Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

NEWSLETTER 28



NEWSLETTER 28



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec ožujak.

Ožujak - mjesec nešto slabijih aktivnosti na blogu, objavljeno je samo 18 postova. Evo pregleda objavljenih članaka tijekom ožujka na blogu Plastično je fantastično (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):



01.03. - NEWSLETTER 27 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom veljače.
02.03. - Rimac ide dalje + video prilog - Rimac je gotovo rasprodao limitiranu seriju od osam primjeraka Concept_One-a. U tvrtki kažu da su samo dva primjerka ovog plastičnog električnog supersportaša ostala slobodna za narudžbu.
03.03. - Plastika koja vrijedi - "Biserkini" likovi Disneyja su posebni rariteti za kolekcionare', rekao je Hini, dizajner i umjetnik Toni Politeo koji i sam u svojoj kolekciji ima više stotina igračaka proizvedenih u toj zagrebačkoj tvornici. Podsjećanje na ove drage plastične igračke.
04.03. - Plastične vijesti 82 - Milijarda plastenki - Nampak Plastics, britanska tvornica za proizvodnju plastičnih boca od polietilena visoke gustoće (PE-HD) , komercijalnog naziva Infini, objavila je da su dostigli prodaju od milijardu tih popularnih i višestruko nagrađivanih plastenki.
05.03. - Da bi lijepo potrajalo - Blogerska suradnja - Mela - "Evo da i ja sudjelujem u tvojim sakupljanjima plastičnih predmeta. Inače nikada nisam obožavala plastično cvijeće. Međutim ovih dana razdragano ga kupujem jer planiram načiniti set proljetnih čestitki. Bez cvijeća, nema proljeća" - napisala je blogerica Mela i poslala dvije fotografije.
07.03. - R.I.P. Vlado + video prilog - Umro je Vlada Divljan, frontmen grupe "Idoli" koja je svojevremeno snimila pjesmu "Plastika". Posljednji pozdrav Vladi i podsjećanje na pjesmu "Plastika".
08.03. - 3D olovka - Plastika to omogućava - video prilog - Video prikaz najnovijeg gadgeta - olovke za 3D crtanje.
09.03. - Zabranite buru! - Fotograf CROPIXA Goran Šebelić potrudio se i obišao okolicu najvećeg istarskog odlagališta otpada Kaštijun, kraj Pule. Prizori, što je vidljivo iz fotografija, su stravični. Zašto? Zbog vrećica? Zbog bure? Ili zbog neadekvatnog sustava odlaganja i zbrinjavanja otpada.
10.03. - Gimnazijalcima o plastici - U predavaonici V. gimnazije u Klaićevoj održan je prvi eksperimentalni seminar Plastika i guma – materijali i proizvodi kojem je prisustvovalo dvadesetak učenika. Predavanje je organiziralo Društvo za plastiku i gumu (DPG) u suradnji s V. gimnazijom, s ciljem da se mlade upozna sa stručnim argumentima o prednostima i nedostatcima navedenih materijala i proizvoda - hvale vrijedna aktivnost Društva za plastiku i gumu.
11.03. - Muzej polimerstva - Vesna Škunca predstavila je Muzej polimerstva iz njemačkog Darmstadta.
12.03. - Plastične vijesti 83 - Kaki, prdi, al' ne smrdi - Plastika to omogućava - Američka kompanija Koller izradila je polipropilensku (PP) dasku za wc s ugrađenim osvježivačem i mirisom za uklanjanje neugodnih mirisa.
16.03. - Injekcijsko prešanje - video prilog - Video prikaz jednog od najraširenijih postupaka u plastičarskoj proizvodnji - injekcijskog prešanja.
17.03. - Lutke i polimeri - Prvu ekološku bioplastičnu lutku načinio je francuski proizvođač Petitcollin pred stotinu godina. Bila je načinjena od celuloznog nitrata i kamfora kao omekšavala. Te su se lutke proizvodile do 1960. i bile su simbol mnogih generacija. No 1959. pristigla je na tržište glasovita Barbika, načinjena od PVC-a. Sada, sto godina kasnije kada je nastupila renesansa bioplastike, isti francuski proizvođač donosi na tržište novu dječju lutku od nove, škrobne bioplastike i naglašava da se ta lutka može 100 % reciklirati. - piše prof.dr.sc. Igor Čatić.
19.03. - Malo plastike i tople vode do sreće vode - Praktična plastika - Simpatična fotografija praktične upotrebe plastičnih predmeta.
22.03. - Naši plastičari - prof.dr.sc. Igor Čatić - Ovaj puta u rubrici Naši plastičari nije prestavljena plastičarska tvrtka, ali slobodno se može reći, predstavljena je "plastičarska institucija" - uvijek vrijedni i neumorni profesor Igor Čatić.
24.03. - Neželjene posljedice - Plastični humor - Karikatura iz LA Timesa kao odgovor na učestale pozive urednika čitateljima da u on-line anketama glasaju protiv plastičnih vrećica.
25.03. - Koliko je kanti potrebno? - pita se prof.dr.sc. Igor Čatić u članku o odvojenom prikupljanju otpada.
27.03. - Korisna rješenja uvijek su jednostavna - Plastika to omogućava - Inovator Tim Jeffrey razvio je i patentirao novo rješenje za pranje i tuširanje, kada su vodeni resursi ograničeni. Radi se o plastičnom čepu u obliku tuša koji se stavlja na plastenke vode te se omogućava racionalno korištenje.


ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.


IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
25.02.2012. - Analiza životnog ciklusa biorazgradljivih plastičnih vrećica - Čitateljima bloga poznato je da se nikako ne slažem s bio razgradljivom plastikom, odnosno s biorazgradljivim vrećicama (osim u nekim iznimnim slučajevima - folije za malčiranje koje se koriste pri uzgajanju određenih poljoprivrednih kultura ili ambalaža brzopokvarljive hrane). Naime, osnovna karakteristika plastike, a upravo zbog koje je od ne-znalaca napadana i optuživana, jest nerazgradljivost, trajnost. To svojstvo jeste pozitivno svojstvo jer omogućava višekratno korištenje, prikupljanje i na kraju recikliranje - odnosno ponovnu upotrebu. Time se onda znatno štede prirodni resursi, štedi se energija, smanjuju emisije u zrak i vode i najmanji je utjecaj na okoliš. Unatoč tome, ova studija predstavljena je, ne da bi se promovirala prednost biorazgradljivih vrećica, već da se vide dobiveni usporedni podaci koji i ovdje potvrđuju ukupnu prednost višekratno upotrebljivih klasičnih plastičnih vrećica. Mada to nije imala za namjeru, i ova studija pokazala je da značajno najlošiji utjecaj na okoliš ima papirnata vrećica, a odmah iza nje je platnena vrećica.

Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično






Post je objavljen 04.04.2015. u 14:02 sati.