Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boljizalet

Marketing

Čitanje je najljepša čarolija

Nema boljeg lijeka od dobre knjige. Često pročitane rečenice djeluju bolje od bilo kakve terapije. Zaljubljenici lijepog štiva osjećaju da nam omiljeni pisci čarolijom ispisanih misli vraćaju i vjeru i snagu. Čitatelji hedonisti znaju da se u knjigama skrivaju slasni intelektualni užitci iz kojih crpimo slatke životne sokove. U knjigama koje volimo, iz kojih učimo i koje nas napajaju novim spoznajama, ostavljamo najbolji dio sebe. To je razlog zašto nas dobra knjiga s puno nostalgije uvijek iznova vuče pročitanim stranicama.
Već godinama iskreno uživam u djelima nobelovca Orhana Pamuka. Turski pisac zadivljujućeg stila pripovijedanja osvojio me romanom Zovem se Crvena i trajno zadobio moju pozornost i poštovanje. Kroz emotivni svijet svojih likova dočarao je nama zapadnjacima zastrašujuću i zadivljujuću kulturu Orijenta i trajno me zaintrigirao. Iskreno uživam u njegovim sjajno osmišljenim junacima, u stalnom prožimanju prošlosti i sadašnjosti, u čudesnim neobičnim zapletima. Uživam u stvarnom i imaginarnom svijetu istanbulskih ulica, u strasnim neobičnim ljubavima, miješanju Istoka i Zapada i u beskrajnom umjetničkom talentu ovoga pisca. Upijam s radošću svaku majstorski napisanu rečenicu i osjećam kako me njegove priče pune energijom i životom. Čitanje zaista vraća životnu snagu. Sretnici su oni koji se znaju družiti s knjigama. Knjige nas pokreću, stvaraju nove ideje i iskustva. Čak sam i u Istanbul odlučila otputovati nakon što sam se zaljubila u romane Orhana Pamuka. Bila sam impresionirana snažnim, mističnim gradom na Bosporu. Možda to ne bih niti osvijestila da nisam u knjigama prethodno otkrila opojne čari ovog bajkovitog grada.
Dok su moja djeca bila mala pribojavala sam se da zbog silnih elektroničkih zanimacija, kompjuterskih igrica, mnoštva televizijskih programa i DVD-a neće zavoljeti čitanje onako kako sam priželjkivala. Međutim, tada se svijetu dogodila maštovita Engleskinja J.K. Rowling. Spasonosni Harry Potter učinio je za generaciju koja upravo izlazi iz tinejdžerske dobi više nego svi likovi iz svih školskih lektira zajedno. Zahvaljujući malom čarobnjaku, djeca su čitala danonoćno. Sjećam se svoga sina koji je u osnovnoj školi s prijateljima iz razreda čekao satima u redu, ispred Algoritma, ne znam više koji, nastavak Harryja Pottera. Moje oduševljenje je bilo još veće jer ga je većina čitala na engleskom. Svaka čast J.K. Rowling! Ostvarila je neostvarivo. Svojim čudesnim knjigama vratila je djeci knjigu u ruke. Zahvalna sam joj i kao mama i kao ljubiteljica ove divne umjetnosti. Nisam još pročitala Prijevremene izbore, njezin roman za odrasle. To je moja sljedeća knjiga. Osjećam obavezu, morat ću je pročitati jer Joanne me majčinski zadužila... ;)



Post je objavljen 09.04.2015. u 18:40 sati.