Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SAVJETODAVNA SLUŽBA 2014. U SVOJIM DJELATNOSTIMA


OD 85 UZORAKA NA REZIDUE PESTICIDA
NI JEDAN NIJE BIO POZITIVAN

Savjetodavna služba, je definirana kao javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika. I ta je institucija u petak 10. travnja održala svoj 20. susret u prostoru Kino dvorane u zgradi ministarstva poljoprivrede u Vukovarskoj 78. Tom je prilikom pomoćnik ravnatelja, dr. Ivan Danjek koji inače radi u Sektoru za programe i projekte u poljoprivredi i ribarstvu podnio godišnji izvještaj o radu u 2014 . A podnesen je i plan rada za tijek 2015. godine. Kasno popodne toga dana održan je i seminar sa temom “Uloga savjetodavne službe u provedbi Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020. godine.”

EKOLOŠKA POLJOPRIVREDA

Uzimajući u obzir dva teksta koja sam prethodno napisala i objavila - 13. i 15. 4. 2015 .nastavljam. Dr. Danjek je predsatvio Ekološku poljoprivredu te rekao “Sjećam se onih dana kada je ekološka poljoprivreda podozrivo prihvaćana, ali sve više poljoprivrednika se odlučuje za nju. Ostavrene su površine od 3%, od ukupno obradivih površina, za koje smo donedavno računali da se neće moći ostvariti, ostvarena je. Savjet koji se bavi ekološkom poljoprivredom surađuje s mr. Marijom Ševar višom kordinatoricom koja je po meni osoba kao institucija u tom ekološkom svijetu u Republici Hrvtaskoj. Ona je svojom agilnošću puno je pridonijela tome. Trenutno prevodi s njemačkog pravila koja se, po mnogima, mogu primjenjivati u ekološkoj poljoprivredi.

Objavljujem nekoliko stranica pisanog materijala iz Godišnjeg izvješća za 2014. Savjetodavne službe.

Image and video hosting by TinyPic
noj proizvodnji. Osjeća se nezadovoljstvo ekoloških proizvođača zbog nedostatka popisa dozvoljenih gnojiva i poboljšivača tla, sredstava za povećanje imuniteta biljaka i zaštitu biljaka, odnosno popisa sredstava koja nisu navedena u Fitosanitarnom infornacijskom sustavu RH.Izradom takvog popisa olakšao bi se rad, kako ekološkim poljoprivrednim proizvođačima tako i savjetnicima.

“Nastaviti ću sa ribarstvom. Imamo dr. Lava Bavčevića koji je alfa i omega kod nas, viši kordinator za ribarstvo. A zahvaljujući razumijevanju ministarstva jedna kolegica je već počela raditi u Splitsko dalmatinskoj županiji, zatim će jedna kolegica biti u Istarskoj županiji, kolega u Dubravačko neretvanskoj županiji. Znači još troje kolega će se baviti ribarstvom. Kolega dr.Bavčevića će surađivati na ribarstvu. Ne samo njemu otežano je raditi jedan na jedan, ali sreća je u tome što su ribari i uzgajivaću školjaka organizirani cehovski u Hrvatskoj Gospodarskoj komori i Hrvatskoj Obrtničkoj Komori gdje imaju svoje ribarske zadruge tako da je on preko tih njihovih institucija na neki način forsirao sve informacije za ribarstvo koje su se u prijašnjim godinama strelovito mijenjale. Nastojanje je da se ribarima i uzgajivačima školjaka dadu najnovije informacije odnosno tehnička i tehnološka pobolšanja, tako da mogu biti konkurentni ostalim ribarima u Europi i svijetu.”

AGROEKONOMIKA

“Mala grupa odabranih” rekao je dr. Danjek te nastavio “ U kontinuitetu obnavljamo katalog poljoprivredne proizvodnje. Sa nama je kolegica Tatijana Gorbaš i mr.Marina Nikšić je upoznata sa time, tako da je već 2014. rađeno na tim kalkulacijama. Pomogli su svi ostali savjetnici, svatko u svojoj specijalnoati. Ova Agroekonomska grupa je ta koja to vodi. Rezultati toga rada biti će uskoro promovirani. Ono na što smo ponosni u ovom dijelu to su “ koraci do …” to su materijali kroz koje želimo plasirati informaciju poljoprivrednicima, kako do neke proizvodnje, kako do neke ragistracije, što sve treba zadovoljiti najčšće u onom zakonodavnom dijelu i uz to neki savjeti koji već postoje iz prakse, samo se moraju donosigti za taj dio.Ova agroekonomska grupa dosta je radila u tjednima unutar SKADS-a , plus toga tu je sustav izravnih potpora, ruralnih potpora i još ovo završno što je bilo vezano oko Iparda.”

MEHANIZACIJA

“Malo kolega ima kod nas koji se bave mehanizacijom. Kod nas je na čelu viši kordinator Ivica Prpić. On radi održivu uporatbu za pesticide, mehanizatorski dio, pomagao je kalkulacije za mehanizatorski dio.Bavi se sustavom navođenja poljoprivrednih strojeva što je sve aktualnije u današne vrijeme, što je važno u samoj proizvodnji, ali i u zaštiti okoliša. Taj nukleus mehanizatora je uz potporu svih vas ostalih savjetodavaca. Već niz godina organizira se natjecanje u oranju koje je proglašeno kao najbolie organizirano. Godine 2014. održano je 12. državno natjecanje, a 3. u oranju konjskim zapregama, a unutar 17 županija se organiziraju županijska natjecanja u oranju.”

POPLAVA

“E sada, ono što nas je iznenadilo, bila je poplava koja se dogodila . Mi smo se stavili odmah na raspolaganje. Prednjačili su svi savjetnici Vukovarsko srijemeske županije, ali ne samo oni . Na ispomoć su išli savjetnici iz Gorskog kotara, Osječko baranjske , Požeško Slavonske, Virovitičko podravske županije. Svi kolege koji su bili na raspolaganju su bili u timu za pomoć. Pokazatelji koji govore na koliko lokacija smo smjestili životinje, koliko ih je bilo a optimalno je raspodjeljeno 1500 tona hrane. Akcija je trajala četiri mjeseca. Pomogli smo poljoprivrednicima da podnesu 58 prijava za mjeru 5X2 da im se pomogne u obnavljanju poljoprivredne proizvodnje.”
“Sada idemo na drugi cilj – rekao je dr. Danjek i nastavio, “a to je učinkovito korištenje nacionalnih i EU programa. Ono što mene osobno ohrabruje je da su poljoprivrednici došli do svijesti da proizvesti primarni proizvod više nije IN, da moraju uložiti trud i dodatno ga oplemeniti. Puno tih pitanja je bilo vezano uz razvoj dopunskih djelatnosti, tako da smo postali virtuozi u tome što im sugerirati i što im preporučiti da bi oni bili što dohodovniji u svojoj proizvodnji. “
Dr. Ivan Danjek je nastavio “Radili smo i na IPARD-u sve što je trebalo, na program ruralnog razvoja, na ostalim programima, pomagali LAG-ovima, znaći skupina kojoj je kordinator Rober Čret je ta koja dobro radi. Posebno me je dirnula zahvala koja je došla prošli tjedan. (Op. a početkom travnja) “ Zahvala je s OPG-a Katrice Šporer , iz Križevaca, Zagorska ulica 146. Zahvala ! Ovim putem zahvaljujem Savjetodavnoj službi na stručnoj pomoći u realizaciji IPARD programa Mjere 101 . Našom upornošću i vašom pomoći uspjeli smo doći do kraja, što znaći da su povratna sredstva u cijelosti isplaćena na račun.Zahvaljujemo gospodi Slavku Kopiloviću, Tanji Lasić, Mirjni Kocen, Andreji Čosić i najzaslužnijem za naš projekt Dobrović Jerku – Robiju.” pročitao je dr. Danjek. Dvoranom je odjeknuo aplauz prisutnih.

Image and video hosting by TinyPic
Izvor: Godišnje izvješće Savjetodavne službe za 2014.
“ To je istraživanje perjanica naše službe. Naših 58 savjetnika je 1 343 odabrana gospodarstva obradilo i od toga ih je prošlo 1 190 za Europsku Komisiju. To je 96% realizacije plana. To je podatak realizacije koji nema, gotovo ni jedna europska zemlja. Ovime ste dokazali što se može i kako se može. Priznanje i Kristijanu Jelakoviću načelniku Samostalnog odjela za sustav poljoprivrednih knjigovodstvenih podataka (FADN) koji je na čelu toga tima koji to stvarno dobro radi”- rekao je pomoćnik ravnatelja dr. Danjek te ponovo nastavio izlaganje.

STRUČNI NADZOR INTEGRIRANE PROIZVODNJE

Image and video hosting by TinyPic
Izvor: Godišnje izvješće Savjetodavne službe za 2014.

“U tom dijelu je angažirano 10 savjetnika. Tu se radi stručno i dobro se radi. Savjetnici koji idu u nadzor ne mogu kontrolirati u svojoj županiji već moraju ići u drugu županiju. Od 740 upisanih gospodarstava u Upisnik, 642 je prijavljeno, a ukupno je izdano 576 potvrda za integriranu proizvodnju. Uzeto je 85 uzoraka na rezidue pesrticida i niti jedan nije bio pozitivan.To je dokaz da poljoprivrednici ne truju potrošaće, da paze što rade. Zasigurno je i rad vas savjetodavaca u tome puno pridonio. Ovdije su pokazatelji površina koje su bile u nadzoru. Ono što želim istaći je HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI (HAKOM) zahvaljujući kojoj mi bili koriosnici aplikacije koju su oni financirali, S LINK iz Osijeka tvrtka je napravila koja je pripomogla u nadzoru integrirane proizvodnje. Drugi dio te aplikacije još ne koristimo, a trebamo koristiti je uspostavljanje na OPG-ima, što je aplikacija u kojoj če sami poljoprivrednici moći raditi”.
“Opet jedna dobra stvar: stručno obrazovanje i osposobljavanje poljoprivrednih gospodarstava, subjekata u gospodarstvu i šumoposjednika. Da bi poljoprivrernici uopće mogli biti u tom sustavu moraju proći peterosatnu obuku, što je kod nas radilo 15 regionalnih timova,i održalo 38 predavanja kojima su prisustvovala 603 poljoprivredna proizvođača koji su dobili potvrdu.
Spominjao sam održivu upotrebu pesticida. A krenuli smo 15. prosinca 2013. I u blagdanskim danima održali smo 20 izobrazbi gdje su bila 603 polaznika. Kod nas je 127 kolegica i kolega koji su ovlašteni za predavače i to uglavnom svi koji su specijalisti biljne proizvodnje. Oko edukacije ću spomenuti kolegu Aleksandra Horvatića koji je alfa i omega u tome. Integrirana proizvodnja je pod stručnim vodstvom dr. Ines Pohajda više kordinatorice za stručni nadzor u poljoprivredi. Da mi se ne nađe netko uvrijeđen da ga nisam spomenuo, a svi zavrijeđuju da budu spomenuti kao i svi Vi koji ste nazočni ovdije. Iako ni IALB dana ne bilo da nije bilo mr. Ivana Husnjaka, to je organizacija sa njemačkog govornog područja, a Eufras konferencija je sa engleskog govornog područja. Mi smo to održali u Tuhelju gdje ovi pokazatelji govore kako je to bilo, neki su bili nazočni .

Image and video hosting by TinyPic
Izvor: Godišnje izvješće Savjetodavne službe 2014.

Uzrečica koja je aktualna “ Tko želi nađe način, tko ne želi nađe razlog” ja mislim da smo mi svi koji smo našli način kako stvari riješavati želim da sve stvari koje odrađujemo, radimo sa voljom, interesom da nam to nije napor, da nismo u stresnoj situaciji. Onda sam poslao jedan meil gdje je trebalo ne stresno djelovati, a bilo je stresno, ali napisao sam da molim da se to odradi popodne. S poštovanjem. I bez stresa.” napisao sam. Onda mi se vrati meil i kaže meni Sunčica Tombaj, stručna savjetnica iz Koprivničko križevačke županije za povrtlarstvo : “Doktore to bi nama kao savjetodavcima mogao biti pozdrav “bez stresa” kao što imaju ribolovci “bistro”, rudari “ sretno” . Pa neznam, s ovog skupa prihvaćate li da nam to bude pozdrav – da to isto pišemo” S poštovanjem. I bez stresa.” A ne moramo ni pisati tako se budemo pokušali ponašati “.
“Do mene dolazi informacija da su se šumari u Savjetodavnoj službi dobro snašli i da su vam kolege agronomi u tome pomogli. Na taj način mi prihvaćamo kolege u uredu ravnatelja Mogu različite struke dobro funkcionirati kada su dobri ljudi, sve se može i sve funkcionira”- tako je svoj dio predstavljanja
završio dr. Danjek, pomoćnik ravnatelja u Savjetodavnoj službi. A izvješće je nastavio mr. Robert Ojurović pomoćnik ravnatelja Savjetodavne službe, koji radi u Sektoru za programe i projekte u šumarstvu, koji je 1.lipnja 2014. postao dio Savjetodavne službe.

Image and video hosting by TinyPic
Djelatnici Savjetodavne službe u kolegijalnom druženju, s lijeva: dipl.oec.Valentina Bašić načelnica Odjela za financije i računovodstvo, mr. Milan Husnjak dr.med. vet.viši kordinator za međunarodnu suradnju i dipl. ing. agr. Emilija Cimerman stručna savjetnica



Post je objavljen 23.04.2015. u 18:06 sati.