Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UKUPNO 1.280 PRIJAVA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA ZA MJERE 4.1. I 4.2.


OTVOREN NATJEČAJ ZA MJERU 6.3. I 4

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APRRR) zatvorili su natječaj za podmjeru 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i razvoj poljoprivrednih proizvoda Mjere 4. Natječaj je bio otvoren od 11. veljače do 15. travnja 2015. godine.

Poljoprivredna gospodarstva ukupno su prijavila 1.280 zahtjeva za potporu u iznosu od 2.674.828.158,28 kuna, dok je ukupna vrijednost projekata 3.890.720.701,12 kuna.
„Toliki broj zahtjeva i potpore koje su poljoprivrednici zatražili u ovom prvom natječaju za Mjeru 4. jednak je iznosu koji je sveukupno zatražen za sve IPARD mjere nakon 21 - nog provedenog natječaja tijekom šestogodišnje provedbe IPARD programa“, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na konferenciji za novinare u ponedjeljak 27.4. 2015.
Za IPARD je u svim raspisanim natječajima bilo 1.338 prijava s 2,3 milijarde kuna tražene potpore. Od toga je ugovoreno 785 projekata za 1,25 milijardi kuna, a isplaćeno 386 projekata za 545 milijuna kuna.
Ukratko se rezultatima natječaja može reći slijedeće:
Poljoprivredna gospodarstva su prijavila 1.280 projekata vrijednih skoro 4 milijarde kuna, za koje žele povući 2.6 milijardi kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrti čine 3/4 ukupnog broja prijava
60% novca iz tog fonda poljoprivredna gospodarstva traže za izgradnju, 27% za opremanje i mehanizaciju, a 13% za podizanje novih nasada.
3/4 ukupnog broja prijava odnosi se na opremanje i mehanizaciju.
„Unatoč brojnim opstrukcijama raznih političkih i interesnih skupina, te pojedinih europarlamentaraca koji su javno kroz domaće medije, ali i kroz europske institucije širili negativne informacije i opstruirale naše napore, rezultati ovih natječaja pokazuju kako je hrvatski Program ruralnog razvoja dobar, te da smo donijeli ispravnu odluku kada smo krenuli u raspisivanje natječaja prije nego je Program i službeno usvojen“, izjavio je ministar Jakovina.

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je pismo Opće uprave za poljoprivredu u kome se kaže da je postupak međuresornih konzultacija u EK završen, te kako je Program ruralnog razvoja u potpunosti usklađen sa zakonodavnim okvirom. Europskoj komisiji je upućen zahtjev za odobrenjem Programa, a očekujemo da će Program biti usvojen od strane Europske komisije u svibnju.

NATJEČAJ od 2 4. 4. - 12 . 5.

Mjera 6 – Podmjera 6.3 – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava namijenjena je svim malim poljoprivrednim gospodarstvima, koji kao takvi nisu prihvatljivi korisnici mjere 4, podmjere 4.1 – Ulaganja u fizičku imovinu.

Natječaj za ovu mjeru objavljen je 24. travnja, a za njega se prijave podnose od 12. svibnja do 12. srpnja.
Potencijalni korisnici su poljoprivredna gospodarstva, Upisana u Upisnik poljoprivrednika, čija je ekonomska veličina, iskazana u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu PG, između 2.000 eura i 7.999 EUR-a.
Potpora je u ovoj mjeri za sve korisnike ista i iznosi 15.000 EUR-a, a isplaćuje se u dva obroka, od čega prvi dospijeva odmah po donošenju Odluke o dodjeli sredstava, a drugi nakon provedbe svih aktivnosti navedenih u Poslovnom planu.
Provedba ove mjere je prilično jednostavna, budući se ne radi o investicijskoj mjeri, korisnici u svrhu prijave izrađuju jednostavan Poslovni plan po zadanoj metodologiji, a uvjet konačne isplate je potpuna realizacija aktivnosti navedenih u tom planu i dostizanje definiranih ciljeva.
Primjerice, Poslovni plan može definirati kupovinu poljoprivrednog zemljišta u svrhu povećanja proizvodnje, ali isto tako i unaprjeđenje postojeće proizvodnje, primjerice ograđivanjem nasada, kupovinom životinja i sl.
Sukladno na natječaju za ovu mjeru je alocirano 15 milijuna eura.





Post je objavljen 28.04.2015. u 23:41 sati.