Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dusedvije

Marketing

Nedjelja je Muke Gospodnje – Cvjetnica 2015

Nedjelja je Muke Gospodnje – Cvjetnica.
Slušali smo danas evanđelje po Marku 1-15,47. Detaljan opis zbivanja.
U početku uz maslinove grančice, palmine listove i cvijeće u procesiji, sjetili se slavnog Isusovog ulaska u Jeruzalem. Slika svijeta koji pozdravlja razdragan Isusa kojeg će uskoro napustiti iz straha od moćnih "pravednika", zabrinutih kako bi taj Isus mogao ugrabiti njihov primat na položaje koje su zauzimali (farizeji i saduceji), i strah od događanja nemira u naroda (Poncije Pilat) . Vidljivo je da pravednost, nevinost, nedostatak dokaza nisu bili zapreka da se osudi i razapne na križ onaj kojeg su oni smatrali opasnim.
Vidimo i pohlepu pametnog učenog učenika Jude koji je za trideset srebrnjaka izdao, obilježio svoj život i tako je izabrao vlastitu propast.
Koliko sličnosti s mnogim događanjima u javnom životu.
Koliko "Juda" radi novca moći lagodnijeg života i izdaja ljudi s kojima dijelimo isti prostor i istu stvarnost.
I sve to bi bila samo jedna davna slika koju bismo brzo izbrisali iz sjećanja da se ne radi o Sinu Božjem, Milosrdnom Spasitelju koji svojom žrtvom mijenja stanje tijeka života, osiguravajući iznova čovjeku mogućnost da izabere svoje spasenje. Zalog njegova muka i smrt ali ne kao kraj postojanja, već prijelaz uskrsnućem pred lice Očevo, da nas zagovara.
Teško je opisati što je to u ljudima, kada su spremni nanositi bol ,otimati tuđe, uzimati život. Tolika mržnja, licemjerje. Samo možemo pokušati shvatiti što je sve Isus morao pretrpjeti.
Jesmo li zaboravili kako i danas Bog u Sinu Isusu, iznova pred nas stavlja izbor. Izbor koji je jednostavan želimo li prihvatiti put, istinu za život ili ćemo tražeći po svijetu u gomilanju, novca, nekretnina i stvari, uvjeravati sebe da nikad nećemo polagati račun životu.
Više ništa nije ostalo isti, stvarao je kako i reče: "Stvaram sve novo ....".
Otvorimo srce ne bojmo se ni „Juda“, ni „moćnika“, ni žrtve, imamo Isusa.
IŠ-m


Post je objavljen 30.03.2015. u 00:49 sati.