Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Priručnik ili monografiju?

Danas je dostupno more fotografske literature. Sva ta literatura se može u grubo podijeliti na dvije kategorije - na priručnike i monografije.

Naravno da se postavlja i pitanje što se od toga isplati nabaviti za svoju kućnu kolekciju.

Za početnike nema dvojbe. Prvi primjerak fotografske literaure uopće trebao bi biti neki kvalitetni priručnik o osnovama fotografije. Štoviše, takav priručnik bi bilo poželjno nabaviti čak i prije nego što interesent (budući fotograf) uopće nabavi fotoaparat!

Opći priručnici o fotografiji (koji mogu biti više ili manje opsežni), pružaju osnovne informacije - od vrsta fotoaparata, vrsta objektiva, bitnih stvari kao što su ekspozicija, blenda, brzina zatvarača, iso, kako se ekoristi bljeksalica, te koja su neka osnovna pravila kompozicije.

S druge strane, nekome tko je svaladao elementarne stvari, možda će od dodatne koristi biti i neki tematski priručnik; npr. kolekcija fotografskih recepata i tablica razvijanja ako se misli baviti razvijanjem filma, ili priručnik koji se u detalje bavi nekim određenim žanrom fotografije (akt, dokumentaristika, krajobrazi itd.).

S druge strane, onima koji su svladali osnove i počinju se ozbiljnije baviti fotografijom trebali bi pažnju više usredotočiti na monografije. Fotomonografije su kolekcije fotografija sa najboljim fotografijama nekog fotografa, ili pak zbirke fotografija nekog značajnog događaja (npr. slike iz domovinskog rata, slike sa koncerta woodstock, i sl).

Kompozicija, kutevi snimanja i zabilježene situacije na fotografijama koje se nalaze u takvim monografijama mogu poslužiti kao vrlo dobra vodilja i inspiracija za daljnji fotografski napredak.

Post je objavljen 17.03.2015. u 19:02 sati.