Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Završeno deveto europsko prvenstvo svećenika u malom nogometu - Hrvatska četvrta

U gradu St. Pölten u Austriji od 23. do 27. veljače održano je deveto europsko prvenstvo svećenika u malom nogometu. Prvenstvo je održano pod pokroviteljstvom pokrajine Donje Austrije (Land Niederosterreich), grada St. Pöltena te Povjerenstva za pastoral sporta Austrijske biskupske konferencije.

Prvenstvo je otvoreno zajedničkom euharistijom u katedrali koju je predvodio biskup dr. Klaus Küng. Izrazio je zadovoljstvo što Austrija ponovno može, nakon 2004. godine, biti domaćinom ovako velikog događaja koji je okupio 220 svećenika iz 16 zemalja. Između ostalog rekao je kako sport i rekreacija doprinose ljudskom zdravlju što se također odnosi i na svećenike. Osim što bavljenje sportom i rekreacijom uopće pomaže svećenicima da mogu lakše ispunjavati dušobrižničke zadaće, ono izgrađuje zajedništvo i nova prijateljstva koja nadilaze i državne granice.

Dr. Franz Lackner, nadbiskup Salzburga i biskup zadužen za sport u Austriji, u svojem je pismu istaknuo kako su u crkvenoj zajednici itekako potrebne vrline sporta, napose momčadskog, kao što su zajedništvo, požrtvovnost, samokontrola i „fair play“. Rekao je i kako je ponosan što će svećenici, te vrline o kojima propovijedaju, pokazati na djelu.

U završnici prvenstva Portugal je bio bolji od Poljaka i osvojio svoje drugo zlato. Svećenici iz Bosne i Hercegovine pobijedili su na penale Hrvatsku u borbi za treće mjesto. Na petom mjestu je svećenička reprezentacija iz Slovačke, na šestom iz Mađarske, na sedmom Rumunjske, na osmom iz Crne Gore. Deveto mjesto zauzela je reprezentacija Ukrajine, deseto Bjelorusije, jedanaesto Slovenije, dvanaesto Italije, trinaesto Austrije, četrnaesto Kazahstana. Pretposljednja petnaesta bila je reprezentacija Albanije dok je posljednja šesnaesta bila reprezentacija Njemačke. Reprezentacije Albanije i Njemačke nastupile su po prvi put.

Domaćin 10. europskog prvenstva svećenika u malom nogometu 2016. godine bit će Slovačka, a organizirat će se u nadbiskupiji Košice s kojom nas povezuje naš hrvatski mučenik sv. Marko Križevčanin, treći hrvatski svetac koji je svoje mučeništvo podnio upravo u Košicama 7. rujna 1619.

Za Hrvatsku su nastupili svećenici: Marinko Jelečević, Ivica Mađer, Josip Starčević, Josip Horvat, Tomislav Karavidović, Josip Matas, Goran Antunović, Alojz Ćubelić, Kristijan Stojko, Josip Blažon, Davor Tomić i Dražen Dukić. Reprezentaciju su vodili Krešimir Žinić, Žarko Relota i Darko Banfić.

Izvor: Laudato.hr

Post je objavljen 02.03.2015. u 12:10 sati.