Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Dr. Phibes Rises Again (1972)



Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Dr. Phibes se vraća kako bi oživio svoju ženu, a jedini način da to uspije je da pronađe Rijeku života koja je duboko skrivena od svijeta negdje u Egiptu, no problem nastaje kada dobije konkurenciju koja ima slične namjere...



Nedugo nakon uspjeha prvog dijela i kod publike i kod kritike, horor komedija na čelu s Vincentom Priceom dobila je svog nasljednika samo godinu dana poslije. Sve je u principu ostalo veoma slično, što je dobro jer gledatelji nisu u tako ranom periodu od prethodnika dobili nekakvu drugačiju sliku. Serijal se, kako sam saznao, trebao još više nastavljati u trećem dijelu, ujedno i posljednjem gdje bi se dr. Phibes borio s nacistima, no zbog nekih stvari, to nije došlo do realizacije. Možda je ovako i najbolje, serijal nas nije krenuo opterećivati sa svakojakim uskrsnućima dr. Phibesa i novima vratolomijama. Dakle, film je veoma slično koncipiran kao i prvi, doduše, Phibes više ne traži osvetu nego je krenuo dalje sa svojim planovima oživljavanja žene uz pomoć njegove desne ruke Vulnavie, koja ujedno nosi isto ime kao lik iz prvog dijela koji je umro, no međutim, ekipi je toliko bilo zanimljivo to ime da su ga odlučili iskoristiti i na potpuno drugom liku. Sljedbenik ne odmiče kvalitetom puno od originala, iako se može reći da je u nekoj dinamici i slijedu događaja ipak slabiji, no naravno, kad bi ovo bio zaseban film, ponašao bi se kao zanimljiva kreacija, no ovako, ipak je više zasluga odnio prvorođeni.



Ubojstva su nanovo kreativna i zabavna te se njima najviše radujete, odnosno scenama akcije i napetim ishodima. Još jedan dokaz da je na Saw serijal snažno utjecao ovaj kratak serijal su odlične zamke i maštovita sakaćenja i nešto blaže smrti, a to zapadne bilo koga tko se Phibesu nađe na putu do cilja. Vizualno, film nastavlja biti odličan. Zanimljivo je vidjeti određenu robotiku i lutke kako se putem čudne mehanizacije pokreću i kako funkcioniraju, a glazba je opet jedan od zanimljivih i ugodnih dijelova. Humora je ponešto više i Price je nekako više predstavljen ne kao zli mastermind, nego više kao antagonist kojemu neprestano nedostaju neke stvari da dobije ono što želi, pa poseže za nagonom za ubojstvima. Unatoč nekim nedostatcima i rupama u scenariju koji se mogu protumačiti kao slučajni propust, uzmimo u obzir da je riječ o horor komediji te da su neke stvari ili dobro kamuflirane pa su namjerno tematski loše u priči, ili su nepripremljene same po sebi, no svakako je simpatičan i nevjerojatno zabavan svaki segment u filmu kao i u prvom dijelu, neobičan, lako gledljiv i uzbudljiv, a Vincent Price je kao i uvijek dosljedan glumac i markantna pojava.



Drago mi je da se u neku ruku serijal prestao snimati jer tko zna bi li se kvaliteta zadržala i dalje, no Dr. Phibes Rises Again nimalo nije podbacio onoliko koliko je mogao, a nastavak radnje je, koliko god preproziran i nemoguć, interesantan i simpatičan. Malo ćete se zgražati, malo nasmijati, ali sve u svemu dobro zabaviti.

Post je objavljen 04.03.2015. u 17:42 sati.