa ulica! Da li je dovoljno što je pristupna cesta u katastru uža od famoznih 5,5 metara (to je bilo doba donošenja novog pametnog zakona gdje nisi mogao graditi ako pristupna cesta nije dovoljno široka)? No, izgleda da kad je gradu drastično pao prihod od komunalnih doprinosa za kuće u izgradnji, malo su se ispravili po tom pitanju :-))) Da li ako je zemljište poljoprivredno, ali u građevinskoj zoni- može izgradnja? Da, može. Čak smo bili oslobođeni plaćanja prenamjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, prema novom zakonu, mislim da vrijedi za kuće manje od 400m2.



Ono što je bitno prije kupnje- pravac u nadležnu općinu i zatražiti uvjete za građenje- da se vidi da li se smije, koliko, kako itd. Sve smo provjerili, potpisali ugovor, iskeširali pare i nakon nekog vremena platili porez na promet nekretnina- nešto više od 7000 kn. I tada smo polako krenuli razmišljati o projektu, arhitektima, geomehaničkim ispitivanjima, geodetima i inim stavkama za pripremu gradnje. O tome sljedeći put.

Budući da ne mogu naći stare slike, iz 2007. kada smo kupili zemlju, nedavno sam okinula par fotki u trenutnoj džungli koja sada vlada na zemljištu- glave će joj za 10-tak dana doći naš izvođač i njegova mašinerija.



Post je objavljen 17.05.2015. u 22:41 sati.