Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

p. Petar Perica (1881.-1944.)

Image and video hosting by TinyPic
Najpoznatiji kao autor glasovitih pjesama „Do nebesa nek’ se ori“ i „Zdravo Djevo“, p. Perica je rođen u Kotišini, kraj Makarske, a u Družbu Isusovu stupa kao dvadesetogodišnjak. Bio je duhovni vođa katoličkih organizacija u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku. Superior isusovačke rezidencije u Splitu bio je od 1927. do 1929.
Svoje zvanje je živio na glasu svetosti. Bio je svećenik intelektualac koji je svojim propovijedima budio u ljudima vjeru i nadu. Ljudi su iz daleka hrlili kako bi ga slušali. Posebno se isticao u radu s mladima. A uz umjetničku nadarenost za pisanje, imao je i snažan osjećaj za siromašne.
P. Perica je podnio mučeniču smrt. Nakon što su krajem Drugog svjetskog rata partizani ušli u Dubrovnik, odveden u zatvor, te je bez ikakvog suda i ikakve krivice, zajedno sa drugim svećenicima i uglednim građanima Dubrovnika, strijeljan u noći s 24. na 25. listopada 1944. godine na otočiću Daksi. 2010. godine su ekshumirani posmrtni ostaci tamošnjih stradalnika, te je dio njih identificiran, a među njima i ostaci padra Perice, kako su ga u Dubrovniku zvali. Ostaje nada da će Dubrovčani pokrenuti postupak za njegovu beatifikaciju, što je svojim životom p. Perica zasigurno zaslužio.(Preuzeto: http://isusovci-split.hr/znameniti-isusovci-u-splitu/)

Post je objavljen 26.02.2015. u 16:01 sati.