Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 17

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Došla maca na vratanca…

Saudijska Arabija se suočila s dvostruko većim deficitom nego što je vlada predvidjela. Razlika između nanovo predviđenog deficita i onog prvobitnog iznosi cca 70 milijardi dolara.

Iako bi se na prvi pogled reklo da to nije ništa za državu koja pluta na nafti, smanjenje cijene barela ispod one koju je vlada predvidjela, prouzročit će da će vlada, po prvi pu nakon 15 godina, morati potražiti kapital na financijskom tržištu.
A mi mislimo da samo naša vlada loše planira i da bi, da imamo nafte kao S.A., živjeli ko bubreg u loju.
(2015-04-10)

Al se nekad dobro jelo baš…

Jutarnji list pokrenuo je akciju u kojoj istražuje što jedu za doručak, ručak i večeru pacijenti u hrvatskim bolnicama. Neću spominjati imena bolnica no evo dva jelovnika. Jedan je redakcija pohvalila, drugi je dobio pokudu.



Doručak:
Prva slika – pašteta i jogurt
Druga slika – med i salam


Ručak:
Prva slika – ćufte i krumpir
Druga slika – piletina(?) i makaroni

I sam sam bio nekoliko puta po bolnicama. Od Zagreba do Krapinskih toplica. Po mom sudu u svim tim bolnicama je hrana manje-više ista. Glavna zamjerka je najčešće bila da je količina mala. Uvijek sam supatnicima govorio u šali: „Pa niste se ovamo došli udebljati nego izliječiti“.
Hvale vrijedna akcija J.L., ali meni bi bilo zanimljivije znati kakav meni dobivaju 'pacijenti' u remetinačkoj 'bolnici' i vrijedi li i za njih, da parafraziram gornju moju misao: „Pa nisu se ovamo došli udebljati, već da se dijagnosticira od koje 'bolesti' boluju“. Sumnjam da im je jelovnik po kvaliteti jednak jelovniku bolnice koji je dobila pohvalu.
(2015-04-13)

Mjesto za meditacije


Udruga Goli otok „Ante Zemljar“ predstavila je jučer aktivnosti usmjerene na proglašenje Golog otoka spomen-područjem.

Unatoč pijetetu koji osjećam prema nevinim žrtvama Golog otoka, mislim da bi, možebitno, ipak bilo bolje iskoristiti otok za ono što je bio namijenjen sredinom prošlog stoljeća. Dobro, ne moraju biti uvjeti života baš takvi kakvi su bili nekada, ali ne bi bilo zgorega da s na 'preodgajane' i 'meditaciju' o (ne)djelima koje su počinili upute tamo mnogi, od običnih kriminalaca do političara.
(2015-04-15)

Svak je meni mio pa makar i pedofil bio

Odluka Županijskog državnog odvjetništva, sporazumivši se s okrivljenikom za bludničenje nad curicom od 11 godina, osudilo ga je na rad za opće dobro i neće biti podvrgnut stegovnom postupku, uz obrazloženje da „slanje pedofila na rad za opće dobro umjesto u zatvor nije veliki propust“ (sic!)

Zanimljiva odluka odvjetništava, koja, možebitno, ima malo veze i s tim da je okrivljenik branitelj (a oni ipak kod nas imaju drugačiji tretman i prava od nebranitelja), no neka tako bude. Samo treba pripaziti da u blizini mjesta gdje će kažnjeni obavljati „rad za opće dobro“ ne budu djevojčica mlađih od 18 godina.
(2015-04-15)

Oluja nije bila dovoljno jaka

'Zaposlili ste Srbina umjesto hrvatskog branitelja', izjavio je rekao je (izvjesni) Petar Škorić (HDZ) na sjednici Gradskog vijeća postavljajući pitanje gradonačelniku Ivi Baldasaru zašto je zaposlio izvjesnog Momčila u prometnom redarstvu Splita.

Pitanje: gdje su ga samo našli, tog 'izvjesnog Momčila'. Pa zar ih sve, mislim Srbe, nije otpuhala 'Oluja'?
(2015-04-16)

Jedni sim, drugi tam

Vijest: Argentina nacionalizira željeznice. Željeznička mreža u Argentini spojit će se u jednu državnu kompaniju.

Hrvatska kaska za Argentinom. Njezina vlada se tek sprema privatizirati željezničku mrežu. I ne samo nju, nego, primjerice, i elektroenergetsku mrežu i opskrbu vodom. Ni slučaj Kalifornije joj nije dovoljna opomena da to ne treba raditi.
(2015-04-17)

Ključna razlika

„Između mene i Milanovića ključna je razlika da ja ako čujem bolje argumente mogu svoje mišljenje i promijeniti“, izjavio je Karamarko.


Problem je samo u jednoj sitnici: on vrlo, vrlo slabo – čuje.
(2015-04-17)

Misli na budućnost

Vijest: Zaklada Billa Gatesa investirala je 100.000 dolara u izradu kondoma budućnosti. Oni neće biti samo zaštita protiv spolnih bolesti, već i mali stimulans za muškarce koji imaju problem s potencijom.

Obzirom da spomenuti milijarder ima šezdeset godina, razumljiva je odluka da njegova Zaklada uloži koji dolarčić u istraživanje jednog tako korisnog artefakta za vremešne muškarce. Kad krene proizvodnja B.G. će taman biti u godinama kad će mu biti potreban.
(2015-04-17)

Moderni Poncije Pilat


Referendumsko pitanje o izmjeni Zakona kojim bi se zabranilo davanje u koncesiju autocesta i svih ostalih cesta u Hrvatskoj je protuustavno i po tom pitanju nije dopušteno raspisivanje referenduma, odlučio je Ustavni sud.
Na tu odluku reagirao je izvjesni Mijat Stanić, glavni organizator referendumske inicijative izjavom kako je odluka Ustavnog suda „velika sramota i blamaža“ za sud te da se „Ustavni sud u potpunosti stavio u ruke Vlade“.


Kako je Vlada tjedan dana prije te odluke i službeno odustala od davanja autoceste u koncesiju, mene ova odluka Ustavnog suda baš i ne iznenađuje. Sad kada je jasno da (barem do izbora) više nema opasnosti da (ova) Vlada krene u davanje koncesije, Ustavni sud je dao svoj pravorijek, obrazlažući svoju odluku činjenicom da su inicijatori referenduma tražili zabranu davanja u koncesiju ne SAMO autocesta, već i SVIH ostalih prometnica. Odluka vrlo slična odluci Poncije Pilata.

I, kako to već kod nas biva, zainteresirani akteri pogođeni tom odlukom, odmah su Ustavni sud optužili da se „u potpunosti stavio u ruke Vlade“. Da je donio odluku u njihovu korist, našla bi se druga skupina aktera zainteresiranih za koncesioniranje autocesta, koja bi tvrdila isto.

Problem je u stvari u tome da i u Ustavnom sudu i u Vladi sjede nekompetentni ljudi koji jednostavno, jer im to i nije struka, ne znaju što treba a što ne od državne imovine prodati, monetizirati ili pak dati u koncesiju.
(2015-04-22)

U boj u boj za mostić svoj

„Sredinom ljeta, najvjerojatnije u kolovozu, Hrvatske ceste mogle bi raspisati natječaj za izgradnju Pelješkog mosta“, najavio je ministar prometa i infrastrukture S.H.D.

Iz ove se vijesti može iščitati:
Predizborna obećanja i prodavanje magle su u punom zamahu.
Kako Vlada uvodi dodatne trošarine na benzin svaki put kad uvidi da H:C. ne može vraćati kreditne obaveze, za pretpostaviti je da će čim se, i ako se, završi gradnja mosta, nastaviti daljnji rast trošarina na benzin do neslućenih visina, e da bi H.C. mogle vraćati svoj dio kredita.
Isplativost tog mosta bit će jednaka ili manja od isplativosti autoceste dalje od Splita.
(2015-04-22)


Post je objavljen 23.04.2015. u 21:14 sati.