Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 19

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/sarkazmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Koga Vlada više 'ferma'

Prva vijest:
Država je neugodno iznenadila poplavljene. Biljana Gajić iz Račanovaca, kojoj je prošlogodišnja poplava uništila svu imovinu, od države je dobila 4,49 kn odštete. Njena 83 godišnja baka dobila je 6,67 kn, a rekorderka po 'visini' uplate je njena 'komšinica' koja je dobila čak 1,35 kn.
Druga vijest:
Za gradnju crkve u Kninu koja će stajati 40 milijuna kuna, Vlada je odobrila 9,8 milijuna (iz proračuna, op.s.c.).


Sad slijedi malo matematika. Tri spomenute nevoljnice dobile su u prosjeku 4,17 kuna. Podijelimo li iznos koji je Vlada dala za gradnju Crkve u Kninu s prosjekom koje su dobile stradalnice ispada da je novcem danim za gradnju još jedne od mnogih crkava koje su se (umjesto tvornica) izgradile nakon osamostaljenja, država mogla pomoći više od 2,3 milijuna nevoljnika. Pretpostavimo li da su one ipak ekstremni slučaj ispada da je novcem za gradnju crkve Vlada mogla zbrinuti recimo 1000 stradalnika s pristojnijih 9.800 kuna. I onda netko ovu Vladu proglašava komunjarskom.
(2015-04-29)

Što je sjever a što jug?

Iz intervjua KGK nakon posjeta Beuxellesu:
"Sadržaj razgovora bio je i kako što bolje iskoristiti prednosti članstva. To se odnosi na energetsko povezivanje, a posebno želim da izvučemo sredstva iz EU-a kada je u pitanju LNG terminal na Krku. Jednako kada je riječ o prometnom povezivanju Hrvatske, uključujući i spajanje sjevera i juga, što znači Pelješki most i ostala energetska i transportna infrastruktura" komentirala je Kolinda.

Članstva?, gdje?
Energetsko povezivanje, čega?
Izvučemo?, možda ipak povučemo.
Koliko je meni znano Hrvatska je prometno povezana. Što znači prometno povezivanje Hrvatske, a posebice „uključujući i spajanje sjevera i juga“ to je valjda jasno samo KGK. Zar ona zaista misli da je mali dio Hrvatske južno od Pelješca jug, a sve ostalo sjever Hrvatske?
Što bi KGK još sagradila osim Pelješkog mosta da bi se izgradila i „ostala energetska i transportna infrastruktura“? Ako je i od KGK, previše je.
(2015-04-30)

Za školu spreman

"S tim pokličem susretao sam se tijekom svih svojih sto nastupa za reprezentaciju i dok Joe Šimunić nije bio zbog toga kažnjen, nisam ni znao da je zabranjen. Ako su takva pravila UEFA-e, onda apeliram da se to više ne viče na utakmicama reprezentacije, jer bi UEFA-ina kazna mogla biti još rigoroznija.“ Tako govori Ivica Olić o pokliču „Za dom spremani“.

Po njegovim riječima nije znao da je pozdrav zabranjen. Koliko je meni poznato on u Hrvatskoj (nažalost) zaista nije zabranjen, ali oni koji su učili, po mnogima, 'komunjarsku' povijest znaju zašto pozdrav nije poželjan. No I.O., iako sad zna da je zabranjen (barem od UEFA-e), još uvijek ne zna zašto je zabranjen, budući da apelira „da se to više ne viče na utakmicama reprezentacije, jer bi UEFA-ina kazna mogla biti još rigoroznija.“ Drugim riječima može se vikati na utakmicama klubova ma gdje oni igrali, na mitinzima, po ulicama, na zabavama, alkarskom nadmetanju etc.
(2015-04-30)

Bolje rat nego…

„Ne izjasni li se Premijer do četvrtka (dvjestotog dana od podizanja šatora u Savskoj, op.s.c.) hoće li nas primiti, branitelji će iskoristiti sva raspoloživa demokratska sredstva da ostvare svoja prava. Ako žele rat, imat će ga.“ rekao je za J.L. Jospi Klemm. Od Glogoškog i Klemma J.L. je pokušao doznati kakve su namjere branitelja ako Premijer odbije njihov poziv, ali Glogoški nije htio previše otkrivati.

Pa i nema potrebe da se previše otkriva. Spomenuti je zajedno sa svojim pajdašem jasno rekao da će iskoristiti sva 'demokratska sredstva' uključujući i najdemokratskija, to jest – rat. Postavljanje ultimatuma u demokratskom društvu ne postoji. Takav način komuniciranja poznat je iz povijesti, a glavni rodonačelnik takvog rješavanja sukoba bila je nacistička Njemačka sa svojim Firerom. Sličan 'demokratski pravni postupak' vidjeli smo na Sesvetskim ulicama. Ubojstvo Klice je klica pravnog postupka po 'kratkom' postupku. Svi vi koji se ne slažete s traženjem pravde na način 'Savska 66 & Co' i 'suđenja' kao u slučaju Klice, priskrbite oružje, jer (građanski) rat samo što nije počeo.
(2015-05-04)

Kampanja za vlast u punom zamahu


1. Zatezna kamata 32% niža! Hitno se mijenja više zakona koji reguliraju kamatne stope – za stambene kredite limit na 8,14 posto, za potrošačke 10,14 posto.
2. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa uklonilo je jučer sa svojih internetskih stranica sve imovinske kartice državnih dužnosnika koje su bile dostupne građanima. To je učinjeno zbog rješenja Agencije za zaštitu osobnim podataka kojim se objava podataka o bračnom statusu dužnosnika, broju djece, neto iznosu njegove plaće iz prethodnog zaposlenja, kao i dijela podataka o kreditima smatra zadiranjem u privatnost i kršenje Zakona o zaštiti osobnih podataka.


Iako se već odavno zna da je Hrvatska prva u Europi sa zateznom kamatom 12,29 posto (najmanja je u Češkoj 8,05 posto), vladajući su se tek sada, nekoliko mjeseci pred izbore, sjetili da zakonom smanje kamatu. Cinik bi rekao: nikad nije kasno.

AZOP je, također, pred izbore odjednom otkrio problem s objavljivanjem spomenutih podataka. To, Anti Rajkoviću, umirovljenom djelatniku MUP-a, do sada nije smetalo.
Obzirom da se o dužnosnicima koji su sada na vlasti, i od kojih će vrlo velika većina biti i dalje na tom položaju zna sve, postavlja se pitanje zašto se AZOP tek sada probudio?
Za mene postoje samo dva odgovora:
Od svih dužnosnika jedino je KGK po pitanju svih parametara koje se zabranjuje objavljivati na vrlo klizavom terenu.
S druge strane realno je pretpostaviti da će na slijedećim izborima desnica u orbitu vlasti izbaciti mnogo novih satelita njenog šefa (jedan veliki kruži i sada u njegovoj neposrednoj blizini), pa se lako može zaključiti odakle vjetar puše. Pogotovo ako se zna da je i (potencijalni) budući Premijer radio u istoj branši u kojoj je radio i Rajković. A čuđenje današnje oporbe zbog spomenute odluke Agencije i njenog šefa samo je farbanje naivnog puka. Cinik bi rekao: cilj opravdava sredstva.
(2015-05-05)

Jedna ili dvije parade, pitanje je sad?


Ključnu ulogu u donošenju konačne odluke gdje će se i kako slaviti 20. obljetnica Oluje trebao bi imati načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić. Glavni naglasci tog problema su, prema mišljenju Predsjednice, slijedeći: KGK ne želi da se mimohod održi i praznom gradu, da vojnici koji će sudjelovati u mimohodu skapaju od vrućine, koliko će mimohod koštati, može li si Hrvatska u ovom trenutku to priuštiti i konačno kako logistički riješiti da se vojnici i političari u kratkom vremenu presele iz Knina u Zagreb.

Pogledajmo svaki pojedinačni problem.
Na koji način Predsjednica misli prisiliti da građani ispune grad na dan parade ako se njima, primjerice, radije ide na piknik. To je uspijevalo samo funkcionarima u bivšoj državi no to je bio totalitarizam.

Što se 'muka po vojniku' tiče Predsjednicu ne bi trebalo brinuti. Nadam se da su naši profesionalci osposobljeni djelovati u svim vremenskim uvjetima pa tako i po vrućini. Ili nisu?

Da će mimohod koštati to ne treba pitati načelnika. Koliko koštalo da koštalo, nije vrijeme da se novac troši za parade (barem ne dvije).

Problem premještanja vojnika i dužnosnika je zaista problem obzirom da mi dužnosnika imamo mnogo, a vozila malo. A gdje su tu još i vojnici.

Osim ovog posljednjeg problema, sve ostalo nisu problemi koje bi trebao rješavati Glavni stožer Oružanih snaga. Siguran sam da pokojni Predsjednik ne bi dopustio da, osim njega, o tome odlučuje bilo tko drugi.

Ipak meni je najzanimljivije u cijeloj toj fertutmi oko proslave kako se, eto, Hrvati i 'Rvati ne mogu dogovoriti ni o tome trebaju li nam ili ne uopće dvije parade. A kao trebali bi se dogovoriti o daleko važnijim stvarima. Cinik bi rekao: dva Hrvata, tri mišljenja.
(2015-05-05)


Post je objavljen 06.05.2015. u 18:23 sati.