Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Eutanazija; da ili ne?

Prije dvije godine pročitao sam razgovor Dobroslava Silobrčića s prof.dr. Vesnom Šerić povodom njezinog imenovanja za ravnateljicu KBC 'Sestre milosrdnice'. Tema je bila, između ostalog i pitanje eutanazije. Evo dijela tog razgovora. (J.L. 2012-04-21)

Pitanje:
Mi nemamo zakovnom dopuštenu eutanaziju, što doslovno znači 'dobru smrt', dakle blagu, bezbolnu smrt uz asistenciju liječnika? To je zabranjeno.
Odgovor:
Nemamo, naravno. Većina zemalja zabranjuje eutanaziju. Dozvoljena je, djelomično, u Nizozemskoj, pa Kaliforniji u SAD-u, negdje baš i nije definirana.
Pitanje:
To je opasno?
Odgovor:
Jest, to je vrlo opasno jer se može zloupotrebljavati i prikriti ubojstvo (ali možemo zloupotrebljavati, primjerice, automobil i njime nekoga usmrtiti, op.s.c). Liječnici, obitelji, svi bi to mogli zloupotrijebiti kad bi bilo dopušteno. Dobro je da nemamo dopuštenu eutanaziju.

* * *

U istom broju J.L. objavljen je veliki članak u kojem Karmela Devčić piše kako je pulmologinja dr Petra De Jong u Nizozemskoj sa skupinom istomišljenika otvorila prvu kliniku za eutanaziju u svijetu.

U članku se između ostalog navodi kako je osim u Nizozemskoj, eutanazija još legalizirana jedino u Belgiji i Luksemburgu. U Švicarskoj i tri savezne američke države (Oregon, Washington, Montana) dopušteno je asistirati u samoubojstvu, t.j. osigurati smrtonosnu dozu onome tko se želi ubiti. Klinika je prvotno zamišljena kao institucija gdje će eutanazirati ne samo bolesne, već i one koji, iako dobrog zdravlja, više ne žele živjeti. No to, zasad, nije prošlo.

Na tvrdnju novinara da ako sad izađe na ulicu naći će među mladima i od 20 godina koji pate od života i kojima je sigurno teško, dr DeJong odgovara: „Točno, ali to je nešto sasvim drugo. Stari ljudi ne žele živjeti jer su potrošeni, imali su dovoljno muke u životu, sve se teže kreću, sve slabije vide, čuju…“

U nastavku teksta stoji:
Ogromnim dijelom vrlo sekularizirano nizozemsko društvo teološke i bioetičke nedoumice oko eutanazije jednostavno je riješilo. Klasičan argument vjernika „Bog mi je dao život, jedino on ima pravo oduzeti mi ga“ brzo su 'eutanazirali'. De Jong objašnjava: „Kršćani u Nizozemskoj interpretiraju religiju na prilično osobit način, kažu da ako im je Bog darovao život, to ne znači da je Bog jedini koji ga može oduzeti (primjerice tako da ti nekog ili tebe netko ubije kao vojnika, op.s.c.). Jer, poklon je poklon, na koncu je to moj život i ja odlučujem.“

Na pitanje novinara kako vidi vlastitu smrt odgovara „Nadam se da ću zdrava dočekati starost, no obolim li, želim imati pravo na izbor…“

* * *

Ovaj sam tekst tada pohranio u svoju datoteku pod naslovom 'Tema za postove' s idejom da ga iskoristim kad i ako sam dođem u situaciju da bi me eutanazija mogla spasiti muka. Još uvijek ga ne bi objavljivao, da se u svijetu nije pojavio jedan zanimljiv trend.

U posljednje vrijeme, naime, pojavio se običaj da neki (pogotovo slavni) ljudi, koji nose genetske predispozicije da im neki organ zahvati rak, taj organ odstrane, odrežu, amputiraju. Grudi, maternicu, žuč, muškarci će se, vjerojatno, nakon što naprave planirani broj djece odlučiti na preventivno odstranjive prostate, etc. I, zanimljivo, nitko se protiv toga ne buni: ni vjernici, ni ateisti, ni Crkava ni Vlast.

A, nije li Bog, kad je darovao život, jednako tako 'darovao' i rak. Slijedom logike da je Bog dao život pa ga jedino On ima pravo oduzeti postavlja se logično pitanje: ako je Bog nekome dao da ga usmrti rak ili neka druga bolesti, kako onda Čovjek ima pravo odstraniti organ ili liječiti neku bolest i time odgoditi trenutak smrti koji je odredio Bog 'darovavši' mu rak ili neku drugu bolest.

Obično se kao argument za neke postupke Svevišnjeg podastire argument kako On to radi temeljem nekog svog plana kojeg mi obični smrtnici ne razumijemo. Ako je to tako onda se Čovjek, pogotovo vjernik, ne bi smio miješati u njegove planove. Ali on to ipak u nekim slučajevima radi.

Zašto se, dakle, može u slučaju preventivnog odstranjivanja postupiti protiv Njegovog plana, a u slučaju eutanazija, ako netko više ne želi ili više ne može živjeti, ne može?


Post je objavljen 19.04.2015. u 22:56 sati.