Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POJEDNOSTAVLJENJE ZAJEDNIČKE POLJOPROVREDNE POLITIKE



PROMJENE ZA PROVEDBU OVE GODINE


Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

PRIJEVOD

Zajednička poljoprivredna politika (CAP) pojednostavljenje: Povjerenik Hogan najavljuje prve akcije i daljnje korake
11.5.2015.
Prvi set konkretnih akcija prema CAP pojednostavljenju je najavila EU za poljoprivredu i ruralni razvoj i povjerenik Phil Hogan 11.5. o pitanjima vezanim za smjernice za izravna plaćanja u ovoj godini. U raspravi o CAP pojednostavljenju na današnjoj poljoprivredi vijeća, povjerenik navodi određene promjene koje se mogu provoditi ove godine, a objasnio je i daljnje predviđene korake.

Povjerenik Hogan je objasnio: "Neki od prijedloga koji se tiču izravnih plaćanja ne zahtijevaju promjenu zakonskih propisa, mogu se provoditi na razini naših trenutnih smjernica, a primjenjuje se već u ovoj godini namjeravam slijediti-up na tim prijedlozima 6 konkretnih promjena koje bi trebale olakšati život seljaka i nacionalnih uprava. "

Oni se odnose na EFA-sloj (ekološko područje fokusa), susjednih parcela , LPIS (Sustav za identifikaciju zemljišnih čestica) i naknadu u slučaju pogrešne izjave. Točnije, Komisija namjerava:

- prihvatiti da države članice, koje to žele, samo trebaju kartu susjednih parcela;
- dopustiti fleksibilnost u pogledu identifikacije susjednih parcela u EFA-sloju (riječ o živicama ili šumovitim trakama i drveću u skladu);
- dopustiti živice ili šumovite trake s prazninama i do 4 metra;
- što se tiče provedbe susjedne EFA, u opravdanim slučajevima, prihvatiti ograničen tampon između granice i EFA za države članice koje žele tako;
- prihvatiti pojednostavljeni pristup u pogledu identifikacije pojedinih specifičnih vrsta stalnog travnjaka u LPIS;
- kako bi se omogućilo da nedostaje EFA može kompenzirati drugim EFA, čak i ako to EFA nije proglasila

Osim ovih 6 promjena, poljoprivrednici su iskazali zabrinutost stalne obveze travnjaka i razvrstavanje neobrađenog zemljišta. Povjerenik namjerava uzeti u obzir da čiste mahunarke (npr lucerne) ne treba smatrati po definiciji kao stalni travnjak nakon 5 godina. Nadalje, u razdoblju od proglašenja zemlje leži neobrađena kao EFA i razdoblja poljoprivredno-okolišnih obveza neće se uzeti u obzir za izračun razdoblje pet godina za stalni travnjak.

Povjerenik Hogan je dodao: "Naravno, naši napori da se pojednostavljuju nova izravna plaćanja režim ne može se zaustaviti na razini smjernica. Zato ću ići naprijed s daljnjim paketom amandmana za izmjenu relevantnih delegiranih i provedbenih akata ubrzo nakon ljetne stanke. "

Ovaj drugi paket je namijenjen za pokrivanje elemenata ozelenjavanja (npr mladih poljoprivrednika, dobrovoljnu povezanu podršku i određene aspekte IAKS) i trebala bi se početi primjenjivati, ako je moguće, od iduće godine (zahtjev godine 2016), ili najkasnije godinu dana nakon.

Tu će biti i dalje pregled pravila za ozelenjavanje iduće godine nakon prve godine primjene, kao što je obećala Komisija u travnju 2014. Cilj je da se jave s daljnjim mjerama paketa iduće godine, s ciljem da ih se primjenjuje sljedeće godine (zahtjev godine 2017).




Zajednička poljoprivredna politika, eng Common Agricultural Policy, Definirana je već Rimskim ugovorima. Zajednička poljoprivredna politika jedna je od najvažnijih nadležnosti Zajednice, na koju se usmjerava više od polovice proračuna EU.
Temelji se na zajedničkom unutarnjem tržištu i cilj joj je osiguravanje razumnih cijena za europske potrošače i odgovarajućih prihoda za poljoprivrednike preko ustroja zajedničkih poljoprivrednih tržišnih organizacija, primjene načela jedinstvenih cijena, nancijske solidarnosti i preferencijalnoga pristupa prema poljoprivrednim proizvodima s područja Zajednice.
Zajednička poljoprivredna politika jedna je od najvažnijih nadležnosti Zajednice, na koju se usmjerava više od pola ukupnih sredstava proračuna Europske unije.


Post je objavljen 16.05.2015. u 04:48 sati.