Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

GRADSKA ČITAONICA U PAGU





Dnevno politčka zbivanja u gradu Pagu omela su me da zabilježim jedan vrijedan događaj u svome gradu koji se zbio 14. veljače ove godine.
Tog dana je u prostoru bivše trgovine obuće "Borovo" otvorena čitaonica. Svaki, pa i onaj prosječan čitatelj, zasigurno se sječa svoje prve pročitane novine, neki su i sačuvali svoje prve novine ili novinske članke, jer to je uvijek bila spona između čitatelja i pisane riječi.
Uvijek je bilo vrijednih ljudi koji su ljubav prema svome gradu iskazivali na razne načine, pa je tako i Matica umirovljenika u gradu Pagu na čelu sa gospodinom Izidorom Jurićem i Grgom Fabijanićem učinila sve da se entuzijazam pretvori u svojevrsni pothvat ono što je grad Pag, po pisanju današnjih medija imao pred 122 godine.


Navedeni podatak usmjerio me da se njime pozabavim, pa pronalazim jedan drugi podatak da je grad Pag imao dvije čitaonice, jednu osnovanu 1873. godine pod nazivom "Hrvatska sloga", upravo radi toga što se nasuprot današnje čitaonice nalazi rodna kuća sa spomen pločom, jednog od osnivača prve čitaonice u Pagu, koje li sudbine, i druga osnovana 1896. godine kao "pravaška čitaonica". To bi značilo da je grad Pag imao čitaonicu pred 142. godine, po drugom dokumentu pred 119. godina.

Prepuštam povjesničarima neka se ovime bave i dokazuju povijesne činjenice, a ja mogu samo ustvrditi da bez obzira na ove činjenice grad Pag ima čitaonicu više od jednog stoljeća i time bi se trebao posebno ponositi.
Paški umirovljenici, a ne samo oni dobili su prostor u kojem će se osim čitanja, moći družiti i nekim drugim društvenim aktivnostima.

Za kraj treba naglasiti da će Matica hrvtaska – ogranak Pag u sklopu čitaonice urediti svoj kancelarijski prostor u kojem će djelovati, te je svojim novčanim prilogom pridonjela oživljavanju gradske čitaonice.



Post je objavljen 15.03.2015. u 13:20 sati.