Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

…AGROKOR… FARMA MITROVAC IMA KAPACITET 2 000 KRAVA


AGROKOR POTPISAO SURADNJU S POLJOPRIVREDNIM INSTITUTOM U TENNESSEEJU

S web stranice koncerna Agrokor prenosim dva – zbog informacija – zanimljiva teksta.

Agrokor i Poljoprivredni institut Sveučilišta u Tennesseeju potpisali memorandum o suradnji

Memorandum je rezultat ideje o sinergiji znanstvenog i gospodarskog sektora, koju je već potvrdila dosadašnja razmjena znanja i iskustava u poljoprivrednom i industrijsko-prehrambenom sektoru između stručnjaka iz SAD-a i Agrokorovih tvrtki. Cilj ove suradnje je razviti i usvojiti praktična znanja i vještine u pojedinim granama kao što su stočarstvo, ratarstvo i povrtlarstvo, te granama koje se odnose na okolišne segmente i gospodarenje otpadom u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Čin potpisivanja dodatni je iskorak Agrokora prema inovativnim rješenjima u poljoprivrednoj proizvodnji, te jasno usmjerenje prema istraživačko - razvojnim projektima koji se temelje na primijenjenim istraživanjima i ubrzanoj realizaciji poslovnih odluka.
Prilikom potpisivanja, poseban naglasak stavljen je na koordinatore suradnje čija će uloga biti od iznimne važnosti. Agrokor će zastupati dr. sc.Robert Spajić,dipl.ing.agr. iz tvrtke Belje, dok će sveučilište predstavljati prof. dr. Robert T. Burns, prodekan Savjetodavne službe Sveučilišta u Tennesseeju. Obojica koordinatora izrazila su zadovoljstvo memorandumom te su istaknuli kako već sad postoji nekoliko projekata o kojima se preliminarno razgovaralo, a današnji događaj poslužit će kao snažan poticaj za poduzimanje dodatnih napora u pronalasku prvih konkretnih projekata.
Memorandum predstavlja snažno proširivanje suradnje Agrokora s akademskom zajednicom na međunarodnoj razini s ciljem pronalaska novih rješenja i ideja. Ovime se također otvaraju značajne mogućnosti za zaposlenike Koncerna koji se bave istraživanjima da kroz razmjenu stručnjaka iz pojedinih proizvodnih grana usvoje i počnu primjenjivati nova praktična znanja.
Izaslanstvo Sveučilišta u Tennesseeju će tijekom boravka u Hrvatskoj posjetiti Agrokorove kompanije PIK Vrbovec, Belje, Vupik, PIK Vinkovce i Agrokor Energiju. ( Izvor web stranica Agrokora, 20.3. 2015.)

Dovršen kompleks Mitrovac - investicija vrijedna 220 milijuna kuna
PROIZVODNJA 15 MILIJUNA LITARA MLIJEKA GODIŠNJE

Početkom ove godine završen je jedan od najvećih Agrokorovih investicijskih projekata u domaću poljoprivredu, vrijedan 220 milijuna kuna. Radi se o kompleksu Belja na lokaciji Mitrovac, u Baranji. Kompleks Mitrovac primjer je uspješne sinergije ekološki napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća jer se sastoji se od farme mliječnih krava kapaciteta 2.000 krava, bioplinske elektrane Agrokor energije od dva megavata i staklenika za proizvodnju grapolo rajčice površine 4,5 hektara.

Farma Mitrovac najveća je farma muznih krava u Hrvatskoj kapaciteta 2.000 krava. Godišnja proizvodnja mlijeka na farmi prelazi 15 milijuna litara mlijeka, s godišnjim proizvodnjom po kravi od gotovo 9.500L mlijeka. Farma se sastoji od 7 novih modernih objekata koji se ističu svojom prozračnošću, ventiliranjem prostora, visokim stropovima, slobodnim kretanjem životinja i maksimalnom brigom o njihovoj dobrobiti. Mužnja se odvija na vrhunskom rotolaktor izmuzištu sa 60 muznih mjesta. Mitrovac je jedna od šest farmi mliječnih krava u Belju na kojima će se ove godine proizvesti ukupno 32 milijuna litara mlijeka. Na farmi se nalazi i solarna elektrana.
Na farmu se nastavlja bioplinska elektrana Mitrovac snage 2 MW koja predstavlja najstabilniji obnovljivi izvor energije i doprinosi stabilnosti nacionalnog elektro-energetskog sustava. Bioplinska elektrana pretvara polutante i razne vrste energetskih biljaka u toplinsku energiju, doprinosi smanjenju stakleničkih plinova i povećava plodnost obradivog tla.
Prilikom posjete Mitrovcu, Herman Seidl, direktor Agrokor energije naglasio je energetsku komponentu projekta: Bioplinska elektrana na Mitrovcu kojom upravlja Agrokor energija predstavlja najstabilniji obnovljivi izvor energije i doprinosi realizaciji zajedničke EU-energetske politike izražene kao 3 x 20 %.
Na kraju povezane proizvodnje u Mitrovcu nalazi se staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice koji koristi toplinsku energiju proizvedenu u bioplinskom postrojenju. S površinom od 4,5 hektara, to je prvi i najveći staklenik u Baranji, te jedan od najvećih u Hrvatskoj u kojem je prošle godine proizvedeno 2.800 t rajčice, 20% više od planirane realizacije za prvu godinu proizvodnje.
Dalibor Poznić, predsjednik uprave Belja, istaknuo je zaokruženost projekta: Poslovni kompleks Mitrovac koji čine farma mliječnih krava sa solarnom elektranom, bioplinska elektrana i staklenik pravi je primjer održive poljoprivrede. Upravo kroz ovaj projekt prezentiramo uspješno sinergijsko djelovanje jer farma osigurava dio sirovina potrebnih za proizvodnju bioplina, bioplinska elektrana proizvodi električnu i toplinsku energiju, a staklenik koristi toplinsku energiju za cjelogodišnju proizvodnju rajčice. (Izvor web Agrokor 2.3. 2015.)



Post je objavljen 28.03.2015. u 15:40 sati.