Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Poughkeepsie Tapes (2007)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

U napuštenoj kući u gradiću Poughkeepsiju policija pronalazi stotine videokaseta koje prikazuju desetljeća raznih planiranja i ostvarivanja ubojstava nepoznatog serijskoga ubojice...



Documentary type filmovi obično su mi zanimljivi i nastojim ih popratiti s nekom većom dozom ozbiljnosti pošto, iako znate da je riječ o fikciji i pretežito nestvarnim događajima, vidite ljude kako komentiraju u kameru nešto o temi što upućuje u dokumentaristički tip snimanja kakav je uvijek interesantan za vidjeti, još kada je riječ o horor filmu, zašto ne? Poughkeepsie Tapes prikazuje "dokumentarac" o serijskom ubojici nepoznatog identiteta koji je svoj rad temeljito i planirano snimao, od otmice pa sve do umorstva ili mučenja žrtava. Pratimo rad policije, odnosno davanje komentara forenzičara, detektiva, obitelji nestalih i pomoću njih saznajemo sve više o samome ubojici, a između monologa likova pojavljuju se snimke koje su po meni u krajnjem slučaju prilično uznemirujuće. Ako se dovoljno ne uživite u film, bit će vam dosadan, naporan i cijelo ćete vrijeme misliti da je riječ o vidnoj namještaljki, no imam tu sreću da me potrefilo da više obraćam pozornost na to kako se snimao film, kako se radnja odvijala i na koji su način prikazane scene torture, gorea i naposljetku ubojstva, nego da sam obraćao pažnju na to kako je sve to lažno itd., zato vam kažem, potrebno vam je dobro se uživjeti u film kako bi vas održao budnima i ulio vam dozu interesa, inače će vam biti bezličan i dosadan. Stoga, moj osobni dojam je da sam zadovoljan viđenim i da mi ga uopće nije bio problem pogledati do kraja, cijelo vrijeme sam čekao što će se dalje dogoditi i to mi je drago, a mogu reći da iako nema strašnih scena, postoji doza uznemirenosti i atmosferičnosti koje je uspio stvoriti film raznim izopačenim snimkama.



Sama simbolika toga da ste u navratima upravo vi koji gledate kroz oči ubojice, odnosno gledate kroz njegovu kameru u FF stilu je dostatno i kvalitetno napravljeno, imamo priliku gledati "život" serijskog ubojice od samog početka planiranja otmice, pa sam čin otmice sve do raznih oblika mučenja i epiloga njegovih radnji dok ne krene dalje. Psihološki profil glavnog antagonista popraćen je njegovom ranjivošću i predomišljanjima, gdje se vidi i njegova smrtnost i ludost, ali isto tako, svjedoci smo maestralno isplaniranih ubojstava koji pokazuju kako se ubojica maksimalno dobro skriva te se niti jednom ne prikazuje u snimkama. Razlog ostavljanja svojih videokaseta u napuštenoj kući vidan su znak da je ubojica htio da se to pronađe i da uživa u tome što netko gleda njegovo "savršeno" umijeće operiranja tuđih života. Osim toga, vidite po slikama da tip baš i nije normalan i da ima afinitet prema oblačenju u druge osobe i izopačenost u smislu bondage oblika mučenja. Iako film nije orijentiran u torture porn manirama u potpunosti, postoji par neugodnih scena koje vas tjeraju da se zapitate što sve postoji u ljudskom mozgu i što sve može biti i vaš najbliži susjed, a čak i član obitelji. Gledano na film s te strane, uistinu sam zadovoljan količinom posvećenosti ovakvom načinu snimanja koji uopće nije jednostavan. No, gledano s druge strane, film vam uvijek nešto mora ponuditi ukoliko se ne uspijete dovoljno uživjeti, ako ništa drugo, film ne smije biti naporan i spor, a valja priznati da ovdje možemo vidjeti nekoliko scena koje su odrađene nešto monotonije i manje prirodnije nego što smo to očekivali, a i zamor se može osjetiti negdje između sredine i kraja filma, no kako film ide prema kraju, stanje se ponovno popravlja. Gluma je odrađena na zavidnoj razini ponovno i zadovoljan sam količinom emocija koje su glumci uspjeli iznijeti, pogotovo žrtve. Zanimljivo je i što je film, kada je izašao 2007. godine, trebao izaći u kino i DVD distribuciju, međutim naglo je skinut s dnevnog rasporeda i nikada nije doživio te dvije vrste promocije te se nikada nije dalo službeno objašnjenje.



The Poughkeepsie Tapes po meni je film koji je uspio dotaknuti srž i ono što je htio postići, uznemirujuć je, napet i neizvjestan, što mi se počelo posebno sviđati u suspense hororima. Mišljenja su veoma podijeljena o ovom uratku, ali mi je drago što sam se priklonio strani zadovoljnih gledatelja. Ukoliko volite dokumentaristički tip snimanja i nešto neuobičajeno za vidjeti, pogledajte, ništa vas ne stoji.


Post je objavljen 17.04.2015. u 17:32 sati.