Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

NEWSLETTER 27



NEWSLETTER 27



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec veljaču.


Veljača - mjesec uobičajenih aktivnosti na blogu, objavljeno je 25 postova. Evo pregleda objavljenih članaka tijekom veljače na blogu Plastično je fantastično (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):



01.02. - NEWSLETTER 26 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom siječnja.
02.02. - Naši plastičari - DINA - očima umjetnika fotografije 1 - Fotografski pogled na tvornicu plastike DINA Petrokemiju koja je u nezavidnom stanju niti se na žalost ne nadzire skoro rješenje.
03.02. - Od PET plastenke do tkanine + video prilog - Video prikaz cijelog procesa recikliranja PET plastenki i proizvodnje niti za tkanje.
04.02. - Hrvatski BANANA sindrom - Još jedan vrijedan prilog uvaženog suradnika dr.sc. Viktora Simončiča, koji se prilično oštro osvrće na aktualni društveno - politički - gospodarski trenutak u Hrvatskoj. Problematika kojom se u ovom članku bavi na kraju krajeva se vrlo direktno odražava na hrvatsko gospodarstvo, a time i na plastičarsku industriju. Zoran primjer posljedica problema upravo je DINA Petrokemija, iz koje je na ovom blogu dan ranije objavljena serija (tužnih) fotografija. Nastavi li se u Hrvatskoj na ovakav način, i ono malo koliko toliko uspješne plastičarske industrije nestati će se, a prepustiti ćemo se preskupom uvozu i preskupom odlaganju smeća u preskupim centrima za obradu otpada. Korisni otpad, pa tako ni plastični otpad jednostavno, neće imati tko reciklirati i iskoristiti ga. A mi ćemo sve to preskupo plaćati.
05.02. - Recikliraj me! - Američka udruga "Keep America Beautiful" (Držimo Ameriku lijepom) vodi zanimljivu i u svakom slučaju pozitivnu eko kampanju. Ovo je pravi primjer kako pravilno djelovati, ne služeći se zabranama, izvrtanjem činjenica niti lažima.
06.02. - I kuće printaju, zar ne? + video prilog - Izrada kuća postupkom 3D tiska - U posljednje vrijeme pojavljuje se sve više projekata kojima je cilj 3D tiskanjem sagraditi čitavu kuću u kojoj će netko doista stanovati, a ne da se samo demonstrira mogućnost gradnje postupkom 3D tiska na modelima većine kućica za ptice.
09.02. - Plastične vijesti 81 - Nema više lupanja - Kako nas izvještavaju iz engleske kompanije Structural Science Composites Ltd., koristeći Scot Baderov duromer uretan akrilat proizveli su šahtove s odvodnim poklopcima koji više neće stvarati buku prilikom prelaska automobila preko njih.
10.02. - Printaj pa vozi - Prvi 3D printani auto STRATI + video prilog - Još jedan zanimljivi prilog do kuda najnovija tehnologija dopire - riječ je o 3D tisku. Uz pažljivo odabranu vrstu plastike ojačanu ugljičnim vlaknima, dobar računalni program i maštu mladih dizajnera, sve je moguće izraditi postupkom 3D tiska. Do sada smo vidjeli izradu raznih dijelova, neki dan i kuća, a sada nam evo i printanog automobila na električni pogon.
11.02. - Naši plastičari - Kemoplast - Predstavljanje plastičarske firme Kemoplast iz Poličnika koja se bavi proizvodnjom PVC, PE i PP cijevi i ostalih dijelova plastičnih instalacija (koljena, T-komadi, reduciri, itd.).
12.02. - Sigurnosna ambalaža - Predstavljanje ambalaže sigurna za djecu (child-resistant), odnosno ambalaže koja preventivno sprječava dječje nekontrolirano korištenje lijekova i kemikalija i time trovanja, a spada u veću grupaciju ambalaže koja se naziva "ambalaža protiv trovanja" (poison prevention packaging – PPP). Ambalaža onemogućava da djeca ispod 5 godina istu otvore i izlože se lijekovima i kemikalijama, a istovremeno je jednostavna i praktična za korištenje odraslih.
13.02. - Raste plastični otpad u oceanima - Najnovije istraživanje o plastičnom otpadu procjenjuje da u svjetske oceane i mora godišnje dospije od 4 do 12 milijuna tona plastičnog otpada što bi predstavljalo oko 1,5 do 4,5 % ukupne svjetske godišnje proizvodnje plastike. U studiji se također navodi da će u sljedećih 10 godina ta količina biti udvostručena.
14.02. - Kofer + video prilog - Kofer je predmet s kojim smo se svi susreli. Svojevremeno su bili drveni, pa kožni, bilo je i kartonskih, a onda je došla era plastike. Tako da danas imamo bezbroj vrsta plastičnih kofera, a oni najmoderniji i najkvalitetniji su oni tvrde i čvrste konstrukcije, a istovremeno su lagani. Pokazali su se praktičnima, sigurnima, sadržaj se ne gužva, a istovremeno se omogućava lagana (rengenska) kontrola, što je u današnja vremena vrlo važno svojstvo. Video prilog kako se proizvode danas najkvalitetniji koferi.
15.02. - Teflon + video prilog - Već godinama među zdjelama, tavama i loncima najozloglašeniji je svima dostupni teflon odnosno metalno, najčešće aluminijsko posuđe presvučeno polimerom stručnog naziva: tetrafluoretilen / perfluoralkil - vinil - eter. Mnogi misle da se ne smije ogrebati jer otpušta kancerogenu perfluorooktansku kiselinu. No toksikolog prof.dr.sc. Franjo Plavšić kaže da nema dokaza da je kiselina kancerogena, a da je proizvođači ionako odavno više ne koriste. Video prilog kako se proizvodi aluminijsko posuđe presvučeno teflonom.
16.02. Naši plastičari - ReklamPlast - ReklamPlast iz Bregane je mali kreativni tim ljudi specijaliziranih za izradu reklamnih proizvoda visoke kvalitete. Tim je dovoljno mali da može funkcionirati izuzetno učinkovito, a istovremeno dovoljno velik da ispuni sve zahtjeve kupaca. Osnovna djelatnost je proizvodnja reklamnih proizvoda, po čemu su poznati u Hrvatskoj i regiji preko deset godina.
17.02. - Odbacite lance + video prilog - Najnovija inovativna rješenja na području plastike svakim danom sve više pokazuju koliko plastični proizvodi mogu biti praktični, lako primjenjivi, jeftini i reciklabilni, ali i profitabilni. Jedan takav proizvod su plastične nazubljene vezice koje zamjenjuju lance za snijeg. Izrađene su od polipropilena (PP).
18.02. - Praktična plastika - Ne bacajte plastenke, skućite se - Foto prikaz simpatične ideje kako iskoristiti PET plastenke.
19.02. - Najava događaja - Predavanje: Recikliranje plastičnog otpada - Najava predavanja prof.dr.sc. Ljerke Kratofil Krehula o recikliranju plastičnog otpada. Predavanje će dati pregled tehnologija za recikliranje plastičnog otpada kao i konkretne primjere i rezultate istraživanja recikliranja polimernih materijala mehaničkim i kemijskim postupcima (recikliranje PET boca i polietilenskih folija). A uskoro možemo očekivati i prilog profesorice Kratofil Krehula na ovom blogu.
20.02. - Okso plastika nije bio - Sud u Milanu presudio je u korist talijanske biotehnološke kompanije Novamont u slučaju protiv proizvođača dodataka plastici koji sadrže aditiv za razgradnju Kromabatch Srl. koji je deklarirao da je klasična (fosilna) plastika s dodatkom okso aditiva za razgradnju "d2W" okso biorazgradljiva odnosno da je bioplastika u skladu s Europskom normom UNI EN 13432.
21.02. - PET plastenke naše svagdašnje + video prilog - Video prikaz proizvodnje plastičnog proizvoda - ambalaže s kojom se svakodnevno susrećemo - PET plastenki. Prilog zorno prikazuje visoku, sofisticiranu i modernu tehnologiju koja zahtijeva znanstveni pristup i stručan rad, visoko stručno osoblje te poštivanje strogih mjera tehnološke discipline i sigurnosti na radu.
22.02. - Začepi, otčepi + video prilog - Dan ranije je na blogu dan prikaz procesa proizvodnje PET plastenki, a kako nema plastenke bez čepa, red je predstaviti proces proizvodnje plastičnih čepova. U sljedećem video prilogu radi se o cijelom proizvodnom procesu s više linija gdje se proizvode različite vrste plastičnih čepova, ali koja i sadrži i uređaj za nanošenje plastične brtve na metalne čepove ili poklopce.
23.02. - A kad smo već kod čepova ... i kad ne znate što bi s njima - Foto prilog ideje kako kreativno iskoristiti odbačene plastične čepove.
25.02. - Na žalost, i to se događa - Naši plastičari - Drava International + video prilog - Foto i video izvještaj o velikom požaru koji je izbio u jednoj od hala tvrtke Drava International u Osijeku. Riječ je o najvećoj hrvatskoj tvrtki za reciklažu plastičnog otpada, a prema prvim informacijama s terena požar je izbio u novijoj hali u kojoj se otpad prerađuje i iz njega proizvode plastične vrećice.
26.02. - Lokaliziran, pa ugašen požar - Naši plastičari - Drava International + video prilog - Foto i video vijest o lokalizaciji i gašenju požara u tvrtci Drava International.
27.02. - Referendum, referendum dajte 'amo - Nakon što je 30. rujna 2014. guverner Kalifornije stavio svoj konačni potpis na Uredbu savezne države Kalifornije SB 270 kojom se zabranjuju jednokratne plastične vrećice od 1. siječnja 2015., nevladina udruga "Bag the Ban" ("Uvrećite zabrane"), pokrenula je akciju "rušenja" odnosno prikupljanja potpisa za organizaciju referenduma s ciljem ukidanja ove uredbe, obrazlažući da osim ekološke štete, ova uredba ima i značajnog negativnog društvenog i financijskog utjecaja na ekonomiju Kalifornije. Ured državne uprave zaprimio dovoljan broj potpisa za organizaciju referenduma protiv zabrane jednokratnih plastičnih vrećica koji će se održati 2016. godine
28.02. - K društvu bez vrijednosti - Još jedan prilog dr.sc. Viktora Simončiča, ovaj puta se osvrće na uvođenje promašenog sustava prikupljanja otpada i još k tome podršku Zelene akcije tim nastojanjima.


ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta, osim zadnjeg dana listopada kada je Europska komisija usvojila Direktivu o ograničavanju potrošnje tankih plastičnih vrećica u EU, a o čemu će biti više riječi u sljedećim izmjenama ovog priloga.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Amerika):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 18.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 3 (Afrika, Azija, Australija):
Nisu zabilježene promjene u ovom dijelu svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 30. rujna 2014. - 15:00 - revizija 6.


IZ POVIJESTI BLOGA:

Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:
19.02.2012. - Usporedba plastičnih, biorazgradljivih i papirnih vrećica - Prikaz istraživanja kojeg je provela i objavila Boustead Consulting & Associates - britanska konzultantska kuća specijalizirana za izrade studija životnog ciklusa proizvoda. Studija nosi naziv: "Analiza životnog ciklusa tri tipa vrećica - papirnate koje se mogu reciklirati i djelomično izrađene od recikliranog papira, kompostabilne biorazgradljive plastične i klasične plastične koje se mogu reciklirati" (Life Cycle Assessment for Three Types of Grocery Bags - Recyclable Plastic; Compostable, Biodegradable Plastic; and Recycled, Recyclable Paper). Vrlo je značajna i često se stručnjaci i znanstvenici pozivaju na ovdje objavljene rezultate.

Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično






Post je objavljen 01.03.2015. u 20:40 sati.