Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ITALIJA NA SUDU EUROPSKE KOMISIJE!






TALIJANSKI PROIZVOĐAČI NISU POŠTIVALI MLIJEČNU KVOTU

Objavljujem priopćenje Europske komisije od 26. veljače 2015.
Image and video hosting by TinyPic

Europska komisija upućuje Italiju Sudu pravde zbog propusta plaćanja nameta za talijanske proizvođača mlijeka

Bruxelles, 26. veljača 2015

Komisija je danas odlučila da Italiju uputi Sudu pravde Europske unije jer nije adekvatno ispunila svoj zadatak upravljanja porezom za hiperprodukciju mlijeka. Uzorci moraju biti plaćeni od strane pojedinih proizvođača, koji su prošli pojedine mliječne kvote.
Svake godine, od 1995. do 2009. godine Italija je prešla nacionalnu kvotu i talijanska država isplaćuje Komisiji iznose dodatnu pristojbu za to razdoblje, a u pitanju je 2 305 milijardi eura .Međutim, unatoč opetovanim zahtjevima iz Komisije, jasno je da talijanske vlasti nisu poduzele odgovarajuće mjere da se porez plaća po pojedinim proizvođačima i mljekarama. To kompromitira sustav kvota i stvara narušavanja tržišnog natjecanja protiv proizvođača koji su u skladu sa dionicama i one koji su poduzeli korake da plate pojedinačne iznose dodatnu pristojbu. Kako je istaknuo talijanski revizorski sud, ova situacija je nepravedna prema talijanskim obveznicima.
Komisija procjenjuje da je, od ukupno 2 305 milijardi eura, oko 1 752 milijardi eura još nije oporavio. Dio tog iznosa je izgubljen ili smatra dio plana inscenira 14 godina, no procjena Komisije da još uvijek duguje kaznu u iznosu od 1,343 trilijuna eura.

Kao dio postupaka zbog povrede prava EU, upućivanje Sudu pravde je treća i završna faza postupka. Komisija je poslala Italiji pismo formalne obavijesti o ovom slučaju u lipnju 2013. godine i obrazloženo mišljenje u srpnju 2014. S obzirom da je Italija nije pokazao nikakav značajan napredak u oporavku, sada je slučaj na Suda pravde .

Kontekst

Nakon problema hiperprodukcije na tržištu mliječnih EU u 70-ih i ranih 80-ih i rezultate povećanih troškova javne intervencije, 1984. godine EU je uvela kvote za mlijeko sustavom ograničila proizvodnju i prijenos odgovornosti hiperprodukcija na pojedine proizvođače ili nacionalne mljekare. U sklopu pravila o mliječnim kvotama, ako zemlja prelazi godišnju kvotu, višak Levy ("dodatni namet") moraju biti plaćeni od strane svih individualnih proizvođača koji prelaze na individualnu kvotu prema obujmu od hiperprodukcije.
Za više informacija
Na paketu odluka o prekršajima u veljači, vidi. MEMO / 15/4489
Na općem postupku povrede, vidjeti. MEMO / 12/12
Za više informacija o postupku zbog povrede prava, vidjeti.
http://ec.europa.eu/eu_law/infringements/infringements_en.htm
IP /
15/4490


Post je objavljen 03.03.2015. u 23:55 sati.