Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Pyramid (2014)



Sve u svemu: 1,5 / 5 headbang
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tim arheologa pokraj Kaira nailazi na nikada otkrivenu piramidu skrivenu pod pijeskom, u koju se upućuju nakon detaljne provjere površine i "čišćenja" pijeska. Nalazeći se unutra, ubrzo saznaju kako nisu sami i kako će im trebati puno više od sreće da ponovno pronađu izlaz...



Već je prošao minimalno razmak od 3-4 od kada sam pogledao zadnji found footage film, što je veoma čudno s obzirom koliko ih štancaju u zadnje vrijeme. No da sada ne posvetimo vrijeme načinu snimanja, s obzirom da sam sam sebi već postao dosadan koliko ga spominjem i koliko takvih filmova gledam. The Pyramid sam po sebi ima interesantnu radnju i intrigantan poster, što može naznačiti da je riječ o nečem uistinu zanimljivom unutar piramide, a ne kao da se susretnemo s paucima u Apollo 18, koji je ispao totalna glupost kada smo shvatili tko je antagonist. Da vam sada ne otkrivam o kome je riječ, mada se možete informirati lagano na internetu, želim samo reći da me misterioznost koja je obavila film dovoljno zainteresirala da se uputim u gledanje projekta iz propale 2014. godine za horor filmove. Found footage ovdje također može ispasti dobro osmišljen, makar ćete vidjeti da naravno nije sve snimljeno u obliku drmajuće kamere, samo što to gledatelj ne primijeti nakon što se udubi u radnju, no ja sam toliko ostao ravnodušan i razočaran filmom da sam jednostavno promatrao način na koji se film snima više nego što sam gledao radnju i razvoj priče. Uistinu, film je toliko bezličan, mlak i proziran da sam ga jedva pogledao do kraja, a kraj, odnosno zadnjih 15-ak minuta...urnebes. The Pyramid je zavidno smeće od filma i unatoč tome što se kaže da "ma koliko filmova loših izlazi ove godine, ovo je još i dobro", ne mogu se složiti s tom tezom. Ovo je jedan od najgorih filmova ove godine, konkurencija je velika, ali velika je bila i moja tolerancija, sve do nekog trenutka.



Sve počinje čist' pristojno, upoznajemo se s arheolozima, i unatoč tome što već pri početku imaju loš smisao za humor i neadekvatne i nerealne ideje, tolerancija je još visoko. Nadalje, slijedi obavijest kako se hitno moraju vratiti na kontinent, jer se daljnje istraživanje neobjašnjivo ne može nastaviti. Tu slijedi buntovništvo od grupice i postepeno razdvajanje istomišljenika. Dakle - ulazak u piramidu. Na početku možemo vidjeti kako se šalje pokretnog robota unutra (što je pametan potez) da se provjeri stanje toksičnog zraka i kakvi su prolazi. Interes se diže kada se robot nikada ne vrati i kada mu kamera prestane snimati. Nadalje vam više neću spoilati, no možete pretpostaviti što se događa - ekipa ulazi unutra i samo će netko izaći van, ili možda nitko. Unutrašnjost piramide nije loše osmišljena, iako se vidi da su prostorije i hodnici razmjerno veći ili manji od nekih realnih pretskazanja o kojima su likovi razglabali, a još me više iznenadila plastičnost glume. Likovi su užasni do te mjere da u najvećem strahu (pazite, nalazite se u tisućljećima staroj piramidi i prvi ste udahnuli zrak u njoj nakon ne znam koliko) oni zbijaju šale i kao da im je potpuno svejedno što malo malo nestaje jedan po jedan. To je strašno debilno napravljeno i naprosto ne mogu vjerovati kako se na to nije mislilo kada se radi horor film. Pa da netko malo bolje prouči scenarij, prekrižio bi svaki poduži dijalog da je normalan. Nekreativnost oko scenarija ide u toliku dubiozu i problem da se već oko sredine filma nije znalo što će se raditi pa su se onda ubacivale i neke prapovijesne mačke, propadanja tla, neki izgubljeni istraživači itd. itd., a onda slijedi rasplet filma i završni udar, fascinantno biće i kratka potjera, to je naprosto nevjerojatno smiješno bilo za gledati, a pogotovo sam kraj filma, jednostavno sam potvrdio sve ono što sam mislio tijekom filma - da je film nadprosječno jadan i kreativan u krajnje lošem smislu.



The Pyramid svakako je, osim intrigantne radnje i povremenih, ali vjerujte, jako povremenih ok scena, nepatvoreni užas od filma koji bi trebao ostati zakopan zajedno s tom piramidom duboko, duboko ispod pješčane afričke doline.

Post je objavljen 17.03.2015. u 02:29 sati.